Κατά της σεξουαλικής βίας το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και στην Γιαζίντι Νάντια Μουράντ. Η φετινή βράβευση είναι υψηλού συμβολισμού για τον αγώνα κατά των βιασμών των γυναικών. 

Η 25χρονη σήμερα Νάντια Μουράντ, αποτελεί σύμβολο της μειονότητας των Γιαζίντι, καθώς είχε φυλακιστεί και βιαστεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και έχοντας στο πλευρό της τη δικηγόρο Ανθρώπινων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Η ίδια απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ΙΚ και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα. 

«Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», εξηγεί η ίδια. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό».  

Η Αμάλ Κλούνεϊ, ανέλαβε την εκπροσώπηση της Μουράντ και άλλων Γιαζίντι που είχαν πέσει θύματα του Ισλαμικού Κράτους, στάθηκε στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή του αγώνα της και ήταν αυτή που έκανε γνωστή την ιστορία της.

Όταν η Μουράντ έγινε πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών η Αμάλ είπε συγκινημένη: 

«Είμαι περήφανη που σε γνωρίζω, Νάντια και συγγνώμη που σε έχουμε απογοητεύσει», είπε η Αμάλ. «Ελπίζω ότι ο σημερινός σου διορισμός θα αποτελέσει σημείο καμπής για όλα τα θύματα της σεξουαλικής βίας και της εμπορίας ανθρώπων». 

«Και σε εκείνους που πίστευαν ότι με τις πράξεις τους θα μπορούσαν να σε καταστρέψουν, λέμε αυτό: Το πνεύμα της Νάντια Μουράντ δεν έχει σπάσει και η φωνή της δεν θα σιωπήσει, γιατί από σήμερα, η Νάντια είναι πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών, η οποίος θα μιλά εκ μέρους των επιζώντων σε όλο τον κόσμο».

 Μάλιστα, είχαν έρθει μαζί της στην Ελλάδα για να μιλήσουν με Γεζίντι, που διώκονται από το ισλαμικό κράτος.

«Τα λόγια μου, τα δάκρυά μου και η μαρτυρία μου δεν σας ώθησαν σε δράση. Αναλογίζομαι εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να συνεχίσω την καμπάνια μου σε οποιοδήποτε βαθμό» είχε πει απευθυνόμενη στους πρέσβεις κρατών στον ΟΗΕ η Μουράντ. 

TAGS