Ο πρίγκιπας Χάρι της Μεγάλης Βρετανίας, γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα, εγγονός της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην οποία έχει κατά καιρούς προκαλέσει πονοκέφαλο με την συμπεριφορά του, λογικά από κάπου έχει κληρονομήσει το ατίθασο του χαρακτήρα του.

Ο πατέρας του Κάρολος ίσως σήμερα να φαίνεται εντελώς ήρεμος και πράος, κατασταλαγμένος και πλήρως ευτυχισμένος στο πλευρό της αγαπημένης του Καμίλα, που ήθελε άλλωστε για πολλές δεκαετίες να παντρευτεί, όμως έχει το δικό του ζωηρό παρελθόν, το οποίο αναστάτωσε αρκετές φορές το αυστηρό Παλάτι του Μπάκινγχαμ. Σε μία από αυτές τις ιστορίες νεανικές επαναστατικότητας πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και η Ελλάδα, αφού ένα από τα «αγαπημένα» σκηνικά του διεθνή Τύπου έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Το Σεπτέμβριο του 1964, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο νεαρός τότε πρίγκιπας Κάρολος και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα έφτασαν στην Αθήνα, για το γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία. Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να φανταστεί την αντίδραση του πρίγκιπα όταν ομάδα Γάλλων φωτορεπόρτερ προσπάθησε να τον φωτογραφίσει. Τους πλησίασε, πήρε τις φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια τους και τις πέταξε στη θάλασσα.

Η γελοιογραφία είχε δημοσιευθεί στην «Evening Standard» μετά το επεισόδιο του Καρόλου με τους Γάλλους φωτορεπόρτερ. Η λεζάντα έγραφε: «Μη φοβάσαι τους καρχαρίες Ανρί. Έχε το νου σου στον Κάρολο»!...

Παρά την αδυναμία και το σεβασμό που είχε μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού στο θρόνο, η πράξη του διαδόχου προκάλεσε αναστάτωση και απογοήτευση. Αρκετοί έριξαν την ευθύνη στον πατέρα του Κάρολου, τον πρίγκιπα Φίλιππο. Διάσημοι και μη, πίστευαν πως εκείνος είχε τον πρώτο λόγο στην ανατροφή του γιου του. Φήμες έκαναν λόγο για ομηρικούς καυγάδες ανάμεσα στο Φίλιππο και την Ελισάβετ σχετικά με την συμπεριφορά του. «Επιθυμώ ο γιος μου να γίνει πραγματικός άνδρας και όχι κάποιος πλαδαρός ευγενής», φέρεται πως δήλωνε στο περιβάλλον του, ο Φίλιππος που ήταν γιος του Έλληνα πρίγκιπα Ανδρέα. Ο Ανδρέας ήταν αδελφός του βασιλιά Κωνσταντίνου. Φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική τραγωδία, όταν κατηγορήθηκε για την κατάρρευση του μετώπου, καθώς ήταν ένας από τους μάχιμους επιτελείς στην πρώτη γραμμή που έσπασε κατά την αντεπίθεση του Κεμάλ.

Ο Κάρολος για η πριγκίπισσα Άννα στην Αθήνα την ημέρα του περίφημου περιστατικού με τους δημοσιογράφους.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Κάρολος είχε προκαλέσει με την ανάρμοστη συμπεριφορά του. Όταν σπούδαζε, είχε φτάσει στο σημείο να πουλάει τα γράμματα που του έστελνε η μητέρα του, σε Αμερικανούς συλλέκτες. Με αφορμή αυτά τα δύο περιστατικά οι εφημερίδες εξέφρασαν έντονο προβληματισμό. «Πως αυτός ο νεαρός θα γίνει βασιλιάς της Αγγλίας, τι σόι βασιλιάς θα γίνει και πότε;». Ο υπαινιγμός εναντίον του πατέρα του Φιλίππου ήταν σαφής και ξεκάθαρος καθώς τον κατηγορούσαν ότι δεν έδωσε σωστή ανατροφή στον Κάρολο. Υποστήριζαν πως πέραν των καθηκόντων του ως σύζυγος της βασίλισσας, δεν προσέφερε τίποτε ουσιαστικό στο θρόνο. Αποτελούσε «διακοσμητικό στοιχείο». Παρίστατο τυπικά σε τελετές, όπως όριζε το πρωτόκολλο και έκανε καλαμπούρια στα διάφορα γεύματα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος είχαν πάντα πολύ έντονες διαφωνίες σχετικά με την ανατροφή του γιου τους.

Οι Άγγλοι ανησυχούσαν για τη διαδοχή. Το μόνο που τους παρηγορούσε, ήταν το γεγονός πως η πολυαγαπημένη τους βασίλισσα, η οποία στήριζε γερά το βασίλειο, ήταν πολύ νέα ακόμη, συνεπώς η ώρα της διαδοχής θα αργούσε να έρθει. Τώρα φαίνεται ότι απλά δεν θα έρθει ποτέ αφού, σύμφωνα πάντα με τις φήμες, ο Κάρολος δεν ενδιαφέρεται να γίνει βασιλιάς κι έχει ήδη παραιτηθεί ανεπίσημα παραχορώντας την θέση του στον γιο του Γουίλιαμ.

 

TAGS