ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία

Η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, μεταφράστρια της σειράς παιδικών βιβλίων «Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες», γράφει για τους ήρωες που την είχαν εμπνεύσει ως παιδί.

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία

Πώς ήταν στην παιδική ηλικία τους άνθρωποι που μεγαλώνοντας διέπρεψαν για το έργο τους και έγιναν πρότυπα για πολλές γενιές; Δεν είναι υπέροχο ένα βιβλίο να μπορεί να διδάξει στα παιδιά, ιδιαίτερα στα μικρά κορίτσια, πως κάθε όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να έχουν θάρρος και υπομονή; Με βάση τις παραπάνω σκέψεις οι εκδόσεις Παπαδόπουλος έφεραν στην Ελλάδα μια νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο «Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες», η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι που κυκλοφορούν στα ελληνικά μάς συστήνουν τη Μαρί Κιουρί, την Αγκάθα Κρίστι και την Κοκό Σανέλ.

Υπέροχη η εικονογράφηση, που σε κάθε βιβλίο υπογράφει διαφορετική δημιουργός. Απαιτητική αποστολή η απόδοση του κειμένου της Ισπανίδας συγγραφέα Μαρία Ισαβέλ Σάντσεθ Βεγάρα στα ελληνικά χωρίς να χαθεί ο έμμετρος λόγος, με επιτυχή έκβαση χάρη στην Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. «Τα ρούχα της σαν τόλμησε να πάει σε πασαρέλα, πολλοί σκεφτήκαν πως αυτό ήτανε σκέτη τρέλα» γράφει, ενδεικτικά, στην αφήγηση της ιστορίας της Κοκό Σανέλ. Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα της Γυναίκας (8/3), ζητήσαμε από τη μεταφράστρια να μας μιλήσει για τα πρότυπα που είχε η ίδια στην παιδική ηλικία της, σε μια εποχή που επικρατούσαν οι πριγκίπισσες και οι νεράιδες.

«Μεγάλωσα σε μια κλασική τετραμελή οικογένεια, με μια δυναμική εργαζόμενη μητέρα-πρότυπο. Από μικρή μου άρεσε να διαβάζω, αλλά όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να θυμηθώ να θαυμάζω μια συγκεκριμένη γυναίκα από κάποιο συγκεκριμένο χώρο. Τι διάβαζα; Από τον Ιβανόη ως τη Μικρή Πριγκίπισσα και από τον Δεκαπενταετή Πλοίαρχο ως τον Τομ Σόγιερ. Και Μίκυ Μάους. Και Πηνελόπη Δέλτα. Και Ζωρζ Σαρή. Ούτε η "αλλεργία" μου για το ροζ, τις καρδούλες και τις πριγκίπισσες θυμάμαι πότε ακριβώς πρωτοεκδηλώθηκε. Στην εφηβεία πάντως διάβαζα τη βιογραφία και τα ποιήματα του Τζιμ Μόρισον και αγαπούσα το μαύρο.

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία
«Στην εφηβεία διάβαζα τη βιογραφία και τα ποιήματα του Τζιμ Μόρισον και αγαπούσα το μαύρο».

»Χρειάστηκε να περάσουν καμιά 30ριά χρόνια από τότε για να γεμίσουν τα βιβλιοπωλεία με βιβλία που προβάλλουν σπουδαίες γυναίκες, βιβλία που απευθύνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά με δυναμικά κορίτσια σε πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας στην άκρη πριγκίπισσες και νεράιδες. Και είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω με τον τρόπο μου σε αυτή την “αντι-πριγκιπική” τάση, μεταφράζοντας τη σειρά “Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες” της Μαρία Ισαβέλ Σάντσεθ Βεγάρα από τη Βαρκελώνη για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Όχι μόνο για την πρόκληση της έμμετρης μετάφρασης, αλλά και γιατί τα βιβλία αυτά τα ζηλεύω πραγματικά! Πολύ θα 'θελα να τα είχα διαβάσει πιτσιρίκα. Αναρωτιέμαι αν και πόσο θα με είχαν επηρεάσει. Τώρα, πάντως, τα προσφέρω με διπλή χαρά στα βαφτιστήρια μου: την Χρυσάνθη 7, τον Παντελή 14 και την Δανάη 21 χρονών, αλλά και σε όλους μου τους φίλους, αγόρια και κορίτσια, από 3 έως 73!».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά των παιδικών βιβλίων «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες», η οποία θα εμπλουτιστεί και με νέους τίτλους, θα βρείτε εδώ.

Δείτε τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν ήδη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

κεντρική φωτογραφία: Josh Applegate / Unsplash

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.