«Εκεί που ζω σύμφωνα με την παράδοση τα κορίτσια όταν μεγαλώσουν, δεν θα πρέπει πλέον να βγαίνουν από το σπίτι» ακούμε ένα κορίτσι να μιλάει με voice over στο τρέιλερ της ταινίας «Learning to skateboard in a warzone (if you're a girl)» που απέσπασε πρόσφατα το Όσκαρ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Πρόκειται για μια ταινία η οποία ακολουθεί μια ομάδα κοριτσιών που βρίσκουν καταφύγιο στην οργάνωση Skateistan. Το Skateistan ξεκίνησε από μια ιδέα του Oliver Percovich, ενός Αυστραλού σκέιτμπορντερ που όταν έφτασε το 2007 στην Καμπούλ παρατήρησε τον ενθουσιασμό των παιδιών για το άθλημα. Θεώρησε λοιπόν πως αυτό μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό «όχημα» για να προσελκύσει τα παιδιά -κυρίως κορίτσια- που εργάζονται στον δρόμο και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σκοπός του; Να ενδυναμώσει τα παιδιά και να τα οδηγήσει στα θρανία.

 

 

Οι δράσεις της Οργάνωσης είναι πολλές. Η συγκεκριμένη ονομάζεται «Skate and Create» και βοηθάει τα παιδιά να ισορροπούν ανάμεσα στα σπορ και στη ζωή. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες ενημερώνονται για ζητήματα υγείας, ισότητας, γνώσης και αυτοέκφρασης. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ένα ασφαλούς περιβάλλοντος που έχουν τόσο ανάγκη τα παιδιά για τα παιδιά. Έναν τόπο όπου μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις σχέσεις τους και κυρίως να μάθουν να ξεπερνούν τις ισχύουσες, κοινωνικές συμβάσεις.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Το ντοκιμαντέρ «Learning to skateboard in a warzone (if you're a girl)» καταγράφει την πρόοδο της ομάδας των κοριτσιών στην τάξη, αλλά και στο γήπεδο προπόνησης όπου μαθαίνουν Skateboard. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πρότινος απαγορευόταν στα κορίτσια να κάνουν ακόμη και ποδήλατο. Τώρα όμως το Skateboard γίνεται το αγαπημένο τους άθλημα. Ένα άθλημα που μάλιστα διδάσκει στα κορίτσια πως «όταν πέφτουμε, ξανασηκωνόμαστε».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS