Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να μαστίζει όλο τον κόσμο και να έχει έρθει, μάλιστα, νωρίτερα απ΄ότι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τους τρόπους να σταθεί όρθιος απέναντι σε αυτή την τρομερά δύσκολη συγκυρία. Οι περισσότερες χώρες μετρούν εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά,ενώ η οικονομία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τη στιγμή που επιχειρηματίες και κυβερνήσεις αναζητούν συνεχώς τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα. 

Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο γνωρίζουν πολύ λίγα για τη νόσο που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγους μήνες. 

Και όσο οι έρευνες για το πολυπόθητο εμβόλιο προχωρούν, περισσότερες μελέτες σχετικά με τα πιο σοβαρά και μακροχρόνια συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό έρχονται στο φως. 

Ανάμεσα τους και μία πολύ πρόσφατη έρευνα των αμερικανικών Times σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός δεν πλήττει σοβαρά μόνο το σώμα μας, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ανεπανόρθωτες βλάβες και στον εγκέφαλο μας.

Όπως αναφέρει η μελέτη που έγινε σε 84.285 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, οι συγκεκριμένες εγκεφαλικές βλάβες διαφέρουν ανάλογα με την σοβαρότητα της ασθένειας.

Ακόμη και σε όσους δεν έπασχαν από αναπνευστικές δυσκολίες αλλά βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρατηρήθηκε πτώση των γνωστικών τους λειτουργιών κατά την ανάρρωση, σύμφωνα με την μελέτη

Συγκεκριμένα, ασθενείς που ανέρρωσαν, ενδέχεται να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών ισοδύναμη, «στις χειρότερες περιπτώσεις» με γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 8,5 μονάδων του IQ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση που περιγράφεται ως «ομίχλη εγκεφάλου» και αναφέρθηκε από πολλούς πάσχοντες εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την ασθένεια, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων επιπτώσεων.  

Ο Adam Hampshire, από τη σχολή ιατρικής του Imperial College στο Λονδίνο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε πως τα «σοκαριστικά» αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν. Ακόμη και σε όσους δεν έπασχαν από αναπνευστικές δυσκολίες αλλά βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρατηρήθηκε πτώση των γνωστικών τους λειτουργιών κατά την ανάρρωση, σύμφωνα με την μελέτη. Σε εκείνους που ανέρρωσαν στο σπίτι παρατηρήθηκε μέση μείωση ίση με γήρανση πέντε ετών ή πτώση IQ κατά τέσσερις μονάδες.   

Παράλληλα υποστήριξε πως τα άτομα παρατηρούν αρκετά μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους ενώ όσοι δήλωσαν «ομίχλη εγκεφάλου», ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωση, είπαν «πως δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν».   

«Το έλλειμα κλιμακώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και εμφανίζεται και μεταξύ εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν». Στη μελέτη οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εννέα τεστ για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από ομάδα ειδικών. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πως η μελέτη ερευνούσε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τεστ.   

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS