Το πρωί της Πέμπτης έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, βυθίζοντας μια ολόκληρη χώρα στο πένθος, και αφήνοντας την παγκόσμια μουσική φτωχότερη. Φωτεινές πινακίδες της εθνικής οδού αναγράφουν στίχους από τα τραγούδια του ενώ τη βοή των δρόμων και των αυτοκινήτων, σκεπάζουν μερικές από τις πιο διάσημες και αγαπημένες μελωδίες του, έπειτα από πρωτοβουλία αρκετών δήμων να παίζουν από μεγάφωνα τη μουσική του! Η σωρός του έχει ήδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, η κηδεία θα γίνει στα Χανιά, έπειτα από επιθυμία του ίδιου.

Η σωρός του έχει ήδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, η κηδεία θα γίνει στα Χανιά, έπειτα από επιθυμία του ίδιου.

Ο Ant1 και πιο συγκεκριμένα η δημοσιογράφος Κέλλυς Χεινοπώρου βρέθηκε στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι που μεγάλωσε ο Μίκης. Ο φίλος του μεγάλου συνθέτη και πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη έκανε την ξενάγηση. Είναι το σπίτι και η αυλή όπου ο Μίκης, μαζί με τον αδελφό του, Γιάννη από τη μια τη θάλασσα και από την άλλη τα Λευκά Όροι, έγραφαν στίχους και συνέθεταν μουσική. Αυτή την υπέροχη μουσική που έντυσε τα όνειρα, τους έρωτες και τους αγώνες της νεότερης Ελλάδας!

Ήξερε αλήθεια πόσο επηρέαζε η μουσική του; «Ναι, μάλιστα αστειευόταν και έλεγε εγώ είμαι στο κυκλοφορικό σύστημα του κάθε Έλληνα και δεν μπορεί να ξεφύγει. Έλεγε εγώ θέλω να μείνω ως μουσικός και ως επαναστάτης», αναπολεί ο Γ.Αγοραστάκης.

«Ως φανατική θαυμάστριά του, τον γνώρισα το 1985 και μετά κόλλησα», δηλώνει η Ελισάβετ Βερούλη και σημειώνει πως «αυτό που ξεχώριζε ήταν ότι ήξερε την δύναμη της συγχώρεσης. Είχε συγχωρέσει τους βασανιστές του». Η Ελισάβετ Βερούλη γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη το 1985 και έκαναν μαζί δεκάδες συναυλίες και ηχογραφήσεις. Σήμερα, με την κιθάρα της γεμίζει με τα τραγούδια του το πατρικό του σπίτι, που έχει πια ανακατασκευαστεί για να γίνει μουσείο.

Ο Βασίλης Κατσόλης γεμίζει το χώρο όχι με νότες αλλά με δάκρυα. Ήταν πρόεδρος φοιτητών Πειραιά την δεκαετία του '60 όταν μαζί με τον διάσημο από τότε δημιουργό, οργάνωναν συναυλίες που εμψύχωναν και γεννούσαν ελπίδα. Ως συναγωνιστής και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, ο Β.Κατσόλης τον περιγράφει ως «τεραστίων διαστάσεων ιδιοφυΐα...θυμάμαι είχε γράψει  μελωδία για τραγούδι σε 4 λεπτά».

Ως συναγωνιστής και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, ο Β.Κατσόλης τον περιγράφει ως «τεραστίων διαστάσεων ιδιοφυΐα...θυμάμαι είχε γράψει  μελωδία για τραγούδι σε 4 λεπτά».

«Ήμουν 16ετων στην Γερμανία όταν άκουσα Μίκη. Δεν ήξερα τη γλώσσα όμως ξετρελάθηκα, άρχισα να μεταφράζω», λέει η Έλλη Μπεθ, Γερμανίδα κάτοικος Γαλατά και φίλη του Μίκη Θεοδωράκη Ήταν στη δεκαετία του ‘80 όταν η Έλλη από την Γερμανία ερωτεύτηκε την μουσική του Θεοδωράκη. Τον ακολουθούσε σε συναυλίες, εργάστηκε για εκείνον και εξαιτίας του έκανε την Ελλάδα πατρίδα της. «Ο Μίκης είναι για όλο τον κόσμο και εκτός Ελλάδος. Τα συμφωνικά του έργα πιο πολύ τα γνωρίζουν οι ξένοι παρά οι Έλληνες. Είναι άνθρωπος πολύ γλυκός, δεν κρατάει κακίες», μιλά στον ενεστώτα για τον φίλο και εμπνευστή της, εξηγώντας σε σχετική παρατήρηση πως «για εμένα θα είναι για πάντα».

Με πληροφορίες από τον Ant1.gr

Kεντρική φωτογραφία: NDP

Ακολουθήστε το WomanaToc στο Instagram

 

TAGS