Πριν από 6 μήνες χάζευα στο Instagram όταν είδα ένα προφίλ γεμάτο σκύλους. Όμορφους, χαρούμενους, κάποιες φορές δυστυχώς και κακοποιημένους. Ένα κοινό είχαν όλοι: έψαχναν για σπίτι.

Κάπως έτσι ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την οργάνωση Save a Greek Stray. Έστειλα email, πήγα από κοντά, τους γνώρισα, και από τότε οι Κυριακές μου έχουν αποκτήσει νόημα. Χαρούμενες ουρές, πλάσματα που προσπαθούν να ανέβουν πάνω μου, να τραβήξουν έστω και για μισό δευτερόλεπτο το βλέμμα μου, να τα χαϊδέψω και να παίξω μαζί τους. Τα περισσότερα με άσχημο παρελθόν, όμως με ευτυχισμένο παρόν και, κυρίως, με την ελπίδα ενός υπέροχου μέλλοντος.

Όλο το άγχος της εβδομάδας, το στρες, οι έγνοιες φεύγουν σε ένα λεπτό.

Κάποια στιγμή ένα από αυτά τα σκυλάκια βρέθηκε στο σπίτι μου. Και μου άλλαξε τη ζωή! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Ποια είναι όμως η Save a Greek Stray;

Η Save a Greek Stray είναι μια φιλοζωική οργάνωση με έδρα τον Ωρωπό. Έχει ένα πρότυπο καταφύγιο, σ' ένα χώρο 50 στρεμμάτων, μέσα στα πεύκα, όπου αδέσποτα σκυλιά φιλοξενούνται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και προσφέρονται προς υιοθεσία.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στο έργο της

α/ Μπορείτε εικονικά να υιοθετήσετε έναν τετράποδο φίλο καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες του μέχρι να καταφέρει να βρει οικογένεια ή να καλύψετε τις βασικές ανάγκες –τροφή και φαρμακευτική αγωγή– κάποιων ζώων που λόγω προβλημάτων υγείας ή συμπεριφοράς δεν είναι δυνατόν να δοθούν για υιοθεσία.

β/ Μπορείτε ακόμα και να φιλοξενήσετε ένα ζωάκι για ένα χρονικό διάστημα ώστε να κοινωνικοποιηθεί (fostering).

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εμπνέει

Ανάμεσα στις δράσεις που τρέχει η Save a Greek Stray είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε δημοτικά σχολεία «Ακολουθώντας έναν τετράποδο φίλο». Σκοπός της, να εμπνεύσει στη νεότερη γενιά το σεβασμό και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ζώων.

Η δράση αυτή προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν φιλοζωική συνείδηση. Να μην εθελοτυφλούν, αλλά να γίνουν η λύση στο πρόβλημα. Να καταλάβουν ότι και τα ζώα έχουν ανάγκες.

Ανάμεσα στις δράσεις που τρέχει η Save a Greek Stray είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε δημοτικά σχολεία «Ακολουθώντας έναν τετράποδο φίλο». Μέσα από χρωματιστές εικόνες, τα παιδιά μπαίνουν στο μυαλό ενός σκύλου αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να προφυλάσσονται.

Τα παιδιά είναι πηγή τρυφερότητάς για όλους, αλλά στα σκυλιά βρίσκουν την ιδανική παρέα. Μέσα από τέτοιες δράσεις βρίσκουν μια ισορροπία στη σχέση μαζί τους, μαθαίνουν να επικοινωνούν με ίσους όρους. Καταλαβαίνουν ότι και τα σκυλιά αρρωσταίνουν, φοβούνται, χαίρονται, αλλά και χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή.

Η Save a Greek Stray αποφάσισε να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας ζουν 3.000.000 αδέσποτα ζώα. Γι' αυτόν το λόγο ζήτησα να το παρακολουθήσω και η αλήθεια είναι πως έμαθα πολλά και εγώ.

Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικού, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιείται δωρεάν στα σχολεία.

Τα ερωτήματα που τίθενται στη διάρκεια του, αρκετά! Μέσα από χρωματιστές εικόνες, τα παιδιά μπαίνουν στο μυαλό ενός σκύλου αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να προφυλάσσονται.

Πώς να πλησιάσω ένα αδέσποτο;

Πώς να αντιδράσω εάν μου επιτεθεί;

Γιατί δεν πρέπει να απαιτώ από τους γονείς μου έναν σκύλο;

Τι είναι στείρωση;

Τι σημαίνει εθελοντισμός;

Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό. Τα παιδιά απαντούν κάνοντας like και unlike σε σημαντικά ερωτήματα, παίζουν παντομίμα και συγχρόνως ενημερώνονται και αποκτούν υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι τόσο στα κατοικίδια όσο και στα αδέσποτα.

Αμέσως βλέπεις τις αντιδράσεις τους. Πράξεις που τις θεωρούσαν αυτονόητες, όπως το να έχεις μόνιμα δεμένο έναν σκύλο, καταρρίπτονται μέσα από το παιχνίδι. Από τα βιώματά τους και τις εικόνες που έχουν καταγράψει στο μυαλουδάκι τους, αρχίζουν ερωτήσεις. Γελούν, αναφέρουν καλές πράξεις αλλά και μη επιτρεπτές.

«Κυρία, εγώ αφήνω νεράκι το καλοκαίρι για τα σκυλάκια στο δρόμο!»

«Κυρία, εγώ δεν τα θέλω

Αμέσως βλέπεις τις αντιδράσεις των παιδιών. Πράξεις που τις θεωρούσαν αυτονόητες, όπως το να έχεις μόνιμα δεμένο έναν σκύλο, καταρρίπτονται μέσα από το παιχνίδι.

Βλέπεις τα βλέμματά τους να αλλάζουν, αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του προγράμματος και μαθαίνουν. Αισθάνεσαι ότι όταν γίνουν ενήλικες αυτά τα παιδιά θα αποδειχτούν ώριμα και ευαισθητοποιημένα απέναντι στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους. Άλλωστε είναι αμφίδρομη αυτή η συμπεριφορά. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν επίσης τις έννοιες της ευζωίας, της φιλίας, της συντροφικότητας.

«Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας», Denis Waitley, 1933.

Το πρόγραμμα σε αριθμούς

Το 2018 το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε 23 σχολεία και ενημερώθηκαν 2256 μαθητές.

Ενδεικτικά, πρόσφατα παρουσιάστηκε, σε διάστημα τριών ημερών, σε 6 σχολεία του Δήμου Ερμιονίδας, όπου συμμετείχαν και ενημερώθηκαν 600 παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου δημοτικού Κρανιδίου, που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Βενετία Ρόζου (διευθύντρια), Δημήτριος Κοντοκάλης (υποδιευθυντής), Ευγενία Τσιρτσίκου, Παντελής Τοδώρης, Κώστας Καλαμάτας, Ειρήνη Γεωργοπούλου, Δημήτριος Γρόλλιος, Ελένη Μπαστούνη, Μαρία Παπαδάκη, Ολυμπία Σακκά, Δημήτριος Παγίδας. Και οι εθελοντές: Βασιλική Φούντα, Βιβή Χαραλαμπίδη, Δημήτρης Καψάσκης.

Άλλες δράσεις της Save a Greek Stray

Επίσης η Save a Greek Stray τρέχει άλλες δράσεις, όπως:

- Το τετράμηνο επιμορφωτικό πρόγραμμα στις κρατούμενες των Αγροτικών Φυλακών Ελαιώνα, Θηβών, με στόχο να βελτιωθεί η ψυχολογία των κρατουμένων και να αναπτύξουν δεξιότητες εκπαιδευτή σκύλων, θέτοντας τις βάσεις για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

-Το πρόγραμμα σκύλων θεραπείας που υλοποιείται με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεντρώνεται στη συνεργασία σκύλων θεραπείας με παιδιά και ενήλικες. Στόχος του είναι να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών, ψυχικά και σωματικά.

-Τέλος, το πρόγραμμα στειρώσεων, όπου στειρώνει, εμβολιάζει και σημαίνει ηλεκτρονικά ετησίως 500 αδέσποτα ζώα.

Info

Για να μάθεις περισσότερα για την Save a Greek Stray μπορείς να επισκεφτείς το website της και τα social media της: saveagreekstray.org, facebook, instagram.

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.