Ένα ανυπόγραφο πορτραίτο που βρέθηκε πρόσφατα σε ένα τεράστιο, εντυπωσιακό αρχοντικό στην Γαλλία έχει κεντρίσει το ενδιαφέτον των μελετητών που υποστηρίζουν πως ο άντρας που απεικονίζεται είναι ο σπουδαίος Ιταλός φιλόσοφος Niccolò Machiavelli  και ότι ο καλλιτέχνης που το ζωγράφησε δεν είναι άλλος από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. 

Όλα άρχισαν πριν από περίπου έναν χρόνο όταν ένα επίσημο έγγραφο του 1874 βρέθηκε στο  Chateau de Valencay, το οποίο υπήρξε κατοικία του ισχυρού Γάλλου διπλωμάτη Charles-Maurice de Talleyrand-Perigord. Το συγκεκριμένο έγγραφο μαρτυρούσε την ύπαρξη του πορτραίτου μόνο που κανείς δεν γνώριζε πού ακριβώς βρισκόταν. Έτσι ένα πραγματικό κυνήγι θησαυρού ξεκίνησε και κατέληξε σε μία από τις αποθήκες της έπαυλης, όπου τελικά εντοπίστηκε το πορτραίτο.

Όλα άρχισαν πριν από περίπου έναν χρόνο όταν ένα επίσημο έγγραφο του 1874 βρέθηκε στο  Chateau de Valencay, το οποίο υπήρξε κατοικία του ισχυρού Γάλλου διπλωμάτη Charles-Maurice de Talleyrand-Perigord.

Οι ιστορικοί τέχνης αφιέρωσαν πολλούς μήνες μελετώντας και αναλύοντας την προέλευση του πίνακα καθώς και την τεχνική με την οποία είναι φιλοτεχνημένος, προσπαθώντας να καταλήξουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για αυθεντικό έργο του ντα Βίντσι. Αυτό που έχει προβληματίσει τους ειδικούς είναι πως ενώ όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αληθινό πορτραίτο του κορυφαίου ζωγράφου της Αναγέννησης, το ξύλο που περιβάλλει και στηρίζει τον καμβά είναι αρκετά μεταγενέστερο, αλλά τελικά καταλήγουν πως υπάρχει μεγάλη περίπτωση να είχε γίνει αναπαλαίωση κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του 19ο αιώνα.

Όσο αναφορά στον άντρα που ποζάρει στον πίνακα οι ιστορικοί διαφωνούν καθώς οι μισοί παρουσιάζονται βέβαιοι πως πρόκειται για τον Μακιαβέλι, ενώ οι υπόλοιποι ισχυρίζονται πως ο εικονιζόμενος είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ο, επίσης Ιταλός, φιλόσοφος Michel de Montaigne.

Με πληροφορίες από artsy.net

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS