Έναν σπουδαίο σύμμαχο βρίσκει τώρα σε βρετανικό έδαφος η Ελλάδα: την επιδραστική εφημερίδα The Times του Λονδίνου, η οποία τάσσεται πλέον ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. «Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδας Times, αντιστάθηκαν σε αυτήν την πίεση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν» αναφέρει το άρθρο.

Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η πρόσφατη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας με την Ιταλία, βάσει της οποίας η Ιταλία θα δανείσει για τέσσερα χρόνια το παρθενώνειο θραύσμα «Fagan» (παρακάτων εικόνα) από το Μουσείο Antonino Salinas της Σικελίας για να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης.

 Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. 

Το θραύσμα τοποθετήθηκε προσωρινά σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα του Παρθενώνα έως την προσαρμογή του στον λίθο VI όπου ανήκει, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες επεμβάσεις από τους συντηρητές για τη στερέωσή του. Με τη σειρά της η Ελλάδα θα παραχωρήσει για το ίδιο ένα διάστημα ένα άγαλμα της θεάς Αθηνάς (εικ. κάτω από το θραύσμα Fagan) και έναν αμφορέα στη γειτονική χώρα.

Η ιδέα να επιστρέψουν τα Γλυπτά υπό την προϋπόθεση η χώρα μας να παραχωρεί αρχαιολογικούς θησαυρούς προκειμένου να πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο ήταν η κεντρική ιδέα χρόνιων διαπραγματεύσεων που είχαν φτάσει σχεδόν σε συμφωνία πριν τελικά καταρρεύσουν. Κι αυτό γιατί η Βρετανία επέμενε ότι τα έχει αγοράσει και συνεπώς τής ανήκουν νόμιμα ενώ η Ελλάδα διατεινόταν ότι έχουν λεηλατηθεί και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να τα διαθέσει.

Όμως, το άρθρο των βρετανικών Times αναφέρει τώρα πως: «Η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική». Τώρα, γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Κοτγούιν ανέφερε πως «παρέμβαση των Times θα συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο του μακροχρόνιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα». Ένα αίτημα που επανέφερε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσημη επίσκεψή με τον ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης σχολίασε σχετικά πως οι κεραίες της εφημερίδας «έπιασαν» την αλλαγή στην κοινή γνώμη και διευκρινίζει ότι η συμφωνία Αθήνας – Παλέρμο αφορά την «κατάθεση» (deposit) του θραύσματος, που συνοδεύεται από τη ρητή πρόθεση για αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να παραμείνει μόνιμα στο Μουσείο Ακρόπολης.

Κεντρική εικόνα: Splash News/ Ideal

Εικόνες από την εκδήλωση: Ευγενική παραχώρηση του Μουσείου της Ακρόπολης

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

TAGS