Σε κάθε χώρα, πόλη, γειτονιά, γωνιά του δυτικού κόσμου οι γυναίκες ξεκλέβουν λίγο χρόνο για να κάνουν μανικιούρ, φροντίζουν τα άκρα τους και νιώθουν υπέροχα γι'αυτό, δοκιμάζουν νέες αποχρώσεις μανό, προσθέτουν στρασάκια και σχέδια στα νύχια τους και μετά τα φωτογραφίζουν για το Instagram. θεωρούν δεδομένο πως τα περιποιημένα δάκτυλα είναι βασικό συστατικό μίας όμορφης εμφάνισης.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Οι γυναίκες στην Αμερική και την Ευρώπη αγαπούσαν να βάφουν τα νύχια τους μόνες τους, συχνά η μία έβαφε τα νύχια της άλλης σε βραδιές με φίλες στο σπίτι, αλλά η μαζική κουλτούρα του μανικιούρ και του πεντικιούρ δεν υπήρχε πουθενά μέχρι την στιγμή που μία ομάδα γυναικών έφτασαν σαν πρόσφυγες από το Βιετνάμ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και μία ζωή με περισσότερα χρήματα για τις ίδιες και τις οικογένειες τους.

Το πρώτο μεγάλο κύμα προσφύγων από το Βιετνάμ στην Αμερική σημειώθηκε το 1975. Μέσα στον πυρετό της αναζήτησης μίας πιο εύκολης καθημερινότητας και μη μπορώντας να βρουν κάποια άλλη εργασία 20 γυναίκες αποφασίζουν να βγάλουν από το μανίκι τους έναν κρυμμένο άσσο, την τεχνική που έμαθαν καλά πίσω στην χώρα τους, δημιούργοντας μικρά μανικιουράδικα σε διάφορες γειτονιές, από το Λος Άντζελες μέχρι το πιο φτωχικό Μπρονξ της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας σταδιακά το γυναικείο κοινό που έδειχνε ενθουσιασμένο με αυτή τη νέα, μικρή συνήθεια που είχε εισβάλλει στη ζωή του.

Αυτά τα μικροσκοπικά, αυτοσχέδια μανικιουράδικα ήρθαν από το πουθενά για να προσφέρουν στις γυναίκες του Βιετνάμ, που μόλις τώρα ανακάλυπταν τις ανεξάντλητες ευκαιρίες της Αμερικής, αυτό που ονομάζουμε «αμερικανικό όνειρο», τις δυνατότητες του μαζί με μία νεοαποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία. Προσέφεραν όμως μερικά εξίσου σημαντικά πράγματα και στις Αμερικανίδες πελάτισσες που άρχισαν να πίνουν νερό στο όνομα τους: Έναν ήσυχο, απόλυτα γυναικείο χώρο, αντίπαλο δέος στα κομμωτήρια που επισκέπτονταν μέχρι τότε, ένα μέρος χαλάρωσης και ευεξίας μόνο για εκείνες.

Η ξεχωριστή αυτή ιστορία, το «παραμύθι» της ανόδου μίας σούπερ κερδοφόρας αυτοκρατορίας, αυτής της βιομηχανίας του μανικιούρ, ανοίγει τα χαρτιά της μέσα από το ντοκιμαντέρ «Nailer It» που προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από μερικούς μήνες από το κανάλι World Channel της αμερικανικής τηλεόρασης.

Δες το τρέιλερ του «Nailed It».

Aκολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS