Η ιστορία ενός ισχυρού βασιλιά και του λαού του, που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω είναι το κεντρικό θέμα της νέας, πολυαναμενόμενης ταινίας του μάγου του Ασιατικού σινεμά, Ζανγκ Γιμού. Ο χαρακτήρας του βασιλιά άγριος και φιλόδοξος, καθοδηγεί τα σκοτεινά και άγνωστα κίνητρά του, την ίδια στιγμή που ο αρχιστράτηγος του θέλει διακαώς να κερδίσει τη μάχη,  αλλά χρειάζεται να αναπτύξει το σχέδιό του με απόλυτη μυστικότητα. Από την ιστορία γυναίκες του παλατιού αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που δεν έχει χώρο για εκείνες. Και ανάμεσά τους  ένας κοινός θνητός, μπλεγμένος στον ιστό της Ιστορίας.


Ο σπουδαίος Ζανγκ Γιμού, ο άνθρωπος πίσω από τον «Ήρωα», τα «Ιπτάμενα Στιλέτα» και το «Σήκωσε Τα Κόκκινα Φανάρια», παραφράζει τον αρχαίο, κινέζικο μύθο των Τριών Βασιλείων, μία περιπέτεια επικών διαστάσεων, που ταξιδεύει τον νου σε μία μακρινή, μυστηριώση εποχή: Τον  3ο αιώνα ο νεαρός βασιλιάς του Πέι προσπαθεί να διατηρήσει πάση θυσία ειρήνη με το διπλανό βασίλειο  και να  ξεχάσει τον  πόθο επανάκτησης της πόλης του Τζινγκ, όπως οραματίζονται  πολλοί από τους υπηκόους του, αλλά  και ο αρχιστράτηγό  Γου. Όταν ο τελευταίος  αποφασίζει να μονομαχήσει με τον άρχοντα της Τζινγκ, ο βασιλιάς τον καθαίρει,   αγνοώντας  ότι στην  ουσία έχει απομακρύνει τη σκι  του, ενώ ο πραγματικός  Γου περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκδικηθεί.   
 

Δες το τρέιλερ της ταινίας «Σκιά».

Το έπος, η δράση, τα έντονα χρώματα, οι συναρπαστικές εικόνες, οι χειρουργικές, χορευτικές, ιπτάμενες σχεδόν κινήσεις των πρωταγωνιστών είναι και πάλι τα συστατικά εκείνα που χαρακτηρίζουν το φιλμ του Γιμού, αποδεικνύοντας από την αρχή πως δίκαια θεωρείτα ο μεγαλύτερος δημιουργός του κινέζικου κινηματογράφου, το καλλιτέχνης που βρήκε τον τρόπο να αξιοποιήσει την πολιτιστική του κληρονομία με τρόπο που γοητεύει και συγκινεί τον δυτικό θεατή, ενώ του μιλάει για τους κινδύνους της εξουσίας αλλά και για το ανθρώπινο σθένος που είναι πάντα ικανό να μετατρέψει την πιο πικρή ήττα σε πανηγυρική νίκη. 

Ο σπουδαίος Ζανγκ Γιμού, ο άνθρωπος πίσω από τον «Ήρωα», τα «Ιπτάμενα Στιλέτα» και το «Σήκωσε Τα Κόκκινα Φανάρια», παραφράζει τον αρχαίο, κινέζικο μύθο των Τριών Βασιλείων, μία περιπέτεια επικών διαστάσεων, που ταξιδεύει τον νου σε μία μακρινή, μυστηριώση εποχή.

Το λευκό και το μαύρο γίνονται στην «Σκιά» του Ζανγκ Γιμού, που αποτελεί την επιστροφή του σημαντικού σκηνοθέτη στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά το «Σινικό Τείχος» του 2016, ως μία χρωματική παλέτα που έρχεται να συμβολίσει τις αντικρουόμενες δυνάμεις του καλού και του κακού, του γιν και του γιανγκ στην κινέζικη φιλοσοφία. Μοναδική παρεμβολή το κόκκινο του αίματος και το φυσικό χρώμα του θερμού δέρματος. 

Το έπος, η δράση, τα έντονα χρώματα, οι συναρπαστικές εικόνες, οι χειρουργικές, χορευτικές, ιπτάμενες σχεδόν κινήσεις των πρωταγωνιστών είναι και πάλι τα συστατικά εκείνα που χαρακτηρίζουν το φιλμ του Γιμού.

Η «Σκιά» που  έκανε πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και λίγο αργότερα προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, βνήκε εχθές στις ελληνικές, κινηματογραφικές αίθουσες.

 

 Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS