ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι κουραμπιέδες του Άκη Πετρετζίκη θα σε ξετρελάνουν

Φτιάξε κι εσύ πεντανόστιμους κουραμπιέδες για το γιορτινό σου τραπέζι με τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη

Οι κουραμπιέδες του Άκη Πετρετζίκη θα σε ξετρελάνουν

Τα Χριστούγεννα έρχονται με βήμα ταχύ και καλό είναι να σε βρουν προετοιμασμένη. Δηλαδή, με τις σωστές γιορτινές συνταγές στο τραπέζι σου. Χωρίς το μέλι από τα μελομακάρονα και την άχνη ζάχαρη ενός καλοψημένου κουραμπιέ το σπίτι δεν γίνεται να «μοσχολοβήσει» γι' αυτό βάλε την ποδιά σου και ακολούθησε τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη για τους πιο γευστικούς και «ζουμερούς» κουραμπιέδες που θα δοκιμάσεις φέτος.

Συστατικά

900 γρ. αλεύρι

500 γρ. βούτυρο, αιγοπρόβειο ή τύπου Κερκύρας

220 γρ. ζάχαρη άχνη

2 στικ βανίλια σε σκόνη

1 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο

200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο

1 κ.γ. ανθόνερο

Για το σερβίρισμα

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. ανθόνερο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Εκτέλεση με μίξερ

Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά.

Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βούτυρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα.

Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,εκτός μίξερ και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.

Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.

Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.

Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.

Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.

Εκτέλεση χωρίς μίξερ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ (φέτες) και τα βάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί μπορεί τη μία στιγμή να φαίνονται άψητα και την αμέσως επόμενη να μας έχουν καεί. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σε περίπτωση που είναι ζεστά, θα χαλάσει η συνταγή μας.

Ο φούρνος μας παραμένει στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κουραμπιέδες εκτός του αμύγδαλου φιλέ. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αμύγδαλο φιλέ και ανακατεύουμε με το χέρι.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες (20-25 γρ. ο κάθε ένας) και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κουραμπιέδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς όταν βάλουμε το ταψί.

Τους αφήνουμε αφού τους βγάλουμε από το φούρνο για 10 λεπτά ώσπου να κρυώσουν.

Πασπαλίζουμε με λίγο ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.

Δείτε το συνταγή βήμα-βήμα:

Πηγή: http://akispetretzikis.com



Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Περισσότερα από

Life

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.