Παρόλο που ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας έγινε στάχτη, κάποιοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ, μαζί με εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Λέσβου «Πάνας», επιστρέφουν καθημερινά στα αποκαΐδια για να φροντίσουν τις πολυάριθμες γάτες και τις σκύλους που παραμένουν εκεί. 

Σε νέο ρεπορτάζ του Ruptly εμφανίζεται να μιλάει ένας μετανάστης από τη Συρία, ο Μοχάμεντ, λέγοντας ότι αγαπάει όλα τα ζώα και έρχεται καθημερινά στο κατεστραμμένο camp να τα ταΐσει.

Η Μέλπω Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του «Πάνα», εξηγεί ότι πριν από τη φωτιά τα ζώα φροντίζονταν από κατοίκους του καταυλισμού. Όπως προσθέτει μια άλλη εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης, η Άννυ Δημηρούδη, πλέον «εδώ ζουν πολλοί σκύλοι και πολύ περισσότερες γάτες χωρίς φαγητό και νερό. Κάποιοι είναι τραυματισμένοι, άλλοι έχουν εγκαύματα, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή».

Οι άνθρωποι της φιλοζωικής ευελπιστούν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό σπίτι στα ταλαιπωρημένα ζώα. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μόρια περίπου 250 γάτες. Έστω και κάποιες από αυτές να υιοθετηθούν, θα είναι ένα μεγάλο κέρδος.

Από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, κυκλοφορούν φωτογραφίες με πρόσφυγες να μεταφέρουν στην αγκαλιά τους, μέχρι την άκρη του κόσμου, όχι μόνο τα παιδιά τους αλλά και τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, έγινε viral η εικόνα μιας προσφυγοπούλας που κατέφυγε σε ένα ρέμα μαζί με τη γάτα της για να προστατευτούν. Αν ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα ζώα, μια από τις πιο τρυφερές πλευρές του αποκαλύπτεται στην πιο απάνθρωπη γωνιά της Ευρώπης. 

Δείτε το ρεπορτάζ του Ruptly:

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

photo: REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY

TAGS