ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι κουραμπιέδες του Άκη Πετρετζίκη θα σε ξετρελάνουν

Φτιάξε κι εσύ πεντανόστιμους κουραμπιέδες για το γιορτινό σου τραπέζι με τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη

Οι κουραμπιέδες του Άκη Πετρετζίκη θα σε ξετρελάνουν

Τα Χριστούγεννα έρχονται με βήμα ταχύ και καλό είναι να σε βρουν προετοιμασμένη. Δηλαδή, με τις σωστές γιορτινές συνταγές στο τραπέζι σου. Χωρίς το μέλι από τα μελομακάρονα και την άχνη ζάχαρη ενός καλοψημένου κουραμπιέ το σπίτι δεν γίνεται να «μοσχολοβήσει» γι' αυτό βάλε την ποδιά σου και ακολούθησε τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη για τους πιο γευστικούς και «ζουμερούς» κουραμπιέδες που θα δοκιμάσεις φέτος.

Συστατικά

900 γρ. αλεύρι

500 γρ. βούτυρο, αιγοπρόβειο ή τύπου Κερκύρας

220 γρ. ζάχαρη άχνη

2 στικ βανίλια σε σκόνη

1 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο

200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο

1 κ.γ. ανθόνερο

Για το σερβίρισμα

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. ανθόνερο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Εκτέλεση με μίξερ

Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά.

Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βούτυρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα.

Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,εκτός μίξερ και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.

Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.

Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.

Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.

Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.

Εκτέλεση χωρίς μίξερ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ (φέτες) και τα βάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί μπορεί τη μία στιγμή να φαίνονται άψητα και την αμέσως επόμενη να μας έχουν καεί. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σε περίπτωση που είναι ζεστά, θα χαλάσει η συνταγή μας.

Ο φούρνος μας παραμένει στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κουραμπιέδες εκτός του αμύγδαλου φιλέ. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αμύγδαλο φιλέ και ανακατεύουμε με το χέρι.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες (20-25 γρ. ο κάθε ένας) και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κουραμπιέδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς όταν βάλουμε το ταψί.

Τους αφήνουμε αφού τους βγάλουμε από το φούρνο για 10 λεπτά ώσπου να κρυώσουν.

Πασπαλίζουμε με λίγο ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.

Δείτε το συνταγή βήμα-βήμα:

Πηγή: http://akispetretzikis.com



Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Ιαν 2023

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για εξορμήσεις στο χιόνι!

Τα καταστήματα Lapin House ή το lapinkids.com αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να αναβαθμιστεί το ski style των παιδιών με αξεσουάρ για ένα cool ντύσιμο στο χιονοδρομικό.

19 Ιαν 2023

TASTY AWARDS 23: Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Τα fine dining εστιατόρια της πόλης μας καλούν να τα ψηφίσουμε.

Περισσότερα από

Life

18 Ιαν 2023

Εκδήλωση φόρος-τιμής στον Γιάννη Ρίτσο στη Σορβόννη

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο.

18 Ιαν 2023

Ο νέος διεθνής διαγωνισμός της Answear που χαρίζει μοναδικά χρηματικά βραβεία!

Ένας διαγωνισμός που θα αναδείξει μια αναπάντεχη πλευρά της μόδας!

15 Ιαν 2023

Θεατρικές πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18 Ιανουαρίου και ξεχωρίζουν.

14 Ιαν 2023

Ο Γιόακιν Φίνιξ παρανοεί στο τρέιλερ του "Beau Is Afraid"

"Φευγάτη" πρώτη γεύση από τη νέα ταινία του Άρι Άστερ ("Μεσοκαλόκαιρο") με πρωταγωνιστή τον οσκαρικό σταρ.

14 Ιαν 2023

Stokke® Xplory® X Gold Edition | Υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα - ό,τι θέλετε για το μωρό σας

Ωρα για λίγη περισσότερη λάμψη με τη νέα Gold συλλεκτική έκδοση του καροτσιού που μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας.

14 Ιαν 2023

Gallery Genesis | Η 'Αλέα' της Νατάσσας Σαρρή είναι η πρώτη έκθεση για το 2023

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

13 Ιαν 2023

Αλέα: Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νατάσσας Σαρρή στην Gallery Genesis

Η έκθεση "Αλέα" είναι μια εικαστική διαδρομή ανάμεσα στον "εαυτό" και στην φύση, ανάμεσα στην καθημερινότητα, στον μύθο και στην φαντασία.

11 Ιαν 2023

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει πρόσωπο

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

08 Ιαν 2023

Αυτές ήταν οι εμπορικότερες ταινίες της χρονιάς στην Ελλάδα

Ένα animation αποδείχτηκε υπερηχητικότερο από τον Τομ Κρουζ, σε μια χρονιά που ξεχώρισαν οι υπερηρωικές περιπέτειες, τα καρτούν και οι ταινίες τρόμου. Μεγάλη η υποχώρηση του καλλιτεχνικού σινεμά, μόνη ελληνική αναλαμπή τα χειροποίητα "Μαγνητικά Πεδία".