«Σχεδόν κανένα άλλο λόμπι στην Ισπανία δεν είναι πιο ισχυρό από αυτό των ταυρομαχιών», σχολιάζει η γερμανική Deutsche Welle σε άρθρο σχετικά με την πιθανή κατάργηση ενός από τα πιο βάρβαρα θεάματα στον σύχρονο, πολιτισμό κόσμο. Την ίδια στιγμή αποθεώνει μία δυναμική γυναίκα, τη 58χρονη πολιτικό Άννα Γκονζάλες Ροντρίγκες, δήμαρχο της μικρής, βόρειας πόλης Χιχόν, η οποία τόλμησε να απαγορεύσει εντελώς τις ταυρομαχίες παρά τις εντονότατες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Παρά τη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί η Ροντρίγκες εμένει στην απόφαση της και υποστηρίζει ότι «οι μέρες των ταυρομαχιών είναι μετρημένες». 'Όπως δήλωσε η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Anima naturalis, Αϊντα Γκασκόν, «Μια γενναία απόφαση, είμαστε σε καλό δρόμο!». Αλλά η αγανάκτηση κυριαρχεί και δεν είναι μόνο στη Χιχόν αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η γνωστή εφημερίδα «El Mundo» έκανε λόγο για «σκάνδαλο». Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα PP, ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά και θα προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών κατά του μέτρου.

Διάσημοι ταυρομάχοι, όπως ο 38χρονος Ελ Γιούλι και ο 44χρονος Καγιετάνο Ροντρίγκεζ, οι οποίοι θεωρούνται οι αγαπημένοι των γυναικών και πρότυπα Ισπανών, χαρακτήρισαν τη δήμαρχο «απαίδευτη» και «ανίκανη». «Παρά τις επιθέσεις αυτές, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της από το ίδιο της το κόμμα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη δήμαρχο. Σχεδόν όλοι σιωπούν, ειδικά ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με έρευνες, το αμφιλεγόμενο έθιμο μπορεί να χάνει τη δημοτικότητά του στην Ισπανία, ειδικά στους νεότερους, αλλά κανείς δεν τολμά να αγγίξει το θέμα».

Η 58χρονη πολιτικός Άννα Γκονζάλες Ροντρίγκες, δήμαρχος της μικρής, βόρειας πόλης Χιχόν, τόλμησε να απαγορεύσει εντελώς τις ταυρομαχίες παρά τις εντονότατες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Η ταυρομαχία είναι αμφιλεγόμενη εδώ και χρόνια, «αλλά τώρα χρησιμοποιείται και για να προσβάλει τον φεμινισμό και τους μετανάστες» δήλωσε η δήμαρχος στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης. «Αυτό είναι απαράδεκτο», συμπλήρωσε.

Παρά τα απολύτως ορθά επιχειρήματα της η Γκονζάλες Ροντρίγκες υποστηρίχθηκε μόνο από ακτιβιστές, όπως η Αϊντα Γκασκόν ή από την επικεφαλής του κόμματος για την προστασία των ζώων Pacma, Λάουρα Ντουάρτε, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση της Ροντρίγκες «καταπληκτική».

Κεντρική φωτογραφία: ΥouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS