Εδώ και πολλές δεκαετίες οι ιστορικοί διασταυρώνον τα ξίφη τους πάνω στο εξής ερώτημα: Είχε ή όχι η Μαρία Αντουανέτα, η πιο διάσημη αλλά και μισητή γυναίκα σε ολόκληρη τη Γαλλία, εραστή; 

Είναι βεβαίως ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι η Γαλλίδα βασίλισσα και ο σύζυγός της, αυτοκράτορας Λουδοβίκος 16ος, δεν είχαν συχνές ερωτικές επαφές και ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τυπικές μέσα στα ανάκτορα. Κοιμόντουσαν πάντα σε χωριστά διαμερίσματα και δεν συναντιόντουσαν παρά σπάνια. 

Μέχρι σήμερα υπήρξε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που θεωρούνταν από τους αναλυτές ως ο πιθανότερος εραστής της Μαρίας Αντουανέτας, λόγω της στενής σχέσης που φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί ανάμεσα τους. Παρόλα αυτά αρκετοί ιστορικοί διαφωνούσαν χαρακτηρίζοντας την σχέση τους φιλική και πλατωνική.

Τώρα, η νέα, προηγμένη τεχνολογία κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την αλληγραφία της Γαλλίδας βασίλισσας φέρνοντας στην επιφάνεια όλη την αλήθεια σχετικά με τη φύση της σχέσης ανάμεσα στην Αντουανέτα και τον Σουηδό κόμη Άξελ ντε Φέρσεν.

Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro αναφέρεται ένα απόσπασμα από γράμμα της βασίλισσας στον εραστή της.

«Θα τελειώσω (αυτό το γράμμα) όχι χωρίς να σου πως, αγαπημένε και ευγενικέ φίλε, ότι σε αγαπώ τρελά και ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στιγμή που να μην σε έχω λατρέψει», γράφει η Βασίλισσα της Γαλλίας, στο γράμμα της με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου του 1792. Δηλαδή, έξι μήνες προτού η βασίλισσα προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εγκαταλείψει την Γαλλία μαζί με τον σύζυγό της που τότε ήταν αιχμάλωτος.

Αντίστοιχα σε ένα δικό του γράμμα ο ντε Φέρσεν γράφει: «Ζω και υπάρχω μόνο για να σε αγαπώ -το να σε λατρεύω είναι η μόνη μου παρηγοριά», της έγραψε σε ένα από τα γράμματά του.

«Θεέ μου, πόσο σκληρό είναι να είμαστε τόσο κοντά και να μην μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλο», απάντησε εκείνη.

Αυτό προκύπτει με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας που ρίχνει φως στη αλληλογραφία των δύο γαλαζοαίματων. Μέχρι σήμερα μόνο όσα αποσπάσματα θεωρούσα κρατικά ζητήματα ήταν γνωστά. Κι αυτό γιατί, όπως πιστεύεται, πιθανότατα ο ίδιος ο κόμης ή κάποιος από τους επιγόνους του να αφαίρεσε επιμελώς όσα αφορούσαν την προσωπική τους σχέση, προκειμένου να προστατευθεί η τιμή της Βασίλισσας.

Μία σκηνή από την ταινία της Σοφία Κόπολα «Marie Antoinette»:

Σε ένα βιβλίο πάντως το οποίο έγραψε Βρετανίδα ιστορικός, όχι μόνο αμφισβητείται η πατρότητα των δύο παιδιών της Μαρίας Αντουανέτας αλλά παρουσιάζονται και στοιχεία που δειχνουν τον πατέρα δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με το βιβλίο, η κόρη της Σόφι, που πέθανε όταν ήταν μωρό, ήταν καρπός του έρωτας της με τον Σουηδό εραστή της και ο γιος της, Λουδοβίκος Κάρολος, είχαν πατέρα τον κόμη.
 

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Μαρίας Αντουανέτας, την πιο διάσημη γυναίκα στην Γαλλία:

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram 

TAGS