Σε μια ασυνήθιστη χειρονομία προχώρησαν εκατό αγόρια που φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο του Μόντρεαλ, στον Καναδά. Με εμπνευστή της τον 16χρονο Zachary Paulin, εμφανίστηκαν στο λύκειό τους, το Collège Nouvelles Frontières, φορώντας φούστες.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια παρέα τριάντα παιδιών και σταδιακά εξαπλώθηκε. «Το ήξερα ότι θα είναι μια μεγάλη κίνηση, αλλά όχι τόσο μεγάλη. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα» σχολίασε σχετικά ο Zachary.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας των μαθητών είναι οι διακρίσεις που θεωρούν ότι επικρατούν στον ενδυματολογικό κώδικα του σχολείου. Μεταξύ άλλων, αντιδρούν στο γεγονός ότι οι μίνι φούστες στις μαθήτριες πρέπει να απέχουν το πολύ 10 εκατοστά από το γόνατο, ενώ στα αγορίστικα σορτς δεν έχουν τεθεί περιορισμοί, ένας διαχωρισμός που θεωρούν άδικο και σεξιστικό.

Μεταξύ άλλων, αντιδρούν στο γεγονός ότι οι μίνι φούστες στις μαθήτριες πρέπει να απέχουν το πολύ 10 εκατοστά από το γόνατο, ενώ στα αγορίστικα σορτς δεν έχουν τεθεί περιορισμοί, ένα διαχωρισμό που θεωρούν άδικο και σεξιστικό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας σε σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Instagram: «Σήμερα πιθανότατα είδατε πολλά αγόρια, ανάμεσα στα οποία κι εμένα, να φοράμε φούστα. Αφήστε με να εξηγήσω τους λόγους πίσω από αυτή τη χειρονομία. Βασικά, το γεγονός ότι ένα αγόρι φοράει φούστα είναι σημάδι ευελιξίας, αλληλεγγύης και υποστήριξης του κοινού αγώνα για φυλετική ισότητα. Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά με τα οποία η κοινωνία αντιμετωπίζει τους άντρες και τις γυναίκες είναι κραυγαλέα: αν μια γυναίκα αποφασίσει να φορέσει σακάκι ή παντελόνι, ρούχα που συνδέονται με την αρρενωπότητα, δεν τρέχει τίποτα. Αλλά από τη στιγμή που ένας άντρας θα αποφασίσει να φορέσει οτιδήποτε έστω και στο ελάχιστο θηλυκό, είτε βερνίκι για τα νύχια είτε μακιγιάζ ή, στη δική μας περίπτωση, φούστα, γίνεται δακτυλοδεικτούμενος και αντικείμενο προσβολών. Οι άλλοι λένε ότι δεν είναι “αληθινός άντρας” και αυτομάτως βγάζουν συμπεράσματα για τη σεξουαλικότητά του.

»Επίσης, κάποιες φορές η φούστα χρησιμοποιείται στα ιδιωτικά σχολεία για αδικαιολόγητες διακρίσεις κατά των κοριτσιών. Οι δράστες σεξουαλικής επίθεσης δικαιολογούν τις ενέργειές τους αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες σαν ερωτικά αντικείμενα και κατηγορώντας ΑΥΤΕΣ για τις ΔΙΚΕΣ τους πράξεις. Έτσι, φορώντας φούστα ενωνόμαστε ενάντια στην αντιμετώπιση των γυναικών σαν αντικείμενα του σεξ και κατά της τοξικής αρρενωπότητας, που εμποδίζει τα αγόρια να είναι ο αληθινός εαυτός τους χωρίς να δέχονται κριτικές.

»Είμαστε στο 2020 και θα έπρεπε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι: να αγωνιζόμαστε για το τέλος των διακρίσεων, της ομοφοβίας και του σεξισμού. Αυτό εκπροσωπεί η φούστα μας. Ευχαριστώ».

Δείτε την ανάρτηση:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS