ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οστεοπόρωση και κατάγματα σπονδύλων στις γυναίκες: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Οστεοπόρωση και κατάγματα σπονδύλων στις γυναίκες: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Τα κατάγματα των σπονδύλων οφείλονται σε δύο βασικά αίτια:

α) Τραυματισμός (πτώση, αυτοκινητιστικό ατύχημα κλπ.)

β) Οστεοπόρωση (hyperlink osteoporosis)

Η οστεοπόρωση είναι μια εξελισσόμενη νόσος που σχετίζεται με ελάττωση της οστικής πυκνότητας και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση τα οστά αδυνατίζουν χάνοντας την ανθεκτικότητα τους. Η οστεοπόρωση είναι 4 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και ένα 30% πάσχει από αυτή στην Ελλάδα. Πολλές από τις γυναίκες αυτές παθαίνουν οστεοπορωτικά κατάγματα στην σπονδυλική στήλη, στο καρπό και στο ισχίο.

Η οστεοπόρωση είναι 4 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και ένα 30% πάσχει από αυτή στην Ελλάδα. Πολλές από τις γυναίκες αυτές παθαίνουν οστεοπορωτικά κατάγματα στην σπονδυλική στήλη, στο καρπό και στο ισχίο.

Ένα σπονδυλικό κάταγμα συνήθως συνοδεύεται από άλγος στην πλάτη/ μέση, ή άλγος το οποίο αντανακλά στα κάτω άκρα. Σπάνια, μπορεί να συνοδεύεται από διαταραχές της αισθητικότητας (μούδιασμα) και της κινητικότητας (αδυναμία/ παράλυση) του κάτω άκρου.

Διάγνωση

Η αξιολόγηση των σπονδυλικών καταγμάτων περιλαμβάνει ακτινολογικό έλεγχο με απλές ακτινογραφίες, ο οποίος συνήθως συμπληρώνεται μέσω αξονικής τομογραφίας. Ενίοτε απαιτείται μαγνητική τομογραφία ή σπινθηρογράφημα.

Αντιμετώπιση

Α. Συντηρητική αντιμετώπιση

Ορισμένα απλούστερα σπονδυλικά κατάγματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Η θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά περιορισμό της κινητοποίησης του ασθενούς, αποφυγή κάμψης της σπονδυλικής στήλης και άρσης βάρους καθώς και αναλγητική αγωγή. Στην πορεία εφαρμόζεται ειδικός νάρθηκας (π.χ. τύπου Boston) με τον οποίο ο ασθενής δύναται να κινητοποιηθεί. Η διάρκεια χρήσης του νάρθηκα εξαρτάται από τον τύπο του κατάγματος και την εξέλιξη της διαδικασίας της πόρωσης, η οποία εκτιμάται με ακτινογραφίες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Η διάρκεια χρήσης του νάρθηκα εξαρτάται από τον τύπο του κατάγματος και την εξέλιξη της διαδικασίας της πόρωσης, η οποία εκτιμάται με ακτινογραφίες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

B. Σπονδυλοπλαστική/ Κυφοπλαστική

H σπονδυλοπλαστική και η κυφοπλαστική αποτελούν δύο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των σπονδυλικών καταγμάτων. Πρόκειται για μία διαδερμική μέθοδο, ελάχιστης επεμβατικότητας, χωρίς τομές. Ο ασθενής μετά την αναισθησία, τοποθετείται μπρούμητα. Υπό ακτινολογικό έλεγχο, δύο βελόνες- οδηγοί εισάγονται στον σπόνδυλο που έχει σπάσει.

Κατά την σπονδυλοπλαστική, η ανάταξη, δηλαδή η αποκατάσταση του ύψους του σπονδύλου, επιτυγχάνεται μέσω της θέσης του ασθενούς. Στη συνέχεια μέσω των οδηγών γίνεται έγχυση ειδικού λεπτόρρευστου τσιμέντου, το οποίο γρήγορα (10 λεπτά) γίνεται συμπαγές.

Κατά την κυφοπλαστική, η ανάταξη του σπονδύλου γίνεται μέσω ενός ειδικού μπαλονιού, το οποίο εισάγεται εντός του σπονδύλου δια των ειδικών οδηγών. Το μπαλόνι φουσκώνεται και διατείνεται με σκοπό να επαναφέρει το ύψος του σπονδύλου. Στη συνέχεια, το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και αφαιρείται αφήνοντας μία κοιλότητα στο σπονδυλικό σώμα. Διαμέσου των οδηγών γίνεται έγχυση ειδικού λεπτόρρευστου τσιμέντου, το οποίο γρήγορα (10 λεπτά) γίνεται συμπαγές.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η αποκατάσταση του σπονδύλου και η ενίσχυσή του, προς αποφυγή ενός μελλοντικού κατάγματος.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα M.D.
Ορθοπεδικό Χειρουργό - Αθλητίατρο, Συνεργάτη Γ´ Ορθοπεδικής κλινικής ΥΓΕΙΑ, Εξειδικευθείς στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λυών, Γαλλία www.georgokostasorthopaedics.gr

Read Next

24 Μαϊ 2022

Τα ωραιότερα δώρα γάμου από τα Studio Kosta Boda Illum για να προσφέρουμε κάτι που σίγουρα θα εκτιμηθεί

Δώρα γάμου. Οι ωραιότερες προτάσεις από το κατάστημα που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια

23 Μαϊ 2022

Το ντελίβερι παγωμένης μπύρας κάνει θραύση στη Βραζιλία

Ποιος δεν θα ήθελε να τού παραδοθεί στο σπίτι μια εξάδα παγωμένες μπύρες ακριβώς τη στιγμή που έχουν τελειώσει;

Περισσότερα από

Life

23 Μαϊ 2022

Ήξερες ότι μία στις τρεις μπουκιές φαγητού προέρχεται από τις μέλισσες;

Η Nestlé συμβάλλει στην προστασία των μελισσών, στηρίζοντας για ακόμη μία χρονιά τη δράση του The Bee Camp!

23 Μαϊ 2022

LG OLED Gallery TV: Η Τέχνη συναντά την τεχνολογία στην έκθεση "Non-Returns" του Σωτήρη Δανέζη

Ο Σωτήρης Δανέζης "επιστρέφει" στις περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις, για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από φωτογραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και έξι transmedia dοcs, τα οποία προβάλλονται σε οθόνες 65’’ LG OLED TV.

23 Μαϊ 2022

Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε εμείς σε όσα μας συμβαίνουν;

Το νέο βιβλίο της Mel Robbins μάς αφηγείται την ιστορία της και το πώς μια απλή καθημερινή συνήθεια τής άλλαξε την κοσμοθεωρία.

23 Μαϊ 2022

Το πιο κομψό smartwatch ήρθε στην Ελλάδα

Διαθέσιμο σε 46mm και 42mm και δώρο Free Buds Lipstick και FreeBuds 4

22 Μαϊ 2022

Το Πεδίον του Άρεως υποδέχεται τα..."Plásmata" της Στέγης

Για δεύτερη χρονιά το Πεδίο του Άρεως μεταμορφώνεται σε χώρο... Τέχνης. Από τις 23 Μαϊου αρχίζει η νέα έκθεση "Plásmata" του Ιδρύματος Ωνάση.

21 Μαϊ 2022

Οι Άγγελοι του Τσάρλι: Κι όμως η Φάρα Φόσετ έπαιξε μόνο μία χρονιά στη σειρά

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η Φάρα Φόσετ ήταν μόνο στην πρώτη σεζόν και ας την έχουμε ταυτίσει όλοι με τον ρόλο. Γιατί;

21 Μαϊ 2022

Από το "μια κοπέλα να μας κρατάει τα παιδιά" στο "νταντά-επάγγελμα καριέρας"

"Ψάχνω babysitter για τα παιδιά". Αυτή είναι η πιο συχνή αγωνία των γονιών, αφού το επάγγελμα της νταντάς έχει την υψηλότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

20 Μαϊ 2022

Γεύσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Το "True Italian Taste" θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την ιταλική κουζίνα να πρωταγωνιστεί.

20 Μαϊ 2022

Bright Habits: Καλύτερη διάθεση με την απόκτηση μίας και μόνο νέας συνήθειας

Πώς θα επαναφέρεις την καλή ψυχολογία και την ευεξία στη ζωή σου.

20 Μαϊ 2022

True story: Η Τίνα Μιχαηλίδου υπήρξε φροντιστής του μπαμπά της, αυτή είναι η ιστορία της

Πώς είναι να φροντίζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που ασθενεί; Η Τίνα μας μεταφέρει την προσωπική της εμπειρία και την ευχαριστούμε πολύ.