Υπάρχει ο κανόνας του 50/30/20, που καλό είναι να τον ξέρεις, όποιο κι αν είναι το εισόδημα σου. 

 • 50% για τα απαραίτητα

Εδώ μπαίνουν το ενοίκιο, το super market, η βενζίνη, εισιτήρια, ασφάλεια, λογαριασμοί για ρεύμα, τηλέφωνο, νερό. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα για σπίτι, φαγητό, μεταφορικά και χρηστικά.

 • 30% προσωπικά έξοδα

Εδώ περιλαμβάνονται έξοδα για εσένα. Για το netflix π.χ., για το γυμναστήριο, για τις εξόδους σου, τα ταξίδια σου, τις εκδρομές σου, τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις ή για τα δώρα στον εαυτό σου. Αυτό το 30% δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση από την προηγούμενη ή από την επόμενη κατηγορία, αναλόγως σε ποια φάση της ζωής σου είσαι.

 • 20% για αποταμίευση

Σε μία ιδανική οικονομική κατάσταση, αυτό είναι το ποσοστό από το καθαρό εισόδημα που καλό είναι να πηγαίνει στην αποταμίευση. Αν υπάρχουν δάνεια, το ποσό του δανείου αφαιρείται από αυτή την κατηγορία, λένε αυτοί που το έχουν μελετήσει.

Μπορεί να φαίνεται πώς οι οικονομικά δυνατοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ξοδεύουν τα χρήματά τους στις πολυτέλειες της ζωής, και όντως το κάνουν κι αυτό. Όμως δε συμβαίνει μόνο αυτό. Οι πραγματικά πλούσιοι γνωρίζουν ότι κάθε σεντς κερδισμένο είναι ένα συν στο εισόδημά τους -για αυτό τους ακολουθεί και η φήμη της τσιγκουνιάς. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο το οποίο στέκεται στις ακόλουθες συμβουλές:

 1. Η αντιμετώπιση των λογαριασμών άμεσα  
 2. Κάνοντας λίστες αγορών  
 3. Έχοντας ημέρες «σήμερα δε θα ξοδέψω τίποτα»  
 4. Πληρώνοντας με μετρητά 
 5. Αποθηκεύοντας τα ψιλά 
 6. Κάνοντας διακανονισμούς 
 7. Ξοδεύοντας χρήματα για πράγματα που σας κάνουν καλύτερο 
 8. Επενδύστε σε υπηρεσίες που εξοικονομούν χρόνο 
 9. Ξοδεύοντας χρήματα στα χόμπι σας  
 10. Ξοδεύοντας χρήματα για νέες εμπειρίες 
 11. Ακολουθώντας τον «24ωρο κανόνα»: Δεν αγοράζεις αφθόρμητα ό,τι βλέπεις, αφήνεις μία μέρα που το σκέφτεσαι και αποφασίζεις μετά.  
 12. Η μέθοδος 50/30/20 

Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

photo: Tom The Photographer

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS