ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο σπάνιος πίνακας και η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που κρυβόταν στο ίδιο σπίτι με τους Ναζί

Μια δημοπρασία αποκάλυψε μία από τις πιο κινηματογραφικές ιστορίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σπάνιος πίνακας και η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που κρυβόταν στο ίδιο σπίτι με τους Ναζί

Μια ήσυχη συνοικία σπιτιών με μουντές προσόψεις αλλά πολύχρωμες καμινάδες, καθαρά σχηματισμένοι δρόμοι και μια οπτική από ψηλά που δίνει την αίσθηση της αιώρησης. Ο πίνακας του Egon Schiele με τίτλο Πόλη στο Σεληνόφως (ή Μικρή Πόλη ΙΙ, όπως ήταν ο αρχικός τίτλος της) έχει μικρή σχέση με τις ωμές, εκφραστικές φιγούρες που καθιέρωσαν το κύριο ζωγραφικό ύφος του. Σίγουρα, όμως, έχει την πιο ιδιαίτερη ιστορία από όλα τα έργα του, μια ιστορία που, όταν τον ολοκλήρωσε το 1913 δε θα μπορούσε με τίποτα να φανταστεί.

Η ίδια ιστορία, άφησε άφωνο τον Lucian Simmons, τον διευθυντή αποκατάστασης του οίκου Sotherby's, όταν με αφορμή την επικείμενη διάθεση του πίνακα σε δημοπρασία άρχισε να αναζητά τη γενεαλογία της ιδιοκτησίας του.

Μια αναφορά σε γράμματα που στάλθηκαν την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οδήγησε γρήγορα στην Elsa Koditschek, μια Εβραία χήρα που γλίτωσε το θάνατο μένοντας κρυμμένη από τους Ναζί, στον πάνω όροφο του σπιτιού της.

Ο σπάνιος πίνακας και η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που κρυβόταν στο ίδιο σπίτι με τους Ναζί
Ο θρυλικός πίνακας Πόλη στο Λυκόφως του Egon Schiele (1913)

Διαβλέποντας την καταστροφή, η Koditschek πρόλαβε να στείλει τα παιδιά της σε ασφαλές μέρος μόλις ξέσπασε ο πόλεμος. Η ίδια παρέμεινε στο τριώροφο αρχοντικό που είχε αγοράσει ο άνδρας της στη Βιέννη. Στον επάνω όροφο, έμενε η ενοικιάστρια και φίλη της Koditschek, Sylvia Kosminski. Σύντομα, οι Ναζί κατάσχεσαν το σπίτι υποχρεώνοντας την Koditschek να μετακομίσει επάνω, μαζί με την Kosminski. Η ίδια κατάφερε να πάρει μαζί της κάποια πολύτιμα αντικείμενα, ένα εκ των οποίων ήταν και ο πίνακας του Schiele.

Στον πρώτο όροφο εγκαταστάθηκε ο αξιωματικός των SS, Herbert Gerbing με την οικογένειά του. Όπως περιγράφει η ίδια στα γράμματα που έστελνε στα παιδιά της, ο ίδιος ήταν σχετικά ευγενικός, ζητώντας της μόνο μερικές πληροφορίες για το σπίτι. Ωστόσο, περίπου ένα χρόνο αργότερα, η ίδια έλαβε το διάταγμα απέλασης- σε λίγες μέρες έπρεπε να εμφανιστεί στο προαύλιο ενός σχολείου, από όπου θα τη μετέφεραν μαζί με άλλους σε πολωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

H Elsa Koditschek, φωτογραφημένη το 1920

Παρ΄όλο που η φρικτή τύχη των Εβραίων που έφευγαν για τα στρατόπεδα δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή, κάποιος πρέπει να ειδοποίησε την Koditschek για τη μοίρα που την περίμενε. Έτσι, αντί να εμφανιστεί στο σχολείο, το έσκασε και πέρασε τα επόμενα χρόνια κρυμμένη στα σπίτια φιλικών οικογενειών στην Αυστρία.

Η τελευταία οικογένεια που τη φιλοξένησε, ήταν η οικογένεια Heinz- η ίδια περνούσε ώρες κρυμμένη πίσω από ένα ντουλάπι, κάνοντας εξάσκηση στα αγγλικά της και παίζοντας σκάκι με τον εαυτό της. Ωστόσο, όταν μια μέρα ένα μέλος της οικογένειας Heinz επέστρεψε στο σπίτι με μια ομάδα ύποπτων ανδρών που άρχισαν να ψάχνουν το χώρο, η ίδια κατάφερε ως δια μαγείας να αποδράσει από μια μισάνοιχτη πόρτα.

"Πρέπει να φορούσα κάτι σαν αόρατο μανδύα, γιατί οι άνδρες απλώς δεν με είδαν", γράφει στα γράμματά της. Το ίδιο βράδυ, η Koditschek συναντήθηκε κρυφά με την Kosminski, η οποία την έφερε κρυφά, πίσω στον πάνω όροφο του σπιτιού της. Η Koditschek έμεινε εκεί ως το τέλος του πολέμου, κρυμμένη στο ίδιο της το σπίτι, παρατηρώντας τη ζωή της οικογένειας των Γερμανών που έμεναν ακόμα στον κάτω όροφο.

O Xίτλερ στη Βιέννη

Παρ΄όλο που δε γίνεται σαφές από την αλληλογραφία, πώς και πότε πωλήθηκε ο πίνακας, αυτό φαίνεται να συνέβη σε μια περίοδο που η Kosminski χρειαζόταν χρήματα για προμήθειες των δύο γυναικών, χωρίς να θέλει να κινήσει υποψίες. Πάντως, εκείνο που προκάλεσε την εντύπωση των ερευνητών ήταν η λεπτομερής καταγραφή των γεγονότων από την Koditschek στα γράμματα προς τα παιδιά της- μια αληθινή ιστορική πηγή.

Στο τέλος του πολέμου, η Koditschek διέφυγε στη Βέρνη, όπου πέθανε το 1961. Ο πίνακας ακολούθησε τη δική του πορεία, αλλάζοντας έκτοτε αρκετούς ιδιοκτήτες, αλλά ήταν η οικογένειά της Koditschek που βοήθησε να έρθει η ιστορία στην επιφάνεια, διαθέτοντας τα γράμματά της προς έρευνα.

Ο πίνακας του Schiele, ανέγγιχτος από τα γεγονότα, θα τεθεί προς πώληση τους επόμενους μήνες.

H ιστoρία της Elsa Koditschek δημοσιεύτηκε από τον Colin Moynihan σε ένα εκτενές ρεπορτάζ στους New York Times, με τίτλο The Nazi Downstairs.

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87