ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πορνεία, η λάμψη και η δυστυχίας μιας εποχής μέσα από αριστουργηματικά έργα

Η πορνεία, η λάμψη, η ματαιοδοξία, η αποθέωση της ομορφιάς και η δυστυχία όπως πέρασαν στην αθανασία μέσα από τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών μιας ολόκληρης εποχής

Η πορνεία, η λάμψη και η δυστυχίας μιας εποχής μέσα από αριστουργηματικά έργα

Κάθε χρόνο η μεγάλη έκθεση του μουσείου Ορσέ στο Παρίσι, αναστατώνει την πόλη με τις προκλητικές εικόνες, και τα μεγάλα θέματα που ανοίγει. Μετά το αντρικό γυμνό, η έκθεση "Εικόνες λάμψης και δυστυχίας: Εικόνες της πορνείας 1850-1910", παρουσιάζει την πορνεία όπως την κατέγραψαν οι καλλιτέχνες μέσα από σπουδαία έργα τους.

Η πορνεία, η λάμψη και η δυστυχίας μιας εποχής μέσα από αριστουργηματικά έργα
Edouard Manet (1832-1883) Olympia, 1863 © Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

Οι σημαντικότεροι Γάλλοι και Ευρωπαίοι ζωγράφοι απεικονίζουν την πορνεία όχι μόνο ως όψη αλλά και ως κοινωνική διάσταση και αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που κατείχε στη ζωή των πόλεων κυρίως με την άνθησή της στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Στη διάρκεια της ιστορικής περιόδου από τη δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία, το 1852 μέχρι την Μπελ Επόκ, στις αρχές του 20ου αιώνα η πορνεία και οι παράμετροί της ήταν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τα μπορντέλα, τα σαλόνια, τα πρόσωπα των κοριτσιών, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές τους.

Edgar Degas (1834-1917) Femmes à la terrasse d’un café le soir, 1877 © Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

Το θλιβερό πολλές φορές περιθώριο ενέπνευσε δραματικά τους καλλιτέχνες, που μέσα σε εξίσου δύσκολες συνθήκες διαβίωσης θεωρούσαν τα στέκια των συνευρέσεων, την στα όρια της παρανομίας κατάσταση που επικρατούσε μεγάλη πηγή, όχι μόνο έμπνευσης, αλλά και μείζον καλλιτεχνικό θέμα ως προς τον τρόπο που εμφανιζόταν και επηρέαζε μια ολόκληρη κοινωνία. Οι μορφές που απεικόνισαν ζουν αθάνατες και εξιδανικευμένες μέχρι σήμερα. Η δραματικές ζωές των πορνών αλλά και ενός μεγάλου περίγυρου έχουν πάρει μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της τέχνης μυθικές διαστάσεις για τον ρεαλισμό αλλά και τον αισθησιασμό που αποπνέουν.

Emile Bernard (1868-1941) Au cabaret, 1887 © Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

Οι μελαγχολικές φιγούρες των γυναικών με την καταπονημένη υγεία και τα προβλήματα αλκοολισμού έγιναν οι μούσες μιας ολόκληρης εποχής και των μεγάλων ζωγράφων της, ήταν τα μοντέλα τους. Οι πόρνες δεν ήταν μόνο οι μικρές φτωχούλες αλλά οι συνοδοί στην καλή κοινωνία των εύπορων αντρών, οι πιο όμορφες και καλοντυμένες γυναίκες στην όπερα και στις μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Μέσα από τον φακό μιας αμφίβολης ηθικής, μιας ανακατάταξης των κοινωνικών τάξεων και ηθών, οι νεαρές τραγουδίστριες και ηθοποιοί, κέρδιζαν την μαζική αποδοχή και επιδοκιμασία μιας ολόκληρης κοινωνίας που άρχιζε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες να πιστεύει σε νέους θεούς.

Félix Vallotton (1865-1925) Femmes à leur toilette, 1897 © Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

Henri Gervex (1852-1929) Rolla, 1878 Musée des Beaux-Arts de Bordeaux, dépôt du musée d’Orsay © Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

Jean-Léon Gérôme (1824-1904) Intérieur grec (étude), 1848 © RMN-Grand Palais (musée d'Orsay) / Hervé Lewandowski

Οι μοιραίες γυναίκες της εποχής επηρέαζαν τη μόδα τα γούστα και την αισθητική από τα ακριβά σαλόνια μέχρι τους λασπωμένους δρόμους. Η πορνεία, κρυφή ή φανερή, η πλεονεξία, η φιλαυτία, τα θανάσιμα αμαρτήματα, πνευματικά και ηθικά ποτέ δεν υπήρξαν τόσο ελκυστικά για μια ολόκληρη εποχή αλλά και μια σειρά καλλιτεχνών που μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα μας χάρισαν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης. Ανάμεσά τους ήταν ο Μανέ, ο Ντεγκά, ο Πικάσο, ο Μπερό, ο Ζερόμ, ο Λοτρέκ, ο Μανέ αλλά και οι φωτογράφοι και οι πρώτοι κινηματογραφιστές. Εμπνεύστηκαν από μια ακραία μυθολογία και αποθέωσαν τη γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις της.

Jean-Louis Forain (1852-1931) Derrière les coulisses, 1885 © RMN-Grand Palais (Musée d’Orsay) / Adrien Didierjean

L’Absinthe, 1875-76 Edgar Degas (1834-1917) Photograph: © Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais/Patrice Schmidt

Hommes attablés en compagnie de femmes légèrement vêtues Constantin Guys (1802-1892) ©RMN-Grand Palais (Musée d'Orsay)/Christian Jean

Groupe de quatre femmes nues, entre 1895 et 1910 François-Rupert Carabin (1862-1932) © Musée d'Orsay, Dist. RMN-Grand Palais/Alexis Brandt
Femme tirant son bas, 1894 Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) © RMN-Grand Palais (musée d'Orsay)/Hervé Lewandowski

Η έκθεση "Splendeurs et misères / Splendour and Misery: Images of Prostitution 1850-1910" στο Μουσείο Ορσέ θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.