Κάποτε ο Κάρολος Ντίκενς είχε πει: «Ποιο δώρο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από την αγάπη μιας γάτας». Πραγματικά, τα εσωστρεφή αυτά κατοικίδια μπορεί να μην είναι τόσο εκδηλωτικά όσο ο σκύλος, αλλά όταν αποφασίσουν να δείξουν την αφοσίωση και την προτίμησή τους σε έναν άνθρωπο, τον κάνουν να νιώσει ξεχωριστός.

Πώς θα τους εκφράσουμε όμως τη δική μας αγάπη; Μπορεί μια πρόσφατη μελέτη να έδειξε ότι οι σκύλοι αναγνωρίζουν τη φράση «σ’ αγαπώ», αλλά για μια γάτα μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους εκδήλωσης των συναισθημάτων μας. Τρόπους που μπορεί να μην έχουμε καν φανταστεί. Ένας από αυτούς είναι τα λεγόμενα «ματάκια», όταν δηλαδή, ενώ κοιτάμε μια γάτα στα μάτια, μισοκλείνουμε τα δικά μας στενεύοντάς τα σχεδόν σαν δύο χαραμάδες. Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται σε χαρούμενες ή ικανοποιημένες γάτες και μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν την υιοθετούμε κι εμείς, ερχόμαστε πιο κοντά στο σπιτικό αιλουροειδές μας.

Μπορεί μια πρόσφατη μελέτη να έδειξε ότι οι σκύλοι αναγνωρίζουν τη φράση «σ’ αγαπώ», αλλά για μια γάτα μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους εκδήλωσης των συναισθημάτων μας

Συγκεκριμένα, ψυχολόγοι από τα Πανεπιστήμια του Πόρτσμουθ και του Σάσεξ διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα. Στο πρώτο, 21 κηδεμόνες γάτας έκαναν «ματάκια» στο κατοικίδιό τους το οποίο, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ήταν πολύ πιθανό να ανταποκριθεί με την ίδια συμπεριφορά. Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια γάτα ανταποκρίνεται θετικά ακόμα και όταν της κάνει «ματάκια» ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει, με τον οποίο δηλαδή δεν είναι εξοικειωμένη. Σε σύγκριση μάλιστα με άλλες σωματικές εκφράσεις τρυφερότητας, η συγκεκριμένη συμπεριφορά με το βλέμμα φάνηκε να πυροδοτεί πιο θετικές αντιδράσεις στις γάτες.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, έρχεται να προστεθεί σε έναν ολοένα και μεγαλύτερο όγκο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι η σχέση μας με τις γάτες είναι πιο δυνατή από όσο αρχικά υποψιαζόμασταν. Αν και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά, εμπειρικά, όσοι ζούμε μαζί τους.

Δείτε με ποιους τρόπους μάς λέει μια γάτα «σ’ αγαπώ»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Yerlin Matu on Unsplash
 

TAGS