ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Rick Stein του ΒΒC τρώει μπουγάτσα στον Μπαντή στη Θεσσαλονίκη

Ο Φίλιππος Μπαντής περιγράφει την εμπειρία να διδάξει την τέχνη της μπουγάτσας στην δημοφιλή γαστρονομική εκπομπή της Βρετανίας.

Ο Rick Stein του ΒΒC τρώει μπουγάτσα στον Μπαντή στη Θεσσαλονίκη

Λέξεις-εικόνες: Φίλιππος Μπαντής

Πριν από 2 μήνες δέχθηκα ένα τηλεφώνημα. Ήταν από το BBC Television. Προγραμμάτιζε ένα αφιέρωμα στην πόλη μας η πιο δημοφιλής γαστρονομική-εκδρομική εκπομπή στη Μεγάλη Βρετανία, το Rick Stein’s Long Weekends, και θα θέλανε να γνωρίσουν και εμάς. Στην αρχή ένιωσα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα, εξατίας του τρόπου που μου μίλησαν… Mε ρώτησαν αν θα ήταν ενόχληση να περάσουν από το μαγαζί μας ή αν μας βγάζουν από το πρόγραμμα μας και ποια μέρα και ώρα μας βολεύει ΑΝ τελικά τους δεχθούμε κι αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Τελικά ήρθαν δύο ευγενέστατες κυρίες, είδαν τον χώρο μας, γεύθηκαν όλες σχεδόν τις πίτες μας, έμαθαν την ιστορία της μπουγάτσας αλλά και την οικογενειακή σχέση που έχουμε με αυτήν και αποχώρησαν λέγοντάς μας ότι θα μας συμπεριλάβουν στο αφιέρωμα.

Ο Rick Stein του ΒΒC τρώει μπουγάτσα στον Μπαντή στη Θεσσαλονίκη
ήρθαν δύο ευγενέστατες κυρίες, είδαν τον χώρο μας, γεύθηκαν όλες σχεδόν τις πίτες μας, έμαθαν την ιστορία της μπουγάτσας αλλά και την οικογενειακή σχέση που έχουμε με αυτήν και αποχώρησαν λέγοντάς μας ότι θα μας συμπεριλάβουν στο αφιέρωμα.

Τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου λοιπόν, ζήσαμε στο μαγαζί μας μία πολύ όμορφη εμπειρία. Το πρώτο απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα ήταν το εξής. Μας ενημέρωσαν ότι θα φτάσουν στις 11:45 π.μ. και τους υποδεχθήκαμε στις 11:45 π.μ. ακριβώς! Όλοι τους ευγενέστατοι, μπορεί να το επαναλαμβάνω αλλά ήταν κάτι που μας έμεινε και που δεν το συναντάμε πολύ συχνά δυστυχώς στα εγχώρια M.M.E., προσιτοί, υπερβολικά τυπικοί, προσεκτικοί και οργανωμένοι. Ίσως μόνο ο κύριος Rick Stein να ήταν λίγο πιο απόμακρος, όχι σε άσχημο βαθμό, αλλά είχε την στόφα του σταρ. Δικαιολογημένα! Ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν και μας ενημέρωσαν πλήρως για αυτό, έτσι ώστε να μη συμβεί κάτι απρόοπτο ή κάτι που θα μας δυσκολέψει.

Το πρώτο απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα ήταν το εξής. Μας ενημέρωσαν ότι θα φτάσουν στις 11:45 π.μ. και τους υποδεχθήκαμε στις 11:45 π.μ. ακριβώς!

Ίσως μόνο ο κύριος Rick Stein να ήταν λίγο πιο απόμακρος, όχι σε άσχημο βαθμό, αλλά είχε την στόφα του σταρ. Δικαιολογημένα!

Είχε προηγηθεί συνεννόηση ότι ο σεφ θα ήθελε να δει όλη την διαδικασία της παρασκευής μπουγάτσας, από την αρχή ως το τέλος και να φτιάξουμε μαζί, μπουγάτσα με κιμά. Οπότε εγώ είχα κάνει προετοιμασία για αυτό και είχα στήσει το εργαστήριο για τις κάμερες κτλ. Λάθος μου, οι άνθρωποι ήθελαν να δουν πώς δουλεύω σε καθημερινή βάση, τι κάνω όταν είμαι μόνος μου! Και το κάναμε έτσι λοιπόν.

Καθαρίσαμε 10 κιλά κρεμμύδια, αφού το ήθελαν (έκλαιγε όλο το συνεργείο) ψήσαμε τον κιμά και ήρθε η ώρα να ανοίξω το φύλλο. Αυτό ήταν το μόνο που δεν είχε προβλέψει ο σκηνοθέτης, ότι δηλαδή κάθε φορά που θα το πετούσα στον αέρα, αυτό θα διπλασιαζόταν σε μέγεθος. “WOW” είπε “ Ι didn’t know what to expect” δεν ήξερε από πού να πρωτοτραβήξει πλάνα και με έβαλε να ανοίξω και άλλα φύλλα.

Αυτό ήταν το μόνο που δεν είχε προβλέψει ο σκηνοθέτης, ότι δηλαδή κάθε φορά που θα το πετούσα στον αέρα, αυτό θα διπλασιαζόταν σε μέγεθος.
Καθαρίσαμε 10 κιλά κρεμμύδια, αφού το ήθελαν (έκλαιγε όλο το συνεργείο) ψήσαμε τον κιμά και ήρθε η ώρα να ανοίξω το φύλλο.

Σε όλη τη διάρκεια του γυρίσματος (2 ώρες) κουβεντιάζαμε. Σε αυτό που επέμενε ο κύριος Rick Stein και ο σκηνοθέτης ήταν η ιστορία και όχι τόσο οι συνταγές καθαυτές! Η ιστορία της μπουγάτσας, το πώς εξελίχθηκε από τα αρχαία χρόνια εώς τώρα , η ιστορία της οικογένειάς μας, πώς ο παππούς μου έφερε τις συνταγές από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας ,το 1969, έφτιαξε αυτό το μαγαζί όπου είμαστε μέχρι και σήμερα. Εντυπωσιάστηκαν που δουλεύουμε ακόμη οικογενειακά και ήθελαν να γνωρίσουν και να μιλήσουν με τη σύζυγο μου την Κατερίνα και τον γιο μου τον Δημήτρη!

Απ’ ότι μου έδωσαν να καταλάβω έφυγαν πολύ ευχαριστημένοι και από τις γεύσεις και από τη φιλοξενία και από όσα είδαν κι έμαθαν. Ο κύριος Rick Stein μάλιστα είπε φεύγοντας, «δεν θέλω να συνεχίσω στην Τουρκία, θέλω να μείνω εδώ και να τρώω μπουγάτσα».

Για εμάς ήταν μία αναγνώριση των προσπαθειών που κάνουμε χρόνια τώρα για να φέρουμε αυτό το προϊόν, την μπουγάτσα, ξανά στο προσκήνιο αλλά στην μορφή που τις αξίζει. Ως ένα ποιοτικό προϊόν ,χειροποίητο, με την παλιά τεχνική, με αγνές, γνήσιες πρώτες ύλες και όχι βιομηχανοποιημένο, βοηθώντας και εμείς να μπει η Θεσσαλονίκη ψηλά στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού.

Ο κύριος Rick Stein είπε φεύγοντας, «δεν θέλω να συνεχίσω στην Τουρκία, θέλω να μείνω εδώ και να τρώω μπουγάτσα».

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.