0
SHARES

Ράφια που κρέμονται σχεδόν απειλητικά πάνω από το κεφάλι σου, μεταλλικές επιφάνειες, το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού, μινιμαλιστικές γραμμές, πολύχρωμες καρέκλες, οβάλ γραφεία μελέτης και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Όλα είναι ολοκαίνουργια και καθαρά στη νέα βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, σε έναν χώρο που όλοι είχαν υποψιαστεί ότι θα ήταν ανεπανάληπτα καθηλωτικός μετά την ανακαίνιση του. 

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν, λοιπόν, και οι τακτικοί θαμώνες του κτιρίου, οι φοιτητές του Κορνέλ, δηλώνουν πραγματικά άφωνοι με όσα αντίκρυσαν μπροστά τους. Την ανακαίνιση ανέλαβε εξ'ολοκλήρου η αρχιτεκτονική εταιρία Wolfgang Tschapeller από την Αυστρία, η οποία γκρέμισε ένα σημαντικό μέρος του χώρου προκειμένου να φτάσει στο τελικό, επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι βιβλιοθήκες εκτείνονται συνολικά σε τρεις ορόφους με τα βιβλία να είναι τοποθετημένα σε 17 οριζόντιες πλατφόρμες. Καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες στηρίζεται σε μια οριζόντια δοκό, που με τη σειρά της συνδέεται στον τοίχο.

Ράφια που κρέμονται σχεδόν απειλητικά πάνω από το κεφάλι σου, μεταλλικές επιφάνειες, το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού, μινιμαλιστικές γραμμές, πολύχρωμες καρέκλες, οβάλ γραφεία μελέτης και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

Συνολικά, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 125.000 βιβλία, τα οποία μοιάζουν σαν να αιωρούνται από την οροφή μέσα στο χώρο, με το μόνο κενό που υπάρχει να είναι αυτό των λίγων εκατοστών από το πάτωμα. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τοίχοι, η αίσθηση διαφάνειας ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του κτιρίου δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να χαζέψουν τη θέα, εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου».  

Οι βιβλιοθήκες εκτείνονται συνολικά σε τρεις ορόφους με τα βιβλία να είναι τοποθετημένα σε 17 οριζόντιες πλατφόρμες. Καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες στηρίζεται σε μια οριζόντια δοκό, που με τη σειρά της συνδέεται στον τοίχο.

 

Συνολικά, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 125.000 βιβλία, τα οποία μοιάζουν σαν να αιωρούνται από την οροφή μέσα στο χώρο, με το μόνο κενό που υπάρχει να είναι αυτό των λίγων εκατοστών από το πάτωμα.

Βέβαια δεν έχουν μείνει όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι με την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη. Όταν ο χώρος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το χειμερινό εξάμηνο ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης δέχθηκε έντονη κριτική κυρίως από τις φοιτήτριες που υποστήριξαν ότι, λόγω του ανοιχτού πλέγματος που συνδέει τους τρεις ορόφους, δεν μπορούσαν να φορέσουν φούστες και να πηγαίνουν στους πάνω ορόφους. 

Όταν ο χώρος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το χειμερινό εξάμηνο ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης δέχθηκε έντονη κριτική κυρίως από τις φοιτήτριες που υποστήριξαν ότι, λόγω του ανοιχτού πλέγματος που συνδέει τους τρεις ορόφους, δεν μπορούσαν να φορέσουν φούστες.

 

Δείτε στο βίντεο την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κορνέλ.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS