ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ό,τι έχει μέσα το ψυγείο είναι δικό σου». Ψυγειοκαταψύκτες με δωρεάν τρόφιμα στους δρόμους του Λ.Α

Μία πρωτοφανής ενέργεια: Δεν χρειάζεται να πεις ποιος είσαι, ούτε γιατί έχεις ανάγκη από φαγητό. Όποιος θέλει παίρνει ό,τι θέλει, όσο συχνά θέλει.

«Ό,τι έχει μέσα το ψυγείο είναι δικό σου». Ψυγειοκαταψύκτες με δωρεάν τρόφιμα στους δρόμους του Λ.Α

Διασχίζοντας τους δρόμους της γειτονιάς Mid-City στο λαμπερό Λος Άντζελες της Καλιφόρνια βλέπεις μεγάλους ψυγειοκαταψύκτες στημένους έξω από καταστήματα, γεμάτους με κάθε λογής τρόφιμα: γαλακτοκομικά, κρέας, φρούτα και λαχανικά, ακόμα και εμφυαλωμένο νερό. Όχι, τα συγκεκριμένα ψυγεία δεν ανήκουν σε κάποιο μίνι μάρκετ, αλλά είναι διαθέσιμα προς όλους, προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη.

Φρέσκα αυγά, αγελαδινό γάλα, λάχανο, ντομάτες, αναψυκτικά, τυρί, αλλαντικά και καλό κρέας αποτελούν το περιεχόμενου των «κοινωνικών ψυγείων» που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ, ένα μέρος με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, όπως αναφέρει το πρόσφατο ρεπορτάζ της μεγάλης εφημερίδας Los Angeles Times.

To πρώτο ψυγείο στήθηκε έξω από μία μικρή καφετέρια με την ταξιδιάρικη ονομασία Little Amsterdam μετά από απόφαση του ιδιοκτήτη του καταστήματος, του 40χρονου Joshua Mock. Ο εν λόγω ψυγειοκαταψύκτης αποτελεί πλέον τμήμα ενός αρκετά μεγάλου και συνεχώς αναπτυσσόμενου φιλανθρωπικού δικτύου με το όνομα Los Angeles Community Fridge. Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να γεμίσει τους δρόμους του Λος Άντζελες με ψυγεία φουλαρισμένα με φρέσκο φαγητό για όλους εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα για το σπίτι τους. Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 60 μικρές επιχειρήσεις και ιδιότητες συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη, συντονισμένη προσπάθεια.

«Ό,τι έχει μέσα το ψυγείο είναι δικό σου». Ψυγειοκαταψύκτες με δωρεάν τρόφιμα στους δρόμους του Λ.Α
To πρώτο ψυγείο στήθηκε έξω από μία μικρή καφετέρια με την ταξιδιάρικη ονομασία Little Amsterdam μετά από απόφαση του ιδιοκτήτη του καταστήματος, του 40χρονου Joshua Mock.

Εμπνευσμένη από αντίστοιχες δράσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν στη Νέα Υόρκη, η ιδέα για το ευρύ δίκτυο ψυγείων στο Λος Άντζελες βασίζεται στη λογική ότι σε μία ιδανική κοινωνία όλοι οι πολίτες πρέπει να νιώθουν χορτάτοι και καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει χαμένη. «Το ότι υπάρχει έλλειψη φαγητού είναι ένας μύθος και οι κοινότητες αξίζουν να είναι καλά ταϊσμένες», δήλωσε η Julia Lebow, μία 25χρονη κοπέλα που εργάζεται στον συντονισμένο του L.A. Community Fridges.

Σε αντίθεση με άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε πολίτες, εδώ δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις καμία απολύτως επίσημη φόρμα για να λάβεις τρόφιμα, ούτε υπάρχει κάποιο όριο στο πόσο φαγητό μπορεί να πάρει κάποιος ή πόσο συχνά έχει δικαίωμα να το ζητήσει. Τα ψυγεία είναι διαθέσιμα στους πάντες, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να αναφέρουν το όνομα τους ή τους λόγους για τους οποίους χρειάζονται φαγητό, είναι σε λειτουργία 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, και δεν ελέγχονται από κανέναν. Όποιος αισθανθεί την ανάγκη μπορεί να τα επισκεφθεί και να πάρει ό,τι χρειάζεται.

Αυτή είναι μία πολύ βασική διαφορά για τους ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν σε καθημερινή βάση φαγητό για τους ίδιους ή για την οικογένεια τους και νιώθουν διαρκές άγχος και συνεχή ανασφάλεια γι' αυτό. Η 31χρονγ Marina Vergara, μέλος της L.A. Community Fridges, εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν πολύ πιο άνετα να επισκεφθούν ένα 24ωρο, δωρεάν ψυγείο για να βρουν φαγητό, από το να περιμένουν στην ουρά σε κάποιον από τους «παραδοσιακούς» οργανισμούς που προσφέρουν αντίστοιχη βοήθεια. Ο λόγος είναι απλός: μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν αισθάνονται καμία ντροπή. «Υπάρχει μεγάλη περηφάνεια στους ανθρώπους και το να αναζητήσουν βοήθεια τους κάνει να αισθάνονται ότι στερούνται την αξιοπρέπεια τους», σχολίασε η Vergara.

Εδώ δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις καμία απολύτως επίσημη φόρμα για να λάβεις τρόφιμα, ούτε υπάρχει κάποιο όριο στο πόσο φαγητό μπορεί να πάρει κάποιος ή πόσο συχνά έχει δικαίωμα να το ζητήσει.

Aπό τη στιγμή που οργανισμός της L.A. Community Fridge έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω ίνσταγκραμ στις 3 Ιουλίου, όλο και περισσότερα, δωρέαν ψυγεία έχουν ξεπεταχτεί σε όλες σχεδόν τις γειτονίες του Λος Άντζελες. Τα περισσότερα, μάλιστα, ξεχωρίζουν από μακριά αφού είναι ζωγραφισμένα με έντονα, φωτεινά χρώματα. «Ό,τι είναι μέσα σε αυτό το ψυγείο είναι δικό σου», «Δωρεάν φαγητό», «Πάρε ότι θέλεις, άφησε ό,τι δεν χρειάζεσαι» είναι μόνο μερικά από τα μοτάκια που βλέπει κανείς γραμμένα πάνω στους μεγάλους ψυγειοκαταψύκτες, οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν μία ηχηρή απάντηση στον φόβο και την πείνα που μαστίζει σιωπηλά αμέτρητους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους πίσω από τη δημιουργία της οργάνωσης, δεν πρόκειται για μία φιλανθρωπική δράση αλλά για «αμοιβαία βοήθεια», αφού ο καθένας μπορεί να πάρει και να αφήσει ό,τι επιθυμεί ή να μην αφήσει τίποτα αν δεν έχει.

Μέσα στην πανδημία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Λος Άντζελες έχασαν τις δουλειές τους και είδαν τα οικονομικά τους να καταστρέφονται ολοσχερώς, βιώνοντας μία τρομερή ανασφάλεια για το μέλλον, όπως και για το αν θα μπορούν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο φαγητό στα παιδιά τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Με στοιχεία και πληροφορίες από τους Los Angeles Times

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87