Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι η Ιταλική λέξη Ριβιέρα σημαίνει ακτογραμμή. Συνεπώς ως Αθηναϊκή Ριβιέρα ορίζεται η ακτογραμμή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Είναι ένας όρος που με επιμονή καταφέραμε να εδραιώσουμε και που τα τελευταία χρόνια  τον χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της περιοχής, σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Valentino και τον αναφέρουν τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα στον κόσμο.

Πίσω από αυτή την επίμονη προσπάθεια και συνεργασία με τα γειτονικά σημεία για την καθιέρωση του όρου Αθηναϊκή Ριβιέρα, κρύβεται  η λογική ότι δημιουργώντας μια τόσο ελκυστική τοποθεσία, δημιουργείται αυτόματα και ένα ανεκτίμητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Αττική, αυτό της μοναδικής πρωτεύουσας στον κόσμο που έχει υπέροχες παραλίες για μπάνιο και ποιοτικά σημεία εστίασης σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.

Αστέρας

Η Αθήνα οφείλει να αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό για όλους του ξένους επισκέπτες που θέλουν να νιώσουν το vibe της μεγαλούπολης, αλλά ταυτόχρονα να κολυμπήσουν σε πεντακάθαρα νερά και να απολαύσουν την υπέροχη φύση και τα πιο όμορφα εξοχικά σημεία της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την διοργάνωση εκδηλώσεων που συνοδεύουν πολύ σημαντικές εκθέσεις όπως είναι τα Ποσειδώνια.

Παίρνοντας παράδειγμα από το Φεστιβάλ των Καννών, εκτός από την βράβευση και την παρουσίαση των ταινιών, λαμβάνουν χώρα επίσης events κατά την διάρκεια του φεστιβάλ που δεν αφορούν μόνο τους σινεφίλ. Πολλές εταιρείες διοργανώνουν πάρτι με επώνυμους καλεσμένους στα οποία υπάρχει μια ατμόσφαιρα ευδαιμονίας και που ξεφεύγει από το αυστηρά χαρακτήρα που έχει το συγκεκριμένο φεστιβάλ.

Με την ίδια λογική εδώ και χρόνια, έχοντας δουλέψει σε Ναυτιλιακή εταιρεία και έχοντας τις απαραίτητες επαφές,  ήμασταν από τους πρώτους που παρακινήσαμε εταιρείες γύρω από την Ναυτιλία να δημιουργήσουν γιορτές για τους ξένους επισκέπτες τους στο Island. Αυτό φυσικά είχε τεράστια αποδοχή και επιτυχία και γειτονικά σημεία όπως ο Αστέρας, διοργάνωναν αντίστοιχα  καλέσματα με αποτέλεσμα στο σήμερα τα Ποσειδώνια να είναι πιο μεγάλα από ποτέ και να εξελίσσονται σε γιορτή για όλη τη Ριβιέρα. Βλέπουμε parties να γίνονται στο μήκος από το Φάληρο μέχρι το Λαγονήσι.

Island

Φέτος κάπου διάβασα ότι οι επισκέπτες ήταν παραπάνω από 25.000 στα Ποσειδώνια. Αν όλα αυτά που λέμε γίνουν πράξη η προοπτική που υπάρχει είναι η επισκεψημότητα να ξεπεράσει τις εκατοντάδες χιλιάδες γιατί ο ξένος επισκέπτης θα έχει πολλούς λόγους να επισκεφτεί την χώρα μας εκτός από το αυστηρό επαγγελματικό κομμάτι.

Μία ακόμα προωθητική μας ενέργεια σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν το Fireworks Festival που  ξεκινήσαμε φέτος και θα το προτείνουμε και σε άλλα σημεία της Ριβιέρας, με σκοπό να καθιερωθούν κάποιες μέρες αφιερωμένες  στη γιορτή των πυροτεχνημάτων ενώ παράλληλα θα επιδιώξουμε από του χρόνου στο Island να υπάρχουν εικαστικές δραστηριότητες που θα είναι γύρω από τα Ποσειδώνια και θα αφορούν την θάλασσα, την ιστορία της Ναυτιλίας και πολλά άλλα που έχει να αναδείξει αυτή η φωτισμένη πρωτεύουσα. Απώτερος σκοπός μας είναι να πάντα σε συνεργασία με την Πολιτεία και τον εκάστοτε φορέα να μεγιστοποιήσουμε το θέμα των Ποσειδωνίων, αλλά επίσης πολύ σημαντικό, να δημιουργήσουμε επιπλέον νέους και ελκυστικούς θεσμούς ώστε οι ξένοι επισκέπτες να έρχονται στην χώρα μας κάθε χρόνο. Στα πλαίσια του να δημιουργηθούν καινούργιοι θεσμοί, έχουμε ξεκινήσει την οργάνωση βραβείων για τις καινούργιες προσπάθειες, για προϊόντα, για χώρους εστίασης   που δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σκέψη είναι να συστήνονται επιτροπές με ανθρώπους σχετικούς  από τον χώρο που βραβεύουμε, και που θα είναι απ’ όλο τον κόσμο. Επιπλέον θα μπορούσε το Φεστιβάλ Αθηνών να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Αθηναϊκή Ριβιέρα· κάτι τέτοιο θα ήταν υπέροχο. Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι πλέον η Αθηναϊκή Ριβιέρα διαθέτει το ίδρυμα Νιάρχος με τις καταπληκτικές εγκαταστάσεις που άνετα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν Φεστιβάλ και να δημιουργήσουν νέους θεσμούς που θα αυξήσουν την κινητικότητα στα Νότια Προάστια.

Ελληνικό

Στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε την δυναμική της Αθηναϊκής Ριβιέρας συνεχώς ενθαρρύνουμε ομάδες να δημιουργούν παράπλευρα events όπως αγώνες ιστιοπλοΐας, ποδοσφαιρικούς αγώνες, αγώνες τένις, κ.α.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε την σημαντικότητα των έργων για το Ελληνικό και ευελπιστούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό καθώς θα προσθέσει μεγάλο κύρος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και σε όλη την χώρα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω πως είμαι αισιόδοξος. Έχω δει και έχω ακούσει όσα χρειάζονται για να είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι από φέτος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ο κόσμος τη σπουδαιότητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, και την ανάγκη της σωστής ανάπτυξής της.  Η καινούργια γενιά, αν και με σαφώς πιο χαμηλή παιδεία απ΄ ότι οι παλαιότερες, αναγκάστηκε λόγω της κρίσης να χρησιμοποιήσει τον λεγόμενο «κοινό νου». Έτσι το κοινό πλέον έχει ξεχωρίσει τι του ταιριάζει (δεν είναι όλα για όλους, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον πλανήτη και φυσικά δεν το λέω με οικονομικά κριτήρια, αλλά με βάση πνευματική, μορφωτική, και εν πάση περιπτώσει, με βάση τις επιλογές ενός συνειδητοποιημένου ατόμου). Η ποιότητα δεν είναι κατ’ ανάγκη ακριβή. Η φυσική ομορφιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας δεν στοιχίζει σχεδόν τίποτα. Απαιτεί όμως τον σεβασμό μας και την προστασία μας.

TAGS