ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Γιαγόι Κουσάμα ζει μέσα σε μια πουά πραγματικότητα

Ζει εδώ και τέσσερις δεκαετίες σε ψυχιατρείο. Ο κόσμος της τέχνης και της μόδας υποκλίνονται μπροστά στη δύναμη των πουά γλυπτών και σχεδίων της.

Η Γιαγόι Κουσάμα ζει μέσα σε μια πουά πραγματικότητα

To 2015 ήταν για την Γιαγόι Κουσάμα μια ακόμα καταπληκτική χρονιά. Τα έργα τους πουλιούνται σαν ζεστά ψωμιά και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η 86χρονη Γιαπωνέζ καλλιτέχνης είναι η πιο δημοφιλής του κόσμου. Η «Βασίλισσα των πουά» δε σταματά να δημιουργεί και να εκθέτει αψηφώντας την κακή της υγεία και κάθε περιορισμό της ηλικίας.

Η Γιαγόι Κουσάμα ζει μέσα σε μια πουά πραγματικότητα

Μετά την αναδρομική της έκθεση στο αμερικάνικο Whitney το 2012, η ​​οποία συνέπεσε επίσης τη συνεργασία της με τον οίκο μόδας Louis Vuitton και τον Marc Jacobs, η ήδη υψηλή αξία των έργων της εκτοξεύθηκε κυριολεκτικά. Οι αναγνωρίσιμες κουκίδες που κατακλύζουν τα έργα της κατέκτησαν , έτσι, και τον χώρο της μόδας.

Η ιστορία της ζωής της, -άλλη μια εκπληκτική ιστορία- διαβάζεται ξανά και ξανά. Η Κουσάμα γεννήθηκε στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας και άρχισε να χρησιμοποιεί την οπτική γλώσσα της ζωγραφικής με πουά σε ηλικία 10 ετών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχε. Η ίδια αναφέρει πως μικρή κακοποιήθηκε από την μητέρα της. Από το 1977 η Κουσάμα έχει ζήσει από επιλογή της σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Τόκιο, με το στούντιό της να είναι απέναντι από το νοσοκομείο. Υποφέρει από ψευδαισθήσεις, εμμονές και νευρικές διαταραχές που προέρχονται από την παιδική της ηλικία.

Η Κουσάμα τη δεκαετία του 60

Η Κουσάμα έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1957. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, ήταν μέρος της avant-garde σκηνής της πόλης με τα έργα της να εκτίθενται δίπλα στα έργα των Andy Warhol, Claes Oldenburg και George Segal. Η Κουσάμα ήταν μέρος του κινήματος της ποπ αρτ και της χίπι αντικουλτούρας και προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον του κοινού με μια σειρά περφόρμανς στις οποίες εμφανιζόταν γυμνή και οι συμμετέχοντας ήταν βαμμένοι με έντονα πουά χρώματα.

Όταν η Κουσάμα επέστρεψε στην γενέτειρά της την Ιαπωνία το 1973 βρήκε την σκηνή της τέχνης πολύ πιο συντηρητική από όσο ήταν στη Νέα Υόρκη. Τέσσερα χρόνια αργότερα εισήχθη εθελοντικά σε ψυχιατρικό κατάστημα, όπου έχει περάσει το υπόλοιπο της ζωής της. Από εκεί συνέχισε να παράγει έργα τέχνης σε μια ποικιλία μέσων, καθώς ξεκίνησε και τη λογοτεχνική της σταδιοδρομία, δημοσιεύοντας πολλά μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή και μια αυτοβιογραφία.

Τα τελευταία χρόνια η Κουσάμα ανακαλύφθηκε ξανά. Ο γεμάτος πουά πολύχρωμος κόσμος της δεσπόζει στις μεγάλες γκαλερί και τα μουσεία του κόσμου και οι αναδρομικές της εκθέσεις την έχουν φέρει στο προσκήνιο. Αυτή τη στιγμή είναι η πιο ισχυρή γυναίκα καλλιτέχνης του κόσμου.

Τώρα στην ένατη δεκαετία της ζωής της, η Κουσάμα φορά τις εξωφρενικές κόκκινες περούκες και τα πουά της φουστάνια, ακόμα και όταν κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι επισκέπτες των έργων της φέτος ξεπέρασαν τα 2.000.000 στα μουσεία και τις γκαλερί του κόσμου. Συχνά λέει πως «Αν δεν έκανα τέχνη, θα είχα αυτοκτονήσει εδώ και καιρό».

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.