«Υπήρχε ένας θαμώνας που για πολλά χρόνια ερχόταν τακτικά. Ζητούσε ανελλιπώς το συγκεκριμένο τραγούδι (σ.σ.: “Ούτε ώρα αναβολή”) και πράγματι το τραγουδούσα και το χόρευε. Όταν έφυγε από τη ζωή, συνέβη κάτι πρωτόγνωρο και συγκινητικό. Ερχόντουσαν στο μαγαζί συγγενείς του και με παρακαλούσαν να το τραγουδάω για τη μνήμη του συγχωρεμένου», περιιγράφει στη βιογραφία του, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2012 χωρίς να προλάβει την έκδοση του βιβλίου. Μίλησε για τη θρυλική Φαντασία και τους εκκεντρικούς και διάσημους θαμώνες της. 

«Ο Χαραλαμπόπουλος, ένας μεγάλος γλεντζές της εποχής, ερχόταν, έκανε μεγάλες καταστάσεις και ήθελε να σκίζει τα φορέματα των αγαπημένων του τραγουδιστριών. Χούι, ελάττωμα, πείτε το όπως θέλετε. Πάντα όμως ρωτούσε ή ήξερε ότι του επιτρεπόταν από την τραγουδίστρια και το μαγαζί μια τέτοια κίνηση, και όχι μόνο αυτό, αλλά και πλήρωνε τη ζημιά που έκανε και με το παραπάνω». Μέχρι και... δώρα λάβαινε επί πίστας! Ο Χουντάλας, ο φίλος μου, με τον οποίο γίναμε και κουμπάροι, γλεντούσε όμορφα, αλλά έφτανε και στο σημείο να μου δωρίζει γούνες πάνω στην πίστα την ώρα που τραγουδούσα» συνεχίζει τις εξιστορήσεις στο βιβλίο. 

Το γενικό πρόσταγμα είχαν ο Κοσμάς και ο Γιώργος Καλογράνης, το ντύσιμο των αδελφών Καλογράνη εκ του Μενιδίου θύμιζε Σινάτρα.

«Η Φαντασία συνδέθηκε και ταυτίστηκε με τον Μιχάλη Μενιδιάτη (Καλογράνη) που με τα αδέλφια του άνοιξαν το πολυτελές κοσμικό κέντρο στον Άγιο Κοσμά της παραλιακής, ενώ από τα τραπέζια του πέρασε ο στρατάρχης Τίτο, ο Καραμανλής Α΄, ο Ωνάσης και ο Τέλης Σαβάλας. Το γενικό πρόσταγμα είχαν ο Κοσμάς και ο Γιώργος Καλογράνης, το ντύσιμο των αδελφών Καλογράνη εκ του Μενιδίου θύμιζε Σινάτρα, οι πληρωμές των μουσικών ήταν πάντα στην ώρα τους και ο παροξυσμός των πελατών στο απόγειο (εδώ πρωτοσπάστηκαν πιάτα εξάλλου) όταν ο Μενιδιάτης ερμήνευε τις "Αγωνίες" του Μανώλη Χιώτη» γράφουν στη σελίδα τους οι mpouzoukimpouzouksides.blogspot

 

Η Κατερίνα Στανίση στην πίστα της Φαντασίας, το 1985:

 

Το 1964 ο Μιχάλης και τα αδέρφια του άνοιξαν τη Φαντασία στις Τρεις Γέφυρες κι έτσι άρχισε να γράφεται νέα ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα. Το 1971 το μαγαζί μετακόμισε στην παραλιακή κι όλος ο «καλός κόσμος» παρέλασε από την αίθουσά της. «Αξέχαστη μου έχει μείνει η βραδιά που μπήκαν στο μαγαζί ο στρατάρχης Τίτο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. Ήταν το 1974 και όλοι σχεδόν κοιτούσαν με δέος την ξεχωριστή συντροφιά στο κέντρο. Ο Καραμανλής είχε έρθει μερικές ακόμη φορές. Αγαπημένο του τραγούδι ήταν το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”. Τακτικός θαμώνας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ζητούσε να ακούσει το “Τρελοκόριτσο” (“Γεννήθηκες για την καταστροφή”). Αλλά και άλλοι πολιτικοί, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, όταν ήταν ακόμη νεαρός, και άλλοι διαλεχτοί. Θυμάμαι τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Άντονι Κουίν, τον Τέλι Σαβάλας, που έριχνε και τις στροφές του στην πίστα, τον Μπένι Χιλ που είχε κάνει κράτηση τραπεζιού από το Λονδίνο, την Γκρέις Τζόουνς, τον Τζέιμς Κάγκνεϊ» θα γράψει ο Μιχάλης Μενιδιάτης στο βιβλίο. 
 

 

 

Η Φαντασία έκλεισε το Σάββατο 15 Μαρτίου του 1997, έχοντας λειτουργήσει χειμώνα-καλοκαίρι επί τριάντα χρόνια, κλείνοντας μόνο τις Δευτέρες για ρεπό. Τα μεγαλύτερα ονόματα του τότε πενταγράμμου είχαν φιλοξενηθεί στην πίστα της. Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Ζαμπέτας, ΄Αντζελα Δημητρίου, Δούκισσα, Σταμάτης Κόκκοτας, Γιώργος Γερολυμάτος, Γιάννης Καλατζής και φυσικά ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο οποίος ήταν και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, μαζί με τους αδελφούς του.‘Ηταν τότε η εποχή που τα τραγούδια κυκλοφορούσαν σε 45άρια και όλη η Αθήνα κατέβαινε για να τον ακούσει να τραγουδάει το « Πετραδάκι-Πετραδάκι», « Μην περιμένεις πια», «Περιφρόνα με γλυκιά μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», « Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις» και αμέτρητα άλλα.

Η Φαντασία δεν διέθετε μπράβους όπως τα περισσότερα μαγαζιά τότε.Ο Μενιδιάτης καυχιόταν ότι οι αδελφοί Μενιδιάτη επέβαλαν με τον τρόπο τους την τάξη, την ασφάλεια και την αξιοπρεπή διασκέδαση.

Για αρκετά χρόνια  μετά το κλείσιμο, η Φαντασία έμεινε μισογκρεμισμένη να θυμίζει τις παλιές της δόξες.  Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2010,την γκρέμισαν οι μπουλντόζες της ανάπλασης της παραλιακής.

O Μιχάλης Μενιδιάτης στην πίστα της "Φαντασίας" τη δεκαετία του '80

 

 

 

Με στοιχεία από gossip.tv και alimosonline.gr

Φωτό: mpouzoukimpouzouksides.blogspot.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS