ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι 65 άνθρωποι του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας. Μη χάσετε αυτή την έκθεση

Η ζωντανή ιστορία του τριγώνου μέσα από τις ιστορίες και τα φωτογραφικά πορτρέτα των ανθρώπων της περιοχής στην Παλαιά Αποθήκη Χάρτου της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3.

Οι 65 άνθρωποι του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας. Μη χάσετε αυτή την έκθεση

Είναι η ζωντανή ιστορία του τριγώνου – οι άνθρωποί του. Παλαιοί και νέοι έμποροι, καταστηματάρχες, δημιουργοί και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μπαίνουν στο κάδρο σπουδαστών φωτογραφίας και εκτίθενται στην Παλαιά Αποθήκη Χάρτου της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3.

Το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του εμπορικού τριγώνου του δήμου Αθηναίων, με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Αθήνας), ο εκπαιδευτικός όμιλος ΑΚΤΟ και η EuroΜare ενώνουν τις δυνάμεις τους και, με την ιδιαίτερη ματιά των σπουδαστών φωτογραφίας παρουσιάζουν εκείνους που διατηρούν ζωντανό και δραστήριο τον παραδοσιακό εμπορικό και δημιουργικό χαρακτήρα του Τριγώνου.

Μία στιγμή από την καθημερινότητα 65 ανθρώπων της περιοχής, με τα «κλικ» 39 σπουδαστών, καθώς και η ιστορία τους παρουσιάζονται σε ένα εμβληματικό κτίριο του αθηναϊκού εκλεκτικισμού της δεκαετίας του ’30. Είναι τα 65 πορτρέτα εκείνων που επιμένουν να επιχειρούν σε αυτήν τη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, αποδεικνύοντας πως η συνάντηση εμπορίου, τέχνης και αστικής αναβάθμισης μπορεί να προκαλέσει συγκινητικά (φωτογραφικά) θαύματα.

Η φωτογραφική έκθεση έχει ως αφετηρία την παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του καταστηματάρχη που δέσποζε πάνω από το ταμείο του καταστήματός του.

Η φωτογραφική έκθεση έχει ως αφετηρία την παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του καταστηματάρχη που δέσποζε πάνω από το ταμείο του καταστήματός του. Αυτήν τη φορά, όμως, η φωτογράφιση έγινε με την πολύ πιο «φρέσκια» καλλιτεχνική ματιά των φοιτητών του ΑΚΤΟ, οι οποίοι, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, επί δύο μήνες επισκέπτονταν το Τρίγωνο και το νέο δίκτυο πεζοδρόμων του.

Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες θα τοποθετηθούν στη βιτρίνα του κάθε καταστήματος, όπου και θα παραμείνουν, με σκοπό να δημιουργηθεί μία διαδραστική πορεία στο παραδοσιακό και νέο εμπόριο του τριγώνου, σε μία ακόμη προσπάθεια να διατηρηθεί ο από αιώνος εμπορικός χαρακτήρας της περιοχής με τα εμβληματικά κτίρια και μνημεία της νεότερης Αθήνας.

Χορηγός σε αυτή την καλλιτεχνική δράση είναι το Φυσικό Αέριο, Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ο ιστορικότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας

Ως εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας ορίζεται η κεντρική περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τους οδικούς άξονες των οδών Σταδίου, Μητροπόλεως και Αθηνάς, με κορυφές του νοητού «τριγώνου» τις πλατείες Συντάγματος, Μοναστηρακίου, Ομονοίας. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει τις πλατείες Κλαυθμώνος και Κολοκοτρώνη επί της Σταδίου, όπως και την πλατεία Κοτζιά (Δημαρχείου) επί της Αθηνάς. Γειτονικές περιοχές του τριγώνου είναι το Κολωνάκι, τα Εξάρχεια, το Μεταξουργείο, η Πλάκα, του Ψυρρή, ο Εθνικός Κήπος. Από αυτές μόνο ο Εθνικός Κήπος αποτελεί εκτεταμένο δημόσιο χώρο, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές είναι στο σύνολό τους πυκνοδομημένες, με συμπαγή αστικό ιστό.

Info

Διάρκεια: έως 19 Μαΐου 2019. Ώρες λειτουργίας: Σα-Κυ 12.00-20.00, Δε-Πα 17.00-20.00. Αποθήκη Χάρτου, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3. Το Τρίγωνο στο κάδρο

Δείτε το πρόμο της έκθεσης.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.