Όταν η Rania Matar ήταν έφηβη στο Λίβανο, η χώρα της δοκιμαζόταν από ένα μακρύ και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Όμως το υπνοδωμάτιό της δεν πρόδιδε τη συνέβαινε έξω από το σπίτι τους- ήταν ένα τυπικό εφηβικό δωμάτιο που ακολουθούσε τη μόδα της εποχής, με τοίχους καλυμένους με αφίσες ροκ σταρ και φωτογραφίες γρήγορων αυτοκινήτων.«Υπήρχε κάτι πολύ προσφιλές σε αυτό», θυμάται η ίδια.

Χρόνια αργότερα, όταν η κόρη της και οι φίλες της μπήκαν στην εφηβεία, η Matar, που πλέον ήταν φωτογράφος και ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτηκε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να καταγράψει τις ζωές τους. Όταν άρχισε να τις φωτογραφίζει μέσα στα δωμάτιά του αισθάνθηκε μια παράξενη οικειότητα. «Συνειδητοποίησα ότι 25 χρόνια νωρίτερα, ήμουν σαν αυτά τα κορίτσια, σε διαφορετική χώρα και με διαφορετική κουλτούρα, αλλά υπήρχε κάτι καθολικό στο να είσαι κορίτσι σε αυτή την ηλικία.»

Η Matar αποφάσισε να διευρύνει το έργο της προς τη Μέση Ανατολή, βγάζοντας πορτρέτα εφήβων στις κρεβατοκάμαρες τους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της εκεί. Ενώ κάθε κορίτσι είχε το δικό του στυλ, ένα κοινό σημείο εμφανίστηκε. Όλα αυτά τα κορίτσια επέλεξαν να «εκφραστούν στα υπνοδωμάτια τους, επειδή αυτός είναι ο χώρος όπου ζουν και μπορούν να ελέγχουν».

Stephanie, Βυρητός, Λίβανος, 2010

«Κάθε φορά που θα κάτσετε να ακούσετε τις ειδήσεις θα ακούσετε πάντα κάποια κακή είδηση που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Η ουσία όμως είναι ότι αυτά είναι όλα κορίτσια που ζουν την ίδια ακριβώς μετάβαση ταυτόχρονα. Κάποια από αυτά μπορεί να εκφράζονται με ένα πολύ παρόμοιο τρόπο, άλλα πολύ διαφορετικά, αλλά όλες αντιμετωπίζουν τη φάση της ζωής που από παιδί μεταμορφώνεσαι σε γυναίκα.»

Τα πορτρέτα αυτά έγιναν τελικά βιβλίο: A Girl and Her Room. Η Matar συνέχισε να επικεντρώνεται σε γυναίκες, κορίτσια, και την πολιτιστική ταυτότητά τους. Ένα ακόμα βιβλίο για κορίτσια στο χείλος της ενηλικίωσης, L'Enfant- Femme, πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτήν την άνοιξη.

Ρίξτε μια ματιά στη ζωή - και τα δωμάτια - των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μέση Ανατολή. Αν θέλετε πατήστε στο gallery στην αρχή του κειμένου ώστε να δείτε τις φωτογραφίες σε πλήρη οθόνη.

Bushra, Βυρητός, Λίβανος, 2011

 

Anna F., Γουίντσεστερ, Μασαχουσέτη, 2009

 

Sarah, στο παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Shatila, Βυρητός, Λίβανος, 2010

 

Herminee, Λίβανος, 2010

 

Ellice, Μασαχουσέτη, 2010

 

Elham, στο παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Shatila, Βυρητός, Λίβανος.

 

Christilla, Ράμπια, Λίβανος, 2010.

 

Zahra, σε στρατόπεδο προσφύγων στο Λίβανο, 2009.

 

Lilly G., Μασαχουσέτη, 2009

 

Susan, σε καταφύγιο προσφύγων στο Λίβανο, 2010.

 

Kate H., Βοστώνη, Μασαχουσέτη, 2010.

 

Reem and Rania, Βηθλεέμ, Δυτική Όχθη, 2009

 

Izzy, Mασαχουσέτη, 2011.

 

Mariam, παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στο Λίβανο, 2009.

 

Jessie, Μασαχουσέτη, 2010

 

Ai, Βοστώνη, Μασαχουσέτη, 2009

 

Chapin, Μασαχουσέτη, 2009

 

Mara, Βοστώνη, Μασαχουσέτη, 2009.

 

Hiba, παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη Βυρητό στο Λίβανο, 2010.

 

Emma, Μασαχουσέτη, 2009.

 

Lubna, Βυρητός, 2010.

 

Yamira, Μασαχουσέτη, 2009.

 

Soeur Tatiana, Ορφανοτροφείο Μονής Saidnaya , Δαμασκός, Συρία, 2010

 

 

 

 

TAGS