Αν το τσέλο ήταν άνθρωπος, θα ήταν μια καλλιεργημένη, σοφιστικέ γυναίκα, που αγαπά το διαχρονικό στυλ και το καλό γούστο αλλά είναι κάπως συγκρατημένη και καθωσπρέπει. Που καταπιέζει τον εαυτό της στα πάρτι, από φόβο μήπως πληγώσει τη δημόσια εικόνα της. Τρία κορίτσια από τη Γαλλία, οι L.E.J., έκαναν αυτή τη γυναίκα να απελευθερωθεί, να διευρύνει τα όρια της προσωπικής της έκφρασης, να χορέψει και να τραγουδήσει με την ψυχή της, απενοχοποιημένα, ακόμα και με εφήμερα χιτάκια.

Οι Lucie, Elisa και Juliette δεν έχουν ιερό και όσιο και πολύ καλά κάνουν. Παίζουν με τσέλο Dr. Dre και Eminem, Pharrell Williams και Rihanna και Daft Punk ή το χρησιμοποιούν σαν μουσική γέφυρα ανάμεσα στο Carol Of The Bells και το εμβληματικό σάουντρακ των τίτλων αρχής του Game of Thrones, σε μια μίξη-ζημιά που σε κάνει να σιγοτραγουδάς χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η μουσική των L.E.J. δεν είναι ένα μαρκετινίστικο κατασκεύασμα υπαγορευμένο από αλγόριθμους με στόχο τις υψηλές πωλήσεις αλλά μια αυθόρμητη κίνηση που με εφαλτήριο το YouTube ξεπέρασε σχεδόν μέσα σε μία νύχτα τα σύνορα του Σαιν-Ντενί, του παριζιάνικου προαστίου όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και οι τρεις τους, κατακτώντας ολόκληρο τον κόσμο. Συνδυάζει ό,τι κι εκείνες: το κλασικό υπόβαθρό τους (σπουδές τσέλου η Juliette, κλασικού τραγουδιού, πιάνου και άρπας η Elisa, κλασικού τραγουδιού, πιάνου και σαξόφωνου η Lucie) με την αγάπη τους για την ποπ και τη ραπ.

Οι Lucie, Elisa και Juliette δεν έχουν ιερό και όσιο και πολύ καλά κάνουν. Παίζουν με τσέλο Dr. Dre και Eminem, Pharrell Williams και Rihanna και Daft Punk

Γνωρίζονται από μωρά σχεδόν, περίπου από ενός έτους, όπως μας λέει η Elisa λίγες μέρες πριν έρθουν στο Summer Nostos Festival για την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα. «Είμαστε φίλες εδώ και περίπου 25 χρόνια. Ή μάλλον περισσότερο αδερφές παρά φίλες».

Η μπάντα τους προέκυψε τυχαία, το 2013, όταν το γαλλικό συγκρότημα Trio έκανε έναν διαγωνισμό μέσα από το Facebook προσκαλώντας άλλους μουσικούς να διασκευάσουν ένα κομμάτι του. Τότε η Juliette είπε στις φίλες της: «”ας δοκιμάσουμε να το κάνουμε με τσέλο”. Κερδίσαμε στον διαγωνισμό και το Trio μάς προσκάλεσε να παίξουμε μαζί. Ερμηνεύσαμε ένα κομμάτι πάνω στη σκηνή και μετά από αυτό είπαμε, εδώ θέλουμε να περάσουμε όλη μας τη ζωή».

Όταν ανέβασαν στο YouTube το βίντεο «Summer 2015», όπου κάνουν ένα mashup των μεγαλύτερων χιτ της εποχής σε κάποια παραλία ξυπόλυτες με τσέλο και σαλβάρια, το περιοδικό Time μοιράστηκε το κλιπάκι τους και τα views ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια

Τα επόμενα χρόνια έπαιζαν στο YouTube και σε μικρά μπαράκια, μέχρι που το 2015 ήρθε η απότομη απογείωση. Όταν ανέβασαν στο YouTube το βίντεο «Summer 2015», όπου κάνουν ένα mashup των μεγαλύτερων χιτ της εποχής σε κάποια παραλία ξυπόλυτες με τσέλο και σαλβάρια, το περιοδικό Time ανακάλυψε και μοιράστηκε το κλιπάκι τους και τα views άρχισαν να πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς – ξεπερνώντας, τελικά, τα 80 εκατομμύρια. «Αν ξέραμε ότι θα γινόμασταν viral, δεν θα φορούσαμε τις πιτζάμες μας» λέει σήμερα αστειευόμενη η Elisa.

«Δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να συμβεί αυτό. Εκεί που παίζαμε σε ένα μπαρ μπροστά σε εκατό άτομα, μία εβδομάδα μετά παίζαμε στο ίδιο μπαρ μπροστά σε χίλια. Την πρώτη φορά που κάποιος ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί μας, αναρωτηθήκαμε γιατί. Μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε γίνει γνωστές, η πρώτη μας αντίδραση ήταν “όχι, δεν θέλω!”. Αλλά μετά ανεβήκαμε στη σκηνή του Main Square Festival στη Γαλλία και είδαμε τριάντα χιλιάδες ανθρώπους να τραγουδούν και να χορεύουν με τη μουσική μας για δύο ώρες, σαν μια τεράστια οικογένεια. Ήταν μια αποκαλυπτική στιγμή για εμάς, μια από τις πιο αξέχαστες».

«Ο ήχος του τσέλου προσεγγίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την ανθρώπινη φωνή»

Το 2016 έκαναν μια μεγάλη περιοδεία φτάνοντας μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Την ίδια χρονιά έπαιξαν στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ των Καννών. Στο μεταξύ δεν επαναπαύονταν στα mashups και τις διασκευές που τις είχαν καθιερώσει, αλλά άρχισαν να συνθέτουν και δικά τους τραγούδια, γαλλόφωνα ως επί το πλείστον, που μέχρι σήμερα έχουν απαρτίσει δύο άλμπουμ, τα «En Attendant L' Album» και «Poupees Russes», στο ιδιότυπο και αταξινόμητο eclectic μουσικό ύφος τους και με έμβλημα, πάντα, το τσέλο. «Γιατί είναι το μουσικό όργανο που παίζει η Juliette, η βάση της κλασικής μουσικής, αλλά και επειδή ο ήχος του προσεγγίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την ανθρώπινη φωνή».

Στα τραγούδια τους μιλούν για ζητήματα «που απασχολούν τη γενιά μας, όπως οι πρόσφυγες που ρισκάρουν τη ζωή τους για να ξεφύγουν από έναν πόλεμο, ή το θέμα των social media». «Χωρίς το YouTube, δεν θα είχαμε φτάσει ώς εδώ» παραδέχεται η Elisa. «Τα social media ήταν που μάς έκαναν γνωστές. Κάποιες φορές όμως αφαιρούν την ανθρώπινη υπόστασή σου. Ο κόσμος ξεχνάει ότι πίσω από τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τους λογαριασμούς στο Instagram υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι. Όταν γίνεσαι γνωστός, πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να μπορείς να το διαχειριστείς όλο αυτό. Ευτυχώς είμαστε τρεις και μοιραζόμαστε το βάρος».

Ακόμα και αν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ξαφνικής φήμης πάντως, στα live τους γίνονται ένας εκρηκτικός πυρήνας που εκτοξεύει στο πλήθος θετική ενέργεια, ξεσηκώνοντάς το σε ένα μεγάλο πάρτι. Αυτός είναι ο στόχος και για το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. «Έχουμε ακούσει ότι το ελληνικό κοινό είναι απαιτητικό και ελπίζουμε να το κάνουμε να τραγουδήσει και να χορέψει μαζί μας».

Info

Οι L.E.J. θα εμφανιστούν στη Σκηνή στο Κανάλι, ΚΠΙΣΝ, το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερες πληροφορίες: www.snfestival.org  Βρείτε εδώ το κανάλι τους στο YouTube.

Δείτε τις L.E.J. στο viral mashup Summer 2015:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS