
Οι βιγκανιστές είναι μια σέκτα διατροφολάγνων εναλλακτικών με ακράδαντα επιχειρήματα υπέρ της υγείας και της καλής λειτουργίας του οργανισμού και φυσικά, εναντίον της σφαγίασης των ζώων. Η διαφορά τους με τους χορτοφάγους είναι ότι απαρνούνται οτιδήποτε ζωικό. Μάλλον οι οπαδοί του βιγκανισμού είναι περισσότερο «ανθρώπινοι», αφού όπως ξέρουμε «τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα».

To wikipedia καταπιάνεται με το θέμα και λέει: «Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία, γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, εκ του αγγλικού veganism, είναι μία φιλοσοφία ή και ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βίγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) καθώς και τη χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές».

Εντάξει όλα τα παραπάνω, αλλά και μέλι; «Υπάρχουν υποκατάστατα» λέει ο Πέτρος από το εστιατόριο Mama Tierra, στην οδό Ακαδημίας. «Η ζάχαρη για παράδειγμα. Είναι φυτική. Βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά βλαβερή για τον οργανισμό, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε, εκεί έρχεται η stevia, το σιρόπι αγαύης και άλλες γλυκαντικές ουσίες» μου εξηγεί καταπραΰνοντας την όποια ένταση μπορεί να προέβαλλα. Το Mama Tierra είναι ένα καινούργιο εστιατόριο στον vegan μικρόκοσμο της Αθήνας, πίσω από το οποίο βρίσκονται οι χορτοφαγικές αναζητήσεις τεσσάρων ανδρών, του Πέτρου, του Ξενοφώντα, του Άγγελου και του Polash, του Ινδού σεφ. «Αυτό που διαπίστωσα από την πρώτη μέρα της απόφασής μου να γίνω vegan» συνεχίζει ο Πέτρος (αρχιτέκτονας στο επάγγελμα) είναι το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς φούσκωμα. Αυτό είναι το πιο ωραίο πράγματα στον βιγκανισμό. Αντί να φας για παράδειγμα ένα αγνώστου προελεύσεως πιτόγυρο, τρως ένα burger μανιταριών και μια σαλάτα κινόα και αισθάνεσαι το ίδιο χορτασμένος».

Κατάλαβα. «Δίαιτα δηλαδή» λέω. «Όχι, καμία δίαιτα. Διατροφή» λέει, τονίζοντας ένα ένα τα γράμματα της λέξης. Η αλήθεια είναι ότι, παγκόσμια, η τάση του βιγκανισμού εξαπλώνεται με μικρά και σημαντικά βήματα -ακόμα και αλυσίδες fast food έχουν προσθέσει στο μενού τους χορτοφαγικά γεύματα.«Και είναι πιο ακριβό σπορ;» ρωτάω. «Δεν είναι πιο ακριβό. Απλά δεν είναι φτηνιάρικο» έρχεται η αποστομωτική απάντηση του Πέτρου, η οποία υποψιάζομαι ότι θίγει το junk food.

Τι μπορεί όμως να οδηγήσει έναν άνθρωπο να απαρνηθεί το κρέας δια βίου; Μήπως είναι μία μόδα; Μήπως τα super foods δεν είναι τόσο σούπερ; Η ψύχραιμη απάντηση είναι ότι όλα θέλουν σωστή αντιμετώπιση. Να τρως χωρίς στερείσαι βιταμινών και σημαντικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Και το κρέας δεν είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται. «Οι περισσότεροι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα. Οι άνθρωποι γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι για πολλούς λόγους -ηθικούς, όπως τα δικαιώματα τω ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος, προσωπικούς, όπως για την υγεία τους (σωματική και πνευματική) ή ακόμη για θρησκευτικούς λόγους» λέει το ίντερνετ στο εν λόγω λήμμα.

Ο Φώτης και η Ελισάβετ από το Bamboo, το vegan μπακάλικο στα Εξάρχεια, προσφέρουν στην κουβέντα έναν νέο όρο, αυτό του «vegan friendly». Δηλαδή, δε χρειάζεται να είσαι σκληροπυρηνικός και μάχιμος βιγκανιστής. Μπορείς απλά να είσαι ανοιχτός στο να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, φιλικότερες στον οργανισμό σου. «Το φυστικοβούτυρο κερδίζει μεγάλο έδαφος» λέει η Φώτης, «είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο και διώχνει από πάνω του την αμερικανίλα του. Θα λέγαμε ότι το φυστικοβούτυρο ελληνοποιείται. Μεγάλη επίσης ζήτηση έχουν οι τυρόπιτες και οι λουκανικόπιτες, οι πρώτες είναι φτιαγμένες από λάδι καρύδας και πατάτα και οι δεύτερες από σόγια». Μα, τι παίζει με αυτό το λάδι καρύδας, τον ρωτάω. Τόσο σπουδαίο είναι; «Το λάδι καρύδας έχει θαυματουργές ιδιότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για κρέμα σώματος» μου εξηγεί και όταν ζητάω έξτρα ονόματα και πληροφορίες για το ποιοι Αθηναίοι μαγαζάτορες ή δημιουργοί λατρεύουν τον βιγκανισμό μου μιλάει για την vegan pizza του κλασικού Mystic Pizza, της Εμμανουήλ Μπενάκη, για την φοβερή ζαχαροπλάστισσα Crystal Fairytale, καθώς και το Rosebud της Σκουφά με τον green chef, Νίκο Γαϊτάνο., όπως και το Avocado στη Νίκης
Η vegan Αθήνα μας εύχεται μία καλή και ποοφάγα (δηλαδή χορτοφάγα) χρονιά!
Facebook Mama Tierra
Facebook Bamboo Vegan

