ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο ένας γρίφος που φανερώνει ότι έχεις τάση για σχιζοφρένεια

Μία απλή ερώτηση δείχνει πότε ένα άτομο μπορεί να θεωρεί κοινωνικά επικίνδυνο.

Ο ένας γρίφος που φανερώνει ότι έχεις τάση για σχιζοφρένεια

Oι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένας αρκετά ασφαλής τρόπος να εντοπίσουν πότε ένα άτομο έχει προδιάθεση για σχιζοφρένεια είναι να τοποθετήσουν μπροστά του μία σειρά από γρίφους ή ηθικά διλήμματα, τα οποία αποδεικνύουν τον βαθμό επικινδυνότητας πίσω από τις δυνητικές πράξεις του.

Μία πρόσφατη μελέτη που έγινε από Αμερικάνους ψυχολόγους ζήτησε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ακριβώς το παραπάνω, βάζοντας τους μέσα σε υποθετικά, «δύσκολα» σενάρια, και ζητώντας τους να επιλέξουν μία από τις δύο πιθανές λύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Spring μία συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία είναι διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τη Judith Jarvis Thomson το 1985 είναι εκείνη που είναι σε θέση να φανερώσει μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα αν κάποιος έχει τάση προς την ψυχοπάθεια ή τη σχιζοφρένεια.

Η ερώτηση είναι η εξής. «Ένας βαγόνι τρένου κυλάει ανεξέλεγκτα και είναι έτοιμο να πέσει πάνω σε πέντε ανθρώπους. Εσύ στέκεσαι στην αποβάθρα δίπλα σε έναν σωματώδη άγνωστο άνδρα. Το σώμα σου είναι πολύ ελαφρύ έστω να μπορέσεις να μπλοκάρεις το βαγόνι πέφτοντας πάνω του, αν όμως σπρώξεις τον άνδρα στις ράγες, σκοτώνοντας τον, θα καταφέρεις να σώσεις πέντε ανθρώπους. Θα το έκανες ή όχι;».

Στην ίδια λογική με άλλες αντίστοιχες ερωτήσεις ο συγκεκριμένος γρίφος αναζητά μία ηθική λύση, με άλλα λόγια κατά πόσο είναι περισσότερο ηθικό να θυσιάσεις μία ανθρώπινη ζωή για να σώσεις πέντε ανθρώπινες ζωές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έννοια του «ηθικού» ισούται με την έννοια του «ωφέλιμου» όπως την εξηγεί στη φιλοσοφία του ο Πλάτωνας και ένας Ωφελιμιστής θα απαντούσε με σχετική ευκολία ότι είναι πιο λογικό να σπρώξεις έναν άνθρωπο στις γραμμές του τρένου προκειμένου να σώσεις τις ζωές πέντε συνανθρώπων σου.

Ωστόσο οι ψυχολόγοι απαντούν ξεκάθαρα ότι τα άτομα που απάντησαν ότι θα επέλεγαν να σπρώξουν τον σωματώδη άντρα στις ράγες έχουν πολύ μεγαλύτερη προδιάθεση για ψυχοπάθεια από τα άτομα που απάντησαν ότι θα επέλεγαν να αφήσουν το βαγόνι να σκοτώσει τους πέντε ανθρώπους. To βασικό επιχείρημα γύρω από τον συγκεκριμένο ισχυρισμό είναι το πως φτάνει κάποιος να πάρει την απόφαση αλλά και το πώς βρίσκει το κουράγιο να σκοτώσει ο ίδιος έναν αθώο άνθρωπο προκειμένου να σώσει πέντε άτομα που είναι ήδη καταδικασμένα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει ότι είναι ικανός να δολοφονήσει έναν συνάνθρωπο του έχει υψηλότερες τάσεις για σχιζοφρένεια από κάποιον ο οποίος το αποκλείει σε κάθε περίπτωση.

Mε πληροφορίες από τon Independent.

Read Next

24 Ιαν 2023

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για εξορμήσεις στο χιόνι!

Τα καταστήματα Lapin House ή το lapinkids.com αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να αναβαθμιστεί το ski style των παιδιών με αξεσουάρ για ένα cool ντύσιμο στο χιονοδρομικό.

19 Ιαν 2023

TASTY AWARDS 23: Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Τα fine dining εστιατόρια της πόλης μας καλούν να τα ψηφίσουμε.

Περισσότερα από

Life

18 Ιαν 2023

Εκδήλωση φόρος-τιμής στον Γιάννη Ρίτσο στη Σορβόννη

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο.

18 Ιαν 2023

Ο νέος διεθνής διαγωνισμός της Answear που χαρίζει μοναδικά χρηματικά βραβεία!

Ένας διαγωνισμός που θα αναδείξει μια αναπάντεχη πλευρά της μόδας!

15 Ιαν 2023

Θεατρικές πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18 Ιανουαρίου και ξεχωρίζουν.

14 Ιαν 2023

Ο Γιόακιν Φίνιξ παρανοεί στο τρέιλερ του "Beau Is Afraid"

"Φευγάτη" πρώτη γεύση από τη νέα ταινία του Άρι Άστερ ("Μεσοκαλόκαιρο") με πρωταγωνιστή τον οσκαρικό σταρ.

14 Ιαν 2023

Stokke® Xplory® X Gold Edition | Υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα - ό,τι θέλετε για το μωρό σας

Ωρα για λίγη περισσότερη λάμψη με τη νέα Gold συλλεκτική έκδοση του καροτσιού που μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας.

14 Ιαν 2023

Gallery Genesis | Η 'Αλέα' της Νατάσσας Σαρρή είναι η πρώτη έκθεση για το 2023

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

13 Ιαν 2023

Αλέα: Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νατάσσας Σαρρή στην Gallery Genesis

Η έκθεση "Αλέα" είναι μια εικαστική διαδρομή ανάμεσα στον "εαυτό" και στην φύση, ανάμεσα στην καθημερινότητα, στον μύθο και στην φαντασία.

11 Ιαν 2023

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει πρόσωπο

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

08 Ιαν 2023

Αυτές ήταν οι εμπορικότερες ταινίες της χρονιάς στην Ελλάδα

Ένα animation αποδείχτηκε υπερηχητικότερο από τον Τομ Κρουζ, σε μια χρονιά που ξεχώρισαν οι υπερηρωικές περιπέτειες, τα καρτούν και οι ταινίες τρόμου. Μεγάλη η υποχώρηση του καλλιτεχνικού σινεμά, μόνη ελληνική αναλαμπή τα χειροποίητα "Μαγνητικά Πεδία".