ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι λόγιες εκφράσεις που «σκοτώνουμε» καθημερινά -Υπάρχει περίπτωση να το λες λάθος

Οι πιο συνηθισμένες «πατάτες» στον προφορικό λόγο, στην προσπάθεια να πούμε μια φράση με κύρος.

Οι λόγιες εκφράσεις που «σκοτώνουμε» καθημερινά -Υπάρχει περίπτωση να το λες λάθος

#Νο1

Η έκφραση «εξ απαλών ονύχων» αποτελεί μια από τις πλέον λανθασμένα χρησιμοποιούμενες εκφράσεις από τους περισσότερους Έλληνες, αφού τη χρησιμοποιούν για να δηλώσουν την επιφανειακή προσέγγιση ή ό,τι άλλο μπορούν μόνοι τους να υποθέσουν. Μέγα λάθος.

Σημαίνει: Από (τότε που ήταν) τα νύχια μαλακά (όνυχας = νύχι, απαλός = μαλακός). Συνεπώς: Από παιδί (διότι τα μωρά και τα παιδιά έχουν απαλά, λεπτά, μαλακά νύχια). Ίδιου νοήματος είναι και το παιδιόθεν (δηλαδή από παιδί) ή όπως πολλοί χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα λαϊκά, «από τα μικράτα».

Χρημοποιείται: Όταν θέλουμε να καταδείξουμε ότι γνωρίζουμε κάποιον από μωρό ή από παιδί.

Παράδειγμα: «Με τη Μαρία γνωριζόμαστε εξ απαλών ονύχων», δηλαδή «είμαστε παιδικοί φίλοι».

#Νο2

Η έκφραση «επί ξυρού ακμής» αναγράφεται στην Ιλιάδα και είναι από τις πολλές ομηρικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας οι Νεοέλληνες. Ο Όμηρος την αναγράφει στο Κεφάλαιο Κ (στιχ. 173) της Ιλιάδας ενώ τη χρησιμοποίησε επίσης και ο Ηρόδοτος.

Σημαίνει: Στην κόψη του ξυραφιού, δηλαδή σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Χρησιμοποιείται: Όταν θέλουμε να καταδείξουμε ότι μια κατάσταση ή ένας άνθρωπος βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Παράδειγμα: «Με την κρίση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για τη Συρία, η Παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται επί ξυρού ακμής». Αυτό που, δυστυχώς δηλαδή, ζούμε σήμερα…

#Νο3

Η έκφραση «αβρόχοις ποσί» προέρχεται από τη γνωστή βιβλική ιστορία της διέλευσης των Εβραίων μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα, της Παλαιάς Διαθήκης (Έξοδος ΙΔ 22-31), χωρίς να βραχούν τα πόδια τους (Αι εξακόσιαι εκείναι χιλιάδες αι την Ερυθράν Θάλασσαν αβρόχοις ποσί διαπεράσασαι).

Σημαίνει: Αυτό ακριβώς (ποσί: δοτική πληθυντικού ους. πους-ποδός), δηλαδή, χωρίς να βραχούν τα πόδια τους.

Χρήση: Όταν θέλουμε να καταδείξουμε ότι κάποιος πέτυχε τον στόχο/σκοπό του, χωρίς επιπτώσεις. Χωρίς (ηθική, υλική ή άλλη) ζημιά.

Παράδειγμα: «Μην παραπονιέσαι. Ξέμπλεξες από αυτή την υπόθεση αβρόχοις ποσί».

#Νο4

Η έκφραση «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» αναγράφεται από τον Ηρόδοτο, αλλά και από τον Απόστολο Παύλο στην Α’ Προς Κορινθίους (Ζ, 24). Η σωστή έκφραση δεν είναι “καθ’ εις εφ’ ω ετάχθη”, όπως έχουν συνηθίσει πολλοί να αναφέρουν…

Σημαίνει: Καθένας για το σκοπό που είναι προορισμένος.

Χρησιμοποιείται: Όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε, να επισημάνουμε ότι καθένας πρέπει να ασχολείται με αυτό για το οποίο έχει διδαχθεί, εκπαιδευθεί. Αυτό ακριβώς δηλαδή, που δεν γίνεται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα…

Παράδειγμα: Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας να ασχολείται με κάτι άλλο εκτός από την κουζίνα του ή τη λάντζα, όπως κι εκείνος δεν θα εμπιστευόταν την κουζίνα του σε έναν ανίδεο με αυτή την εργασία. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

#Νο5

Από τις πλέον παρεξηγημένες εκφράσεις των Ελλήνων είναι η έκφραση «πράσσειν άλογα», δεδομένου ότι αρκετοί θεωρούν πως γράφεται ως «πράσινα άλογα», κάτι που δεν υφίσταται, φυσικά. Πρόκειται για αρχαιοελληνική έκφραση, η οποία έχει κρατηθεί αυτούσια.

Σημαίνει: Να κάνει κάποιος κάτι εκτός της λογικής (πράσσειν = απαρέμφατο του πράττω, δεδομένου πως ότι γράφεται με δυο “σ” γράφεται και με δυο “τ”, όπως και η θάλασσα (ή θάλαττα) και άλογα = όσα δεν έχουν λογική, δηλαδή "α" στερητικό + λόγος).

Χρησιμοποιείται: Όπως σχεδόν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους, αφού το λάθος δεν βρίσκεται στην ερμηνεία ή τη χρήση. Όταν δηλαδή, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι κάποιος άνθρωπος κάνει ή μια κατάσταση βρίσκεται, εκτός λογικής.

Παράδειγμα: «Μας υπόσχεται λεφτά και πράσσειν άλογα», δηλαδή η υπόσχεσή του ότι θα μπορέσουμε να αποκομίσουμε οικονομικά οφέλη είναι εκτός λογικής (ή μας κοροϊδεύει).

Πηγή: loutraki365.gr

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.