ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλα όσα προκαλεί η κοκαΐνη στο μυαλό και το σώμα σου

Είτε τη σνιφάρεις είτε την καπνίζεις είτε την παίρνεις σε ενέσιμη μορφή η κοκαΐνη εισέρχεται στο αίμα σου και αρχίζει να επηρεάζει το μυαλό μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όλα όσα προκαλεί η κοκαΐνη στο μυαλό και το σώμα σου

Η κοκαΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο μέσα σε δευτερόλεπτα και η επίδρασή της διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά

Όλα όσα προκαλεί η κοκαΐνη στο μυαλό και το σώμα σου
Αν καπνίσεις ή πάρεις με ένεση την κοκαΐνη θα περάσει άμεσα στο αίμα σου και κατευθείαν στον εγκέφαλό σου. Η επίδρασή της θα είναι δυνατή αλλά θα κρατήσει μόνο 5-10 λεπτά. Η επίδραση του ναρκωτικού όταν τη σνιφάρεις είναι επίσης σύντομη αλλά κρατάει λίγο παραπάνω - περίπου 15-30 λεπτά. Φωτο: Reuters

Αναστέλλει την κανονική απορρόφηση των ορμονών που εμπλέκονται στην επιθυμία και την ευχαρίστηση από τον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να σας δώσει μια προσωρινή αίσθηση έντονης ευφορίας.

Κανονικά, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πώς βιώνουμε την επιθυμία, τα κίνητρα, την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Αφού απελευθερώνονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου για να στείλουν το σήμα τους απορροφόνται ξανά από ειδικούς δέκτες στο ίδιο κύτταρο. Η κοκαΐνη μπλοκάρει αυτούς τους δέκτες και έτσι διακόπτει αυτή την κυκλική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλεόνασμα ορμονών που σχετίζονται με τα βασικά συναισθήματα μας όπως η επιθυμία και η ευχαρίστηση να κατακλύσει τον οργανισμό μας.

Θα διασταλλούν οι κόρες των ματιών σας

Όταν αυξάνεται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη στον οργανισμό μας τότε μπορεί να έχουμε διεσταλμένες κόρες, και η κοκαΐνη αυξάνει και τα δύο.

Μπορεί να αισθανθείται πιο ενεργοί και σε εγρήγορση...

Η κοκαΐνη είναι πιθανό να ενισχύσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης - μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συμπεριφοράς - σε διάφορα κυκλώματα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου ενός που εμπλέκεται στην ευχαρίστηση και ένα άλλο που εμπλέκεται στην κίνηση. Οι μελέτες δείχνουν οτι αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάποιοι χρήστες μπορεί να αισθάνονται πιο ενεργοί, ομιλητικοί, ή σε εγρήγορση.

... Ή μπορεί να αισθανθείτε εκνευρισμό, άγχος, ή να γίνεται παρανοϊκοί.

Μελέτες δείχνουν σύνδεση μεταξύ της χρήσης κοκαΐνης και της ψύχωσης, όταν κάποιος χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Τα συμπτώματα της ψύχωσης περιλαμβάνουν διέγερση, άγχος, παράνοια και ψευδαισθήσεις.

Σε ορισμένους χρήστες, μπορεί να προκληθεί η επιθυμία για το ναρκωτικό βλέποντας ανθρώπους ή μέρη που τους θυμίζουν παλιότερες φορές που έχουν κάνει χρήση.

Το μέρος του εγκεφάλου που επηρεάζει η κοκαΐνη περιλαμβάνει βασικά κέντρα μνήμης που μας βοηθούν να θυμηθούμε από που προήλθε η ευχαρίστηση. Όταν είμαστε υπό την επήρεια της κοκαΐνης, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου δημιουργούν αναμνήσεις της ευχάριστης εμπειρίας μας και του τόπου ή των άτομων που συμμετείχαν στην εμπειρία μας αυτή.

Τα αιμοφόρα αγγεία σας θα σφίξουν ή θα συσταλλούν

Η κοκαΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, το οποίο σφίγγει και τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα στα όργανα και τους ιστούς.

Ο καρδιακός ρυθμός θα αυξηθεί

Από τη στιγμή που τα αγγεία σας μικραίνουν η καρδιά πρέπει να δουλέψει περισσότερο ώστε να τροφοδοτήσει με αίμα το σώμα.

Η όρεξη για φαγητό μπορεί να εξαφανιστεί

Η μειωμένη όρεξη είναι μια από τα πιο συχνά αναφερόμενες συνέπειες της χρήσης κοκαΐνης, η οποία είναι και ο λόγος που οι συχνοί χρήστες μπορεί να χάσουν βάρος ή να υποσιτίζονται.

Η χρόνια χρήση μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματός να αποθηκεύει λίπος

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κοκαΐνη θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός να αποθηκεύει λίπος. Οι ερευνητές παρατήρησαν 65 Βρετανούς, από τους οποίους περίπου οι μισοί είχαν εθιστεί στην κοκαΐνη για περισσότερο από μια δεκαετία. (Το άλλο μισό δεν είχε χρησιμοποιήσει το ποτέ το ναρκωτικό.) Κατέληξαν σε δύο εκπληκτικά συμπεράσματα: 1. Οι τοξικομανείς είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο από εκείνους που ποτέ δεν είχαν πάρει ποτέ ναρκωτικά, και 2. Έτειναν να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνους που δεν είχαν πάρει ποτέ ναρκωτικά. Το συμπέρασμά: Η κοκαΐνη φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό.

Οι αρτηρίες συστέλλονται, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή

Μια έρευνα του 2012 διαπίστωσε ότι ακόμη και σε νέους ανθρώπους οι οποίοι ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης μόνο "κοινωνικά", το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το σνιφάρισμα της κοκαΐνης μπορεί να δημιουργήσει τρύπες σε τμήματα της μύτης, όπως στο διάφραγμα

Η κοκαΐνη εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος προς το διάφραγμα, το μέρος της μύτης που διαχωρίζει τους αεραγωγούς και χωρίζει τα ρουθούνια σας. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει τρύπες στην περιοχή, η οποία δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς θεραπεία.

Μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές διόδους, προκαλώντας αιμορραγίες της μύτης και ρινική κατάρρευση

Κάποιες από τις επιπτώσεις της κοκαΐνης εξαρτώνται από τη μέθοδο χρήσης. Το συχνό σνιφάρισμα μπορεί να προκαλέσει: απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, ρινορραγίες, προβλήματα στην κατάποση, βραχνάδα και ρινική καταρροή.

Το κάπνισμα κοκαΐνης μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει μόνιμη βλάβη

Το κάπνισμα κοκαΐνης έχει συνδεθεί με διάφορα ζητήματα του πνεύμονα όπως βλάβη στους αεραγωγούς, άσθμα, διάμεση πνευμονοπάθεια, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, πνευμονική υπέρταση, εμφύσημα, μολύνσεις και όγκους.

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.