ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία

Η «Οδός Νοστιμιάς» (εκδ. Φουρφούρι) είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία που βγήκαν μέσα στο 2019, για την αισθητική αλλά και την ιδέα του. Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά ταυτόχρονα και με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά. Στις τελευταίες σελίδες η Felicita στήνει μια γιορτή και τοποθετεί όλους τους ήρωες γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι στην αυλή, να μοιραστούν τις λιχουδιές που έχουν ετοιμάσει.

Παρόλο που η συγγραφέας δεν αναφέρει σαφώς τον τόπο καταγωγής κάθε χαρακτήρα, τον υπονοεί μέσα από τη συνταγή του: Μεταξύ άλλων, η Ισπανίδα Πιλάρ μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σαλμορέχο, μια ανδαλουσιανή σούπα με ντομάτα, σκόρδο και ψωμί. Η Μαρία μάς μυεί στα μυστικά της σάλτσας γουακαμόλε, άρα κατάγεται από το Μεξικό. Ο Γάλλος κύριος Μελβίλ παρουσιάζει βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής για γλώσσα φιλέτο μενιέρ. Η Βρετανίδα Ματίλντα μάς δελεάζει με κραμπλ φράουλας. Η «Οδός Νοστιμιάς» εκτός από ανάγνωσμα είναι και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια μαγειρικής που θα κάνουμε δώρο σε ένα παιδί.

Όταν ένα βαρετό και κρύο απόγευμα με μαγείρεμα εξελίχθηκε σε απολαυστικό ταξίδι στην Ασία
Η συγγραφέας-εικονογράφος Felicita Sala φαντάστηκε μια πολυκατοικία όπου συμβιώνουν μετανάστες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθένας από τους οποίους φτιάχνει μια συνταγή από την πατρίδα του, η οποία περιγράφεται στο βιβλίο λεπτομερώς αλλά με τρόπο κατανοητό ακόμα και για μικρά παιδιά.

Ένα κρύο απόγευμα αυτό το βιβλίο έδωσε σε εμένα και τον τετράχρονο γιο μου την έμπνευση για να μετατρέψουμε τη ρουτίνα του μαγειρέματος σε ένα απολαυστικό μάθημα πολυπολιτισμικότητας. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του κύριου Σινγκ, που κατοικεί στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, για να φτιάξουμε νταλ καρύδας, μια σούπα με κόκκινες φακές. «Πώς μυρίζει το κάρι;», με ρώτησε ο γιος μου ενώ διαβάζαμε παρέα τα υλικά της συνταγής και τότε άδραξα την ευκαιρία και άρχισα να τον ξεναγώ σε όλα τα εξωτικά μπαχαρικά της κουζίνας, μιλώντας του για τις χώρες προέλευσής τους. Κάπως έτσι μια σούπα έγινε το εισιτήριό μας για ένα νοερό ταξίδι στην Ινδία, αλλά και σε περιοχές της Αθήνας όπου ζουν κοινότητες μεταναστών, γειτονιές που μυρίζουν κουρκουμά και κάρι.

Οι ειδικοί λένε ότι φέρνοντας το παιδί από πολύ μικρή ηλικία με έναν πλούτο γεύσεων και αρωμάτων το εξοικειώνουμε με αυτόν και το βοηθάμε να αναπτύξει λιγότερες διατροφικές ιδιοτροπίες. Όμως τα φαγητά που μαγειρεύονται στην πολυκατοικία της Οδού Νοστιμιάς έχουν ένα επιπλέον όφελος: Εξοικειώνουν τους μικρούς αναγνώστες και με ό,τι θεωρείται ξένο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη αποδοχή του διαφορετικού.

Μετά το μαγείρεμα η ινδική σούπα αποδείχθηκε το καλύτερο, πεντανόστιμο και κρεμώδες βάλσαμο στην παγωνιά και εξαφανίστηκε από τα πιάτα μέχρι τελευταίας κουταλιάς. Είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία συνταγή που δοκιμάζουμε από το βιβλίο. Ο γευστικός γύρος του κόσμου έχει μόλις ξεκινήσει.

Νταλ Καρύδας

(Για 6-8 άτομα)

Υλικά:

2 φλιτζάνια (400 γρ.) κόκκινη φακή

1 κ.σ. κουρκουμά

2 κ.σ. κάρι σε σκόνη

3 κ.σ. λάδι καρύδας ή βούτυρο γκι

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό

1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ

2 καρότα

2 κ.σ. τοματοπελτέ

1 σκελίδα σκόρδο

1 κονσέρβα γάλα καρύδας

2 κ.γ. αλάτι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το λάδι καρύδας ή το βούτυρο γκι και λίγο αλάτι και σοτάρετέ τα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κουρκουμά και το κάρι. Σοτάρετέ τα για 1 λεπτό. Μετά προσθέστε τον τοματοπελτέ με λίγο νερό κι ανακατέψτε λίγο ακόμη. Προσθέστε τις φακές και το νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Προσθέστε το γάλα καρύδας, αλάτι και σιγοβράστε για ακόμα 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί. Σερβίρετέ το με ρύζι.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: felicitasala.com

Read Next

20 Μαϊ 2022

Το γνωρίζετε ότι πιθανότατα δεν πίνετε όσο νερό χρειάζεστε;

Το γνωρίζατε ότι η ηλικία, η φυσική μας δραστηριότητα και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε;

20 Μαϊ 2022

Οι καλύτερες τροφές για να μακρύνουν τα μαλλιά σου πιο γρήγορα

Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Περισσότερα από

Life

19 Μαϊ 2022

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε επάρκεια σιδήρου

Χωρίς επαρκή επίπεδα σιδήρου, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

19 Μαϊ 2022

5 κανόνες διακόσμησης για να κάνεις το σπίτι σου πιο χαρούμενο και φωτεινό

Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές διακόσμησης που θα κάνουν κάθε χώρο στο σπίτι πιο φιλικό και χαρούμενο

18 Μαϊ 2022

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Όλα όσα ετοίμασαν τα μουσεία της Αθήνας για τη μεγαλύτερη γιορτή της τέχνης

Ήρθε ξανά η ώρα να ξεχυθούμε στα γνωστότερα αθηναϊκά μουσεία, με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

18 Μαϊ 2022

"Ελληνική Αγωγή": Ένα summer camp για όλες τις ηλικίες

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά και προετοιμασία για τις μεγαλύτερες τάξεις.

17 Μαϊ 2022

Σινεμά: Τι ήχο κάνει ένας γάμος όταν σπάει;

"Τα κορδόνια" του Ντανιέλε Λουκέτι αφηγούνται μια ιστορία αγάπης, υποσχέσεων και προδοσίας.

17 Μαϊ 2022

Η πουτίγκα του πλατινένιου ιωβηλαίου έχει γεύση λεμόνι

Και ναι έγινε διαγωνισμός και για την καλύτερη εορταστική πουτίγκα.

16 Μαϊ 2022

Τα Lapin House μοιράζουν την αγάπη τους σε όλες τις μαμάδες

H δυσκολότερη και ομορφότερη δουλειά του κόσμου!

16 Μαϊ 2022

Το κόλπο που ξέρουν οι Γιαπωνέζες για αδυνάτισμα

Hint: Δεν περιλαμβάνει γυμναστική ή δίαιτα

15 Μαϊ 2022

Οι νικητές των Tasty Awards 2022 | Όσα έγιναν τη μεγάλη βραδιά

Απονεμήθηκαν την Τρίτη 10 Μαΐου τα Tasty Awards στα αγαπημένα εστιατόρια του κοινού για το 2022.