Μπορεί ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του, «Τα Άνθη του Κακού», να είναι ευρέως γνωστός και οι περισσότεροι να γνωρίζουν τον Σαρλ Μπωντλαίρ ως το καταρραμένο παιδί της γαλλικής ποίησης, αλλά μόνο όσοι έχουν ρίξει μια δεύτερη ματιά στη βιογραφία και το έργο του ξέρουν την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε σε νεαρή ηλικία. 

Στις αρχές του 1840, ο Μπωντλαίρ ζούσε ως διανοούμενος στο Παρίσι, πίνοντας και σπαταλώντας το μερίδιο της περιουσίας του, μην έχοντας ακόμη εκδώσει τίποτα που να υποδεικνύει το τεράστιο ταλέντο του και την πορεία που θα ακολουθούσε. Εκείνη την περίοδο φημολογείται ότι γνώρισε τη γυναίκα που θα αγαπούσε περισσότερο στη ζωή του (μετά τη μητέρα του) και που θα γινόταν η μούσα του για τα επόμενα 10 χρόνια- τη Ζαν Ντιβάλ. 

Φωτογραφία από τα χειρόγραφα, όπως φαίνονται στη δημοπρασία

Ο Μπωντλαίρ την αποκαλούσε «Μαύρη Αφροδίτη», αλλά η μητέρα του πίστευε ότι η όμορφη ηθοποιός και χορεύτρια από την Αϊτή «βασάνιζε το γιο της με κάθε τρόπο». Εκείνη την περίοδο, ο ποιητής έγραψε στην αγαπημένη του αυτό που πίστευε ότι θα ήταν το τελευταίο σημέιωμά του και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με μαχαίρι. Η απόπειρα αυτοκτονίας απέτυχε- ο ίδιος τραυματίστηκε ελαφρά και έζησε άλλα 22 χρόνια. 

«Όταν η δεσποινίς Ζαν Λεμέρ θα σας παραδώσει αυτή την επιστολή, θα είμαι νεκρός (...) Μια φρικτή αγωνία με πεθαίνει (...) Αυτοκτονώ γιατί δεν μπορώ πια να ζω, γιατί η κούραση να αποκοιμηθώ και η κούραση να ξυπνήσω μού είναι ανυπόφορες», γράφει στην ερωμένη του. 

Η Ζαν Ντιβάλ όπως την απεικόνισε ο Εντουάρ Μανέ, στον πίνακα με τίτλο «Η ερωμένη του Σαρλ Μπωντλαίρ», 1862

Αυτή η επιστολή, μαζί με άλλα σημαντικά έγγραφα και γράμματα του ποιητή εκτίθενται σε μια μεγάλη δημοπρασία του σημαντικού γαλλικού οίκου Osenat, με τίτλο Collection Baudelaire. 

Εκτός από το σημείωμα αυτοκτονίας που είναι το πρωταγωνιστικό κομμάτι της δημοπρασίας και εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, η δημοπρασία περιλαμβάνει άλλα κείμενα του ποιητή όπως το ερωτικό ποίημα "Les promesses d'un visage", σημειώσεις που αμφισβητούν τις κακές κριτικές που δέχτηκε για τα «Ανθη του κακού» και κείμενα στα οποία σχολιάζει το πολιτικό γίγνεσθαι της Γαλλίας και καταγράφει τις ψυχολογικές του μεταπτώσεις. 

Η αφίσα της δημοπρασίας

Κι ενώ ο Μπωντλαίρ είναι το κεντρικό πρόσωπο της δημοπρασίας, η συλλογή περιλαμβάνει χειρόγραφα σπουδαίων λογοτεχνών και διανοούμενων που έζησαν την ίδια εποχή με τον Μπωντλαίρ. Επιστολές και κείμενα των Ντελακρουά, Ουγκό, Προυστ, Φρόυντ, Σαρτρ και πολλών άλλων θα εκτεθούν από τον οίκο Osenat, σε μια δημοπρασία- πολιτιστικό γεγονός. 

 

TAGS