ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο «Μπλε Παπαγάλος» στο Μεταξουργείο μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας

Ο «Μπλε Παπαγάλος» είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πλατεία Αυδή αλλά και για αυτούς που αναζητούν την ατμόσφαιρα του παλιού καλού φλερτ.

Ο «Μπλε Παπαγάλος» στο Μεταξουργείο μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας

Η πλατεία Αυδή, Λέοντος Αυδή για την ακρίβεια (οι παλιοί κομμουνιστές αλλά και οι παλιοί δικηγόροι ξέρουν...), είναι μια σχετικά νέα ανακάλυψη για όλους εμάς που λατρεύουμε να μισούμε αυτή την πόλη, ακριβώς γιατί δεν ζούμε λεπτό μακριά της. Με άλλα λόγια, για όλους εμάς τους αιώνια ερωτευμένους.

Ο «Μπλε Παπαγάλος» στο Μεταξουργείο μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας
Η πλατεία Αυδή και τα τραπεζάκια του Παπαγάλου, μια ηλιόλουστη μέρα.

Με εντυπωσιακά κτίρια βιομηχανικής αρχαιολογίας, πεντακάθαρη από βρώμικους ήχους (ούτε κόρνες από αυτοκίνητα ούτε βουητό από ανθρώπινα μπουλούκια), με όμορφες γωνιές για τις παρέες ή για τα ζευγαράκια, με αρκετή δόσεις αστικού πράσινου, η πλατεία στο Μεταξουργείο είναι η νέα χαρά των φανατικών Αθηναίων.
Στη γωνία αυτής της πλατείας (ναι, οι τετράγωνες πλατείες έχουν και γωνίες), απέναντι ακριβώς από την Πινακοθήκη του Δήμου, Ο Μπλε Παπαγάλος. Ένα νήπιο σχετικά με άλλα μπαρ της Αθήνας, αφού την Πρωτοχρονιά έκλεισε μόλις δύο χρόνια ζωής. Ωστόσο από τα γεννητούρια του ακόμη απέκτησε πιστούς φίλους.
Θυμάμαι τον επισκέφτηκα πρώτη φορά καταμεσής της άνοιξης, μία από εκείνες τις Μεγάλες Παρασκευές που λιγώνεις από τη γλυκιά μελαγχολία του ληξιπρόθεσμου πένθους. Σκεπαστή μεγάλη αυλή, πανύψηλο «ταβάνι», σαλόνια από αρχοντικά φερ-φορζέ αλλά και... φτωχικές ανθισμένες φορμάικες, παλιομοδίτικα τασάκια τύπου Βοημίας, ένας κρεμαστός κήπος στον πλαϊνό τοίχο και στην οροφή να ξεκουράζονται -ακόμη- οι λευκοί ανεμιστήρες. Ε, δεν θέλει πολύ ο άνθρωπος για να... φύγει. Να αναχωρήσει, βρε αδερφέ, για άλλες εποχές και άλλους τόπους.
Πού; Στην Καζαμπλάνκα του Μπόγκαρτ, στις 60s βίλες της Finos Film, στην καλοκαιρινή ραστώνη σε μια γαλλική γωνιά στο Αλγέρι... Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως ο Μπλε Παπαγάλος είναι το ιδανικό μέρος για να θυμηθείς τι σημαίνει déjà vu.

Φυτά παντού, ακόμη και κρεμασμένα στους τοίχους. Ραστώνη αποικιακού τύπου.
Στον εξωτερικό χώρο, φερ-φορζέ έπιπλα και chintz μαξιλάρια (εικόνες από Λάμπρο Κωνσταντάρα και κυριακάτικο ροσμπίφ).

Πώς είπατε; Πολύ παρελθόν ακούτε και μέλλον δεν βλέπετε; Για το μέλλον δεν ξέρω, αλλά για το παρόν ό,τι θέλετε. Προσγειώνομαι λοιπόν στο τώρα, προς χάριν της ιντερνετικής δημοσιογραφίας, πιάνω ψιλή κουβέντα με τον Παπαγάλο και μαθαίνω πολύ σημαντικά πράγματα γι' αυτόν...

Ο ΜΠΛΕ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ!
1. Η Νατάσσα Μποφίλιου, η νονά και αφεντικίνα του, μοιράζεται τον Παπαγάλο μαζί με την αδερφή της Νέλλη και τον Πέτρο Ζήσου. Και μη βιαστείτε να πείτε πως η Νατάσσα έχει βάλει μόνο το όνομα στο μαγαζί. Να ξέρετε πως η ίδια έχει επιμεληθεί την εικόνα του μαγαζιού, από τα ρετρό έπιπλα και κάδρα μέχρι τη μουσική και την αίσθηση που αποπνέει το μαγαζί.

Νοσταλγική και σπιτική ατμόσφαιρα με τα έπιπλα από το Retrosexual.

2. To όνομά του το πήρε από το ομώνυμο μπαρ της ταινίας Καζαμπλάνκα αλλά και τη θρυλική ιστορία του Τζο Μπλάνκετ, ενός Κουβανού συλλέκτη σπάνιων πτηνών, που γύρισε όλο τον κόσμο ψάχνοντας τον Μπλε Παπαγάλο.
3. Ο Νικόλας Μοσχονάς πίσω από την μπάρα υπογράφει 12 signature κοκτέιλ και τα βαφτίζει αντίστοιχα με 12 εξωτικά ονόματα παπαγάλων. Παραδείγματος χάριν, το Ηyacinth Μacaw, το Monk Parakeet ή το Dusky Lorry.

4. Κατά καιρούς, το εξωτικό πτηνό χορεύει σε ρυθμούς swing. Μη με ρωτάτε γιατί, απλώς του πάει. Γενικά, τρελαίνεται για ταξιδιάρικες μουσικές και, όταν δεν «πειράζει» τον κόσμο, γελάει δυνατά με τους καλεσμένους stand up κωμικούς. A, μην ξεχαστείτε (για τα κορίτσια λέω) και πάτε δεύτερη μέρα συνεχόμενη μόνο και μόνο για τον dj. Από Δευτέρα έως Κυριακή, αλλάζει κάθε μέρα.
5. Εκτός από καθαρά ποτά και καταπληκτικό καφέ (με την υπογραφή της Taf), ο Παπαγάλος έχει μια εξαιρετική λίστα κρασιών και μια προσεγμένη λίστα από μπίρες, όλα εγχώρια, από μικρούς παραγωγούς.
6. Δεν υπάρχει θλιβερότερο -για μένα- από τα μπαρ που σερβίρουν κρασί συνοδεία σκέτων ξηροκαρπίων. Στο θέμα αυτό, το πτηνό του Μεταξουργείου έχει κάνει άριστη δουλειά: μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά εξαιρετικής ποιότητας, οι finger food προτάσεις του μπορούν να ικανοποιήσουν και τον ουρανίσκο και το στομάχι σου. Προτείνω ανεπιφύλακτα τις quesadillas με κοτόπουλο και την τάρτα, που κάθε φορά αλλάζει (γι' αυτό λέγεται «ημέρας»). Για τα burgers θα σας γελάσω. Δεν τα έχω δοκιμάσει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τα θεωρώ finger food αλλά full food.
7. Εκτός από finger food, τώρα τελευταία ο Παπαγάλος κρυώνει και σερβίρει και πιο χουχουλιάρικα πιάτα: ζεστή κολοκυθόσουπα βελουτέ και ομελέτα φούρνου.

Μπλακλαβάς φουντούκι με κομμάτια πραγματικής σοκολάτας. Γαλακτομπούρεκο κόλαση με φρέσκο βούτυρο. Ρυζόγαλο με ανθόνερο. Υγρό κέικ σοκολάτας με αλμυρό κάσιους (πρόστυχο!).

8. Κάθε Κυριακή, θα βρείτε 4 διαφορετικά χειροποίητα γλυκά, σερβιρισμένα σε όμορφα μαμαδίστικα πιάτα.
9. Είναι από τα λίγα μαγαζιά της Αθήνας που διαθέτει γκαρνταρόμπα (δωρεάν, εννοείται). Πόσο ανακουφιστικό να μην πρέπει να κρατάς το ποτό σου μαζί με το παλτό, το κασκόλ και τον σκούφο σου...
10. Τελευταίο και καλύτερο: από τα λίγα (ελάχιστα λέμε) μαγαζιά της Αθήνας που το φλερτ καλά κρατεί. Και δεν εννοούμε τη χυδαία προσέγγιση των μεγάλων μαγαζιών, αλλά την ερωτικοφιλική ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα γνήσια μπαρ. Αρκετά ζευγάρια γιορτάζουν εδώ την επέτειο γνωριμίας τους (το έχω τσεκάρει).

Info
Μπλε Παπαγάλος, Λεωνίδου 31, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 0121099.

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.