ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο καταξιωμένος γιατρός που θα νικήσει την παιδική λευχαιμία με ένα γιαούρτι

Ο καταξιωμένος γιατρός που θα νικήσει την παιδική λευχαιμία με ένα γιαούρτι

Ο Mel Greaves έχει έναν και μοναδικό στόχο στη ζωή του: Προσπαθεί να αναπτύξει ένα ρόφημα, σαν γιαούρτι, που θα προστατεύει από την παιδική λευχαιμία. Όχι, δεν πρόκειται για τσαρλατάνο που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις αγωνίες των γονιών δίνοντάς τους ψεύτικες υποσχέσεις. Πρόκειται για Βρετανό επιστήμονα, συνεργάτη του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, που μελετά τη λευχαιμία εδώ και δεκαετίες αποσπώντας, πρόσφατα, τον τιμητικό τίτλο του Ιππότη για τη συνεισφορά του στον τομέα.

«Εδώ και τριάντα χρόνια αναζητώ εμμονικά τους λόγους της παιδικής λευχαιμίας. Τώρα για πρώτη φορά έχουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για να την προλάβουμε. Εξ ου και η ιδέα του ροφήματος».

Όπως έχει παρατηρήσει ο Βρετανός ειδικός, τα κρούσματα της κοινής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας αυξάνονται σταθερά στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, περίπου κατά 1% τον χρόνο.

Η εμφάνισή της συνδέεται, μεταξύ άλλων, με μια μετάλλαξη που μπορεί να συμβεί στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, αλλά και στην ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής ενός παιδιού: «Για να λειτουργήσει σωστά το ανοσοποιητικό, πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με κάποια λοίμωξη. Χωρίς αυτήν, το σύστημα δεν προετοιμάζεται και δεν λειτουργεί σωστά» εξηγεί ο Greaves.

Στα αποστειρωμένα σπίτια όπου μεγαλώνουν σήμερα τα μωρά του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, συχνά απομονωμένα από άλλα παιδιά, δεν έρχονται σε επαφή με τα απαραίτητα μικρόβια που θα συνεισφέρουν στην υγιή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους. «Όταν ένα από αυτά τα μωρά εκτίθεται σε κοινές λοιμώξεις, το απροετοίμαστο ανοσοποιητικό του σύστημα κάποιες φορές υπεραντιδρά προκαλώντας χρόνιες φλεγμονές» εξηγεί ο επιστήμονας.

Οι φλεγμονές, καθώς επιμένουν, απελευθερώνουν ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες στα παιδιά που φέρουν την προαναφερόμενη μετάλλαξη από τη μήτρα ενδέχεται να οδηγήσουν σε λευχαιμία.

Πώς μπορεί λοιπόν ένα ρόφημα γιαουρτιού να λειτουργήσει προστατευτικά; Παρέχοντας στα παιδιά ωφέλιμα βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια που ενεργοποιούν από νωρίς το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του. Αυτή την περίοδο λοιπόν ο Greaves και η ομάδα του δοκιμάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς μικροοργανισμών σε πειραματόζωα, αναζητώντας το «θαυματουργό» κοκτέιλ που θα κάνει παρελθόν την παιδική λευχαιμία. «Πιστεύω ότι αυτή η προοπτική είναι εξαιρετικά συναρπαστική. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο σκεύασμα για να μειώσουμε τον κίνδυνο όχι μόνο της λευχαιμίας αλλά και πολλών ακόμα δύσκολων καταστάσεων» καταλήγει, αισιόδοξα, ο καταξιωμένος ειδικός.

Δείτε απροσδόκητους τρόπους με τους οποίους μας επηρεάζουν τα ωφέλιμα βακτήρια.

Read Next

23 Μαϊ 2022

LG OLED Gallery TV: Η Τέχνη συναντά την τεχνολογία στην έκθεση "Non-Returns" του Σωτήρη Δανέζη

Ο Σωτήρης Δανέζης "επιστρέφει" στις περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις, για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από φωτογραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και έξι transmedia dοcs, τα οποία προβάλλονται σε οθόνες 65’’ LG OLED TV.

23 Μαϊ 2022

Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε εμείς σε όσα μας συμβαίνουν;

Το νέο βιβλίο της Mel Robbins μάς αφηγείται την ιστορία της και το πώς μια απλή καθημερινή συνήθεια τής άλλαξε την κοσμοθεωρία.

Περισσότερα από

Life

23 Μαϊ 2022

Το πιο κομψό smartwatch ήρθε στην Ελλάδα

Διαθέσιμο σε 46mm και 42mm και δώρο Free Buds Lipstick και FreeBuds 4

22 Μαϊ 2022

Το Πεδίον του Άρεως υποδέχεται τα..."Plásmata" της Στέγης

Για δεύτερη χρονιά το Πεδίο του Άρεως μεταμορφώνεται σε χώρο... Τέχνης. Από τις 23 Μαϊου αρχίζει η νέα έκθεση "Plásmata" του Ιδρύματος Ωνάση.

21 Μαϊ 2022

Οι Άγγελοι του Τσάρλι: Κι όμως η Φάρα Φόσετ έπαιξε μόνο μία χρονιά στη σειρά

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η Φάρα Φόσετ ήταν μόνο στην πρώτη σεζόν και ας την έχουμε ταυτίσει όλοι με τον ρόλο. Γιατί;

21 Μαϊ 2022

Από το "μια κοπέλα να μας κρατάει τα παιδιά" στο "νταντά-επάγγελμα καριέρας"

"Ψάχνω babysitter για τα παιδιά". Αυτή είναι η πιο συχνή αγωνία των γονιών, αφού το επάγγελμα της νταντάς έχει την υψηλότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

20 Μαϊ 2022

Γεύσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Το "True Italian Taste" θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την ιταλική κουζίνα να πρωταγωνιστεί.

20 Μαϊ 2022

Bright Habits: Καλύτερη διάθεση με την απόκτηση μίας και μόνο νέας συνήθειας

Πώς θα επαναφέρεις την καλή ψυχολογία και την ευεξία στη ζωή σου.

20 Μαϊ 2022

Πώς θα αναβαθμίσεις τον ήχο σου με τη νέα all-in-one soundbar Sonos Ray

Η Sonos επεκτείνει την κορυφαία της σειρά οικιακού κινηματογράφου με την πιο compact soundbar.

20 Μαϊ 2022

Το γνωρίζετε ότι πιθανότατα δεν πίνετε όσο νερό χρειάζεστε;

Το γνωρίζατε ότι η ηλικία, η φυσική μας δραστηριότητα και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε;

20 Μαϊ 2022

Οι καλύτερες τροφές για να μακρύνουν τα μαλλιά σου πιο γρήγορα

Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

19 Μαϊ 2022

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε επάρκεια σιδήρου

Χωρίς επαρκή επίπεδα σιδήρου, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.