ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλη η αλήθεια για τον διαβήτη και την πρόληψή του

H παγκόσμια επιδημία που μπορεί να αποφευχθεί αρκεί να υπάρχει ισχυρή θέληση και πειθαρχία. Η διατροφή σας και ο τρόπος ζωής σας είναι το φάρμακο σας.

Όλη η αλήθεια για τον διαβήτη και την πρόληψή του

Συνολικά 246 εκατομμύρια άνθρωποι ( 6.6% του πληθυσμού της γης) σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2025 να φτάσουν τα 380! Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη. Αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπός πεθαίνει από επιπλοκές σχετιζόμενες με τον διαβήτη. Νούμερα τα οποία σοκάρουν, και το χειρότερο είναι ότι οι μισοί πλέον διαβητικοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Οι περισσότεροι που έρχονται στο ιατρείο, όταν τους ζητάω αιματολογικές εξετάσεις η απάντηση είναι: «Είμαι μια χαρά, μην ανησυχείτε». Φυσικά, θα ήμουν αφελής, αν έμενα σε αυτή την απάντηση. Πάντα προχωρώ σε λεπτομερείς εξετάσεις, ειδικά όταν έχουν αυξημένο κοιλιακό πάχος. Τολμώ να πω ότι δυστυχώς οι περισσότεροι είναι σε προδιαβητικό στάδιο. Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία με ένα άτομο της οικογενείας μου, έχω βιώσει δυστυχώς όλα τα στάδια, της ύπουλης αυτής ασθένειας. Οι επιπλοκές: Λόγω της διαβητικής νευροπάθειας στο 60-70% χάνεται η αισθητικότητα με αποτέλεσμα το “διαβητικό πόδι”, ακρωτηριασμοί, μείωση της σεξουαλικής ικανότητας, σιωπηρά εμφράγματα (χωρίς συμπτώματα) και αιφνίδιοί θάνατοι. Πολλοί διαβητικοί φτάνουν σε τελικού σταδίου βλάβης των νεφρών (όλοι οι νεφροί παύουν να λειτουργούν) και φυσικά προχωρούν σε αιμοκάθαρση. Ο διαβήτης είναι υπεύθυνος για το 85% των νέων περιστατικών τύφλωσης και κάθε χρόνο στης ΗΠΑ 24.000 άτομα χάνουν την όραση τους εξαιτίας του.

Δεν χρειάζεται ώρες στο γυμναστήριο αερόβιας άσκησης και ιδρώτα. Ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα βοηθήσουν. Θα πρέπει όμως να το κάνετε με ένταση.

Στην Ελλάδα το 12% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για να χαρακτηριστεί ως παγκόσμια επιδημία. Το ελπιδοφόρο όμως είναι ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν αρκεί να υπάρχει ισχυρή θέληση και πειθαρχια. Η διατροφή σας και ο τρόπος ζωής σας είναι το φάρμακο σας. Θα αναφέρω κάποιες βασικές οδηγίες, αλλά το βασικό είναι να εξατομικεύονται ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής του καθενός, για καλύτερα αποτελέσματα και ευκολότερη εφαρμογή στην καθημερινότητα.

1) Αποφύγετε την ζάχαρη

Λέγοντας ζάχαρη δεν εννοώ μόνο την λευκή κρυσταλλική. Πλέον τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν “κρυμμένη ζάχαρη” όπως χυμοί, καφέδες τυποποιημένα τρόφιμα και φυσικά οι απλοί υδατάνθρακές (λευκό ψωμί και ζυμαρικά), μετατρέπονται σε ζάχαρη στο αίμα μας (υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές). Έτσι, η αύξηση του σακχάρου, οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα καταλήξει σε ινσουλινοαντίσταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Ανάμεσα στις πολλές επιπλοκές της της χρόνιας αυξημένης ινσουλίνης είναι η φλεγμονή, αυξημένη πίεση, μείωση libido, κατάθλιψη και προδιάθεση για διαβήτη.

2) Επιλέξτε ανεπεξέργαστα τρόφιμα

Δεν έχουν κρυμμένη ζάχαρη, είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνουν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες ενώ ακόμη βελτιώνουν την αποτοξίνωση του συκωτιού.

3) Επιλέξτε πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά, όσπρια , αγνό παρθένο ελαιόλαδο, σπόρους και ωμούς ξηρούς καρπούς

Σύμφωνα με έρευνες, οι μη επεξεργασμένες τροφές ενεργοποιούν τα σωστά διατροφικά γονίδια (DNA test), ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό, προλαμβάνοντας χρόνιες νόσους φθοράς (αντιγήρανση), σακχαρώδη διαβήτη, ινσουλινοαντίσταση και καρδιοπάθειες.

4) Κάντε την κατάλληλη άσκηση.

Δεν χρειάζεται ώρες στο γυμναστήριο αερόβιας άσκησης και ιδρώτα. Ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα βοηθήσουν. Θα πρέπει όμως να το κάνετε με ένταση. Δεν εννοώ τρέξιμο αλλά ούτε και σαν να πηγαίνετε βόλτα στις βιτρίνες μαγαζιών.

Πρέπει να διατηρείτε ένα ρυθμό της καρδιάς στο 70-80% της μέγιστης ικανότητας της.

Ακόμη καλύτερα, αφού πάρετε την έγκριση του ιατρού σας και ανάλογα του ιατρικού ιστορικού, κάντε διαλλειμματική προπόνηση. Ο γυμναστής σας θα σας εξηγήσει.

5) Κοιμηθείτε καλά και ποιοτικά.

Η έλλειψη ύπνου ή ο διαλλειμματικός ύπνος (ξυπνάτε τη νύχτα), μειώνει το μεταβολισμό σας και σας κάνει να πεινάτε ειδικά για “κακούς” υδατάνθρακες, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2.

6) Ελέγξτε το άγχος σας.

Ξέρω ότι ακούγεται χαζό στην εποχή μας, αλλά πρέπει να βρείτε τον τρόπο. Είναι πια επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το χρόνιο στρες, αυξάνει την ινσουλίνη, κορτιζόλη και τις φλεγμονώδεις ουσίες που αποκαλούνται κυτοκίνες. Αυτό οδηγεί σε διαταραχή του μεταβολισμού, ινσουλινοαντίσταση και διαβήτη τύπου 2.

Διαλογισμός, πίστη, σωστή αναπνοή, γέλιο, φίλοι, χορός, μασαζ, yoga, είναι ορισμένοι μόνο από τους τρόπους διαχείρισης άγχους.

Δρ. Μαρία Αθ. Ψωμά MD, PhD, DU

Ιατρός – Μικροβιολόγος, Ιατρική της Παχυσαρκίας

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας ( Πανεπιστήμιο Παρισιού VI )

Εθν. Αντιστάσεως 14, 2ος ορ. 152 32 , Χαλάνδρι, Αθήνα,

Τ. 210 6801085-086

E. dr.psoma@gmail.com, www.psoma.gr

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.