ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν μία ψυχοθεραπεύτρια βρέθηκε στα σπίτια των θεραπευόμενών της μέσω του υπολογιστή της

Οι διαδικτυακές συνεδρίες άλλαξαν κάπως τους όρους -από το ντιβάνι στην οθόνη και πάλι πίσω.

Όταν μία ψυχοθεραπεύτρια βρέθηκε στα σπίτια των θεραπευόμενών της μέσω του υπολογιστή της

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Αλεξάνδρα Πάλλη, ετοιμάζεται να συναντήσει τους θεραπευόμενούς της της ξανά από κοντά, μετά την δίμηνη σχεδόν καραντίνα και αναρωτιέται «πώς θα ’ναι άραγε η εξωλεκτική επικοινωνία με καλυμμένα πρόσωπα;».

«Πρώτο σαββατοκύριακο του Μάη. Εθιμοτυπικά η ημερομηνία που βρέχεις τα πόδια στην θάλασσα και προετοιμάζεσαι για το πρώτο μπάνιο που πλησιάζει. Φέτος στον αχό του covid 19. Δεν υπάρχει κωδικός στην άδεια εξόδου από το σπίτι που να αντιστοιχεί στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Κυριακή πρωί στο γραφείο λοιπόν. Ήρθα να προετοιμάσω το χώρο για τις πρώτες συνεδρίες που θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες. Αντισηπτικά, αναδιάταξη των επίπλων στις προβλεπόμενες αποστάσεις, ένα κουτί μάσκες. Και μια μικρή αγκαλιά λουλούδια για να επιβεβαιώνουν ότι καμία απειλή δεν σταματά την άνοιξη, ούτε μέσα μας ούτε γύρω μας. Πώς θα ’ναι άραγε η εξωλεκτική επικοινωνία με καλυμμένα πρόσωπα; Πώς θα διακρίνω τους 17 μύες που ξεπετάγονται σ’ ένα χαμόγελο ή τους 43 που κοπιάζουν για έναν μορφασμό;

Στις μέρες καραντίνας δε χάθηκε η επαφή με όσους μου απευθύνθηκαν για υποστήριξη ή θεραπεία. Δημιουργήθηκε μια διαφορετική συνέχεια. Οργανώθηκε μια άλλη συνθήκη θεραπείας, μέσα από ώρες τηλεφωνημάτων ή μπροστά στην οθόνη του lap top. Γιατί και με τα ψηφιακά μέσα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η θεραπευτική σχέση.

Η αλήθεια είναι ότι με την τηλεφωνική υποστήριξη υπάρχει μεγάλη εξοικείωση, είναι γνωστές οι τηλεφωνικές γραμμές για έκτακτες καταστάσεις, όπως η τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για τον covid 19, στην οποία έμαθα πολλά το διάστημα αυτό. Άκουσα το άγχος και την συναισθηματική δυσκολία που δεν πηγάζει από τις ψυχικές αδυναμίες που συνήθως καλούμαστε να επουλώσουμε αλλά από την πραγματικότητα. Άκουσα κάποιους που δεν έβρισκαν να μιλήσουν και η κλήση στην γραμμή βοήθειας τους ανακούφισε. Κάποιους που ένιωθαν μοναξιά, αγωνία, φόβο. Και έδωσα συμβουλές, έδωσα ενημέρωση, έδωσα πληροφορίες, κυρίως για το πώς να προστατευτούν, πώς να προφυλαχθούν, τι να κάνουν για να παραμείνουν καλά και ασφαλείς. Γιατί για τους ρεαλιστικούς φόβους η καλύτερη θεραπεία είναι οι οδηγίες για το πώς να προστατευτεί κανείς από τον ρεαλιστικό κίνδυνο.

Μου έδειξαν έναν χώρο για τον οποίο είχα ακούσει πολλά, τις φωτογραφίες στα κάδρα, ανέβηκε ο σκύλος στην αγκαλιά, μπήκε ένα μικρό αγοράκι να ανακαλύψει με ποιον μιλάει η μαμά του και να μας δείξει την ζωγραφιά του.

Για τις διαδικτυακές συνεδρίες υπάρχει διάχυτη μια επιφυλακτικότητα, ειδικά μεταξύ των ψυχολόγων που διερευνούν το ζήτημα της τεχνολογίας την ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί παρότι οι μελέτες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και εξ αποστάσεως. Όμως αυτή την φορά η προσαρμογή ήταν αστραπιαία. Η συγκυρία της πανδημίας εκτίναξε την τόλμη και την προσαρμοστικότητά μας. Έτσι όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι άφησα το «ντιβάνι» για την οθόνη του υπολογιστή.

Μια αλλαγή εντυπωσιακή, μια «άυλη» συνάντηση με τους θεραπευόμενους. Δεκτή με ανακούφιση από τους ίδιους για την συνέχεια που μπόρεσε να εξασφαλιστεί μένοντας σπίτι και χωρίς έκθεση σε μετακινήσεις και χώρους με περισσότερα άτομα. Με νέο «συμβόλαιο» που να διασφαλίζει το απόρρητο, την ιδιωτικότητα και την εμπιστοσύνη. Με καινούργιες πληροφορίες ξαφνικά βρέθηκα στο σπίτι κάποιων θεραπευόμενων, μου έδειξαν έναν χώρο για τον οποίο είχα ακούσει πολλά, τις φωτογραφίες στα κάδρα, ανέβηκε ο σκύλος στην αγκαλιά, μπήκε ένα μικρό αγοράκι να ανακαλύψει με ποιον μιλάει η μαμά του και να μας δείξει την ζωγραφιά του. Μια διαδικτυακή συνεδρία της ομάδας γυναικών γέμισε με πιατέλες με πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια που μοσχοβολούσαν υπερηφάνεια. Πληροφορίες που δεν θα έβλεπα ποτέ η ίδια.

Είναι όμως ασυνήθιστο και εξαντλητικό να βρίσκεσαι μπροστά σε μια οθόνη συνέχεια. Και η ανθρώπινη επαφή είναι αναντικατάστατη. Ραντεβού στο γραφείο.

Αλλά και η σχέση στην διαδικτυακή συνεδρία είναι διαφορετική. Όποιος και αν είναι ο αρχικός λόγος για την αναζήτηση θεραπείας, τα θέματα στις συναντήσεις μας αφορούν την κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως ακριβώς είχε συμβεί στην έναρξη της οικονομικής κρίσης που οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να μοιραστούν τους φόβους τους για την οικονομική τους κατάσταση. Μιλούν για το άγχος και την κατάθλιψη σαν μια αντίδραση που τους προκαλεί ο covid 19, όχι σαν μια ψυχική νόσο. Αναζητούν απαντήσεις και δυο λέξεις για το μέλλον, σαν να υπήρχε ένας φανταστικός διασώστης, προσδοκώντας ότι ως ψυχολόγος θα έχω τις λύσεις. Σε αντίθεση με πριν, τώρα όλοι με ρωτούν τι κάνω, πώς είναι οι δικοί μου, εάν βγαίνω από το σπίτι, τι προφυλάξεις παίρνω όταν αγοράζω κάτι. Απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις, διαφορετικά από ότι θα έκανα σε άλλη εποχή, αφού η πραγματικότητα που μας αναστάτωσε και μας απειλεί, καθορίζει την τωρινή σχέση. Όταν αισθανθούν ασφάλεια ότι είμαι καλά, μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα θέματα της ψυχοθεραπείας. Και βέβαια προσπαθώ να τους βοηθήσω να αντέξουν την αδυναμία πρόβλεψης μιας τόσο σύνθετης κρίσης, το γεγονός ότι είμαστε ατελή εύθραυστα πλάσματα αλλά και την βεβαιότητα ότι η ζωή μας τραβάει μπροστά.

Ένα κορίτσι, βουτηγμένο σαν μπισκοτάκι μέσα στο άγχος, στέκεται με το λαμπερό κραγιόν της στην οθόνη του υπολογιστή. Μου δείχνει την ροζ υφασμάτινη μάσκα που αγόρασε για την επόμενη συνεδρία. Αυτοσαρκάζεται και μου επισημαίνει ότι δεν θα μπορώ να δω το κραγιόν της. Έχει δίκιο. Τα πράγματα πήγαν καλά στις διαδικτυακές συνεδρίες. Είναι όμως ασυνήθιστο και εξαντλητικό να βρίσκεσαι μπροστά σε μια οθόνη συνέχεια. Και η ανθρώπινη επαφή είναι αναντικατάστατη. Ραντεβού στο γραφείο.

Όταν μία ψυχοθεραπεύτρια βρέθηκε στα σπίτια των θεραπευόμενών της μέσω του υπολογιστή της
Αλεξάνδρα Πάλλη, Ψυχολόγος PhD- Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.

Photo: @kundeleknabiegunie

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

Περισσότερα από

Life

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.

01 Αυγ 2022

Ποια τραγούδια ακούει και ποια βιβλία θα διαβάσει ο Ομπάμα το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο ο Ομπάμα ανακοινώνει την καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα μπορείτε να γίνεται music και book buddies.