Η Κριστάλ και ο Τζαντ Σαουάγια δεν πρόλαβαν να απολαύσουν τη στιγμή που έγιναν για πρώτη φορά γονείς, καθώς ένας εκκωφαντικός θόρυβος στο νοσοκομείου Al Roum στη Βηρυτό, όπου είχε γεννήσει μόλις η Κριστάλ, διέλυσε τα πάντα. Ενστικτώδης αντίδραση του νέου πατέρα ήταν να πάρει τον γιο του αγκαλιά για να τον προστατεύσει, ενώ η σύντροφός του έμεινε αποσβολωμένη στο κρεβάτι, διάσπαρτο με σπασμένα γυαλιά.

Η φωτογραφία του Τζαντ, που κάθεται στο πάτωμα του διαδρόμου κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά του το νεογέννητο γιο του, με τα ρούχα του γεμάτα κηλίδες από αίμα, προστέθηκε στις εικόνες της μεγάλης τραγωδίας στον Λίβανο που συμβολίζουν το λεπτό σύνορο ανάμεσα στον θάνατο και τη ζωή.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όταν σημειώθηκε η έκρηξη ήμασταν στο δωμάτιο. Δεν καταλάβαμε τι είχε συμβεί. Όλα διαλύθηκαν, τίποτα δεν είχε μείνει στη θέση του. Πήρα γρήγορα το παιδί μου αγκαλιά για να το προστατεύσω κι έτρεξα να βρω μια γωνιά να κρυφτώ καθώς φοβόμουν μια δεύτερη έκρηξη» είπε ο Τζαντ σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Μόλις ένα τέταρτο της ώρας μετά τον τοκετό, η Κριστάλ έπρεπε να μαζέψει ό,τι δύναμη της είχε απομείνει και να εγκαταλείψει, μαζί με τον Τζαντ και το μωρό τους, το νοσοκομείο. «Όλα γύρω μας ήταν κατεστραμμένα, αίμα και τραυματίες παντού» λέει ο Τζαν. «Εκείνη τη στιγμή του απόλυτου χάους βρήκαμε τη δύναμη να σκεφτούμε πως έπρεπε να κάνουμε κάτι κι έτσι πήγαμε σε ένα άλλο νοσοκομείο, όπου ευτυχώς μας δέχτηκαν».

Η Κριστάλ, που μόλις είχε γεννήσει, έμεινε αποσβολωμένη στο κρεβάτι, διάσπαρτο με σπασμένα γυαλιά.

Οι δικοί τους ήρωες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Al Roum ή νοσοκομείου St George της Βηρυτού, που τους βοήθησαν και τους φρόντισαν, παρόλο που και οι ίδιοι είχαν τραυματιστεί. «Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο ευγνώμων είμαι για όλα όσα έκαναν για εμάς» επισημαίνει ο πατέρας του μικρού Ναμπίλ, όπως αποφάσισαν να ονομάσουν το αγοράκι τους.

«Όλα γύρω μας ήταν κατεστραμμένα, αίμα και τραυματίες παντού»

Στη ρημαγμένη Βηρυτό, όπου μετά την έκρηξη έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις, τώρα που οι Κρίσταλ και Τζαντ έχουν επιστρέψει, ευτυχώς υγιείς, σπίτι τους, αναρωτιούνται αν το μέλλον τους είναι εδώ «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να χτίσουμε ένα όμορφο μέλλον για τον γιο μας. Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να μείνουμε εδώ ή να πάμε αλλού».

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊού και τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, ήρθε να προστεθεί η τραγωδία της έκρηξης που άφησε πίσω της τουλάχιστον 154 νεκρούς, πάνω από 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και 300.000 αστέγους, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτομα είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς ή να υφίστανται τεράστιες ζημιές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πέντε νοσοκομεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου είτε έχουν σταματήσει τελείως τη λειτουργία τους λόγω των ζημιών από την έκρηξη είτε υπολειτουργούν σημαντικά, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η μεταφορά τραυματιών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνέντευξη: Σοφία Παπαδοπούλου

Φωτογραφία: Τζαντ Σαουάγια/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS