ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

No man's land: Το σπουδαιότερο μουσικό πρότζεκτ του αιώνα, είναι δημιουργία ενός Έλληνα

Η μουσική αποτίει φόρο τιμής στην παγκόσμια Ειρήνη, μέσα από το συγκλονιστικό πρότζεκτ του Έλληνα Τζον Ψαθάς.

No man's land: Το σπουδαιότερο μουσικό πρότζεκτ του αιώνα, είναι δημιουργία ενός Έλληνα

Είναι γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος και χαρακτηρίστηκε ως πόλεμος των "χαρακωμάτων" και των "θέσεων" αφού όσοι πολεμούσαν στα μέτωπα, έμεναν για μήνες στα χαρακώματα. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως την 11η Νοεμβρίου 1918.

150 μουσικοί από εθνικότητες που ενεπλάκησαν στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, ανάμεσά τους και ο Αρμένιος Serj Tankian, (frontman Των System of a Down) αλλά και σπουδαίοι Έλληνες, επελέγησαν από τον Τζον Ψαθάς.

Αυτές οι θέσεις και τα πεδία μάχης, ενέπνευσαν τον Έλληνα συνθέτη Τζον Ψαθάς, καθηγητή στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, ώστε να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά-κινηματογραφικά πρότζεκτ του αιώνα. Το Νο man's Land. Μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία, υπό τον ήχο μαγευτικών μελωδιών που έχει γράψει ο ταλαντούχος και βραβευμένος Έλληνας καθηγητής.

150 μουσικοί από τις χώρες που δίχασε πριν από 100 χρόνια ο πόλεμος, παίρνουν θέση στα πεδία των μαχών όπου πολέμησαν οι πρόγονοί τους και στέλνουν το μήνυμα ότι: "Η μουσική έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Μπορείς να βάζεις μαζί, ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες να παίζουν μουσική, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να γίνονται αδέρφια. Ο κόσμος δένεται με τη μουσική. Αυτοί οι λαοί που πριν από 100 χρόνια σκότωναν ο ένας τον άλλο, τώρα έρχονται κοντά, στο ίδιο σημείο που οι παπούδες τους πέθαναν", αναφέρει στο WomanTOC, ο Τζον Ψαθάς.

Μιλώντας μαζί του στο Skype, για να μας αναλύσει αυτή τη σπουδαία σύλληψη, ο Τζον Ψαθάς σε άψογα ελληνικά και με την ταπεινότητα που διακρίνει τους σπουδαίους ανθρώπους ξεκίνησε να μου λέει για την ιδέα:

«O πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Ν. Ζηλανδίας. Είχαμε στείλει και τους στρατιώτες στην Τουρκία, στην Καλλίπολη, οπότε μας έχει αγγίξει όσο κανένας άλλος πόλεμος. Κανείς ωστόσο, δεν μιλάει για τους άμαχους και για όσους έμειναν πίσω, όλοι μιλούν για τους στρατιώτες. Εμείς ουσιαστικά θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να φέρουμε την ειρήνη μέσα από τη μουσική».

Όσο για τα τοπία που είναι ουσιαστικά τα πεδία μάχης, ο Τζον Ψαθάς, μας εξομολογήθηκε ότι είχε πολύ μεγάλα σχέδια στην αρχη ωστόσο όσο προχωρούσε το πρότζεκτ, κατάλαβε ότι τα χρήματα δεν θα επαρκούσαν. «Ήθελα να κάνουμε γυρίσματα στην Τουρκία, αλλά πριν 1,5 χρόνο έκανα ένα βίντεο για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων. Από τότε όμως άλλαξαν λίγο τα πράγματα για μένα. Μας βοήθησαν όμως πάρα πολύ στη Γαλλία και την Πολωνία. Και τελικά βρεθήκαμε στις χώρες αυτές και στην Ινδία, και μαζί με την εξαιρετική σκηνοθέτιδα Jasmine Millet και τον διευθυντή φωτογραφίας Mathew Knight, ξεκινήσαμε τα γυρίσματα.

No man's land: Το σπουδαιότερο μουσικό πρότζεκτ του αιώνα, είναι δημιουργία ενός Έλληνα
Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα. Φωτο: Κenyon Shankie

150 μουσικοί από εθνικότητες που ενεπλάκησαν στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, ανάμεσά τους και ο Αρμένιος Serj Tankian, (frontman Των System of a Down) αλλά και σπουδαίοι Έλληνες, επελέγησαν από τον Τζον Ψαθάς.

«Ένα πράγμα που αγνοούν πολλοί είναι ότι περίπου το 80% του πληθυσμού ενεπλάκη τότε στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο. Η μισή Αφρική είχε πάρει μέρος, περίπου 1.5 εκατομμύριο Ινδοί είχαν πάει να πολεμήσουν. Δεν ήταν πόλεμος των λευκών, υπήρχαν πολλές εθνικότητες μέσα» μου εξηγεί ο κ Ψαθάς καταλήγοντας « Αυτό πρέπει να το αναδείξουμε».

Η μουσική πανδαισία του Τζον Ψαθάς, χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η προετοιμασία ήταν η πιο χρονοβόρα. «Τον Αύγουστο πέρυσι πήγαμε στη Γαλλία, την Πολωνία και το Βέλγιο, κάναμε την ηχογράφηση και κινηματογράφιση. Το πρότζεκτ έχει αρκετά βήματα. Αρχικά έγινε ένα live show. Μια ορχήστρα έπαιζε στη σκηνή, ενώ προβάλλονταν κομμάτια της ταινίας σε μεγάλη οθόνη. Παράλληλα, υπήρχαν κια άλλες μικρότερες οθόνες στο stage, στις οποίες έπαιζαν οι καλλιτέχνες ως ολογράμματα. Από τα 7 άτομα της ορχήστρας, θέλω να σας πω ότι οι τρεις ήταν Έλληνες. Ο Βαγγέλης Καρίπης, στα κρουστά, η Σοφία Λαμπροπούλου που παίζει κανονάκι και ο Στρατής Ψαραδέλης που παίζει λύρα. Και φυσικά ο ηχολήπτης Γιώργος Καρυώτης, που είχε πολύ σημαντικό ρόλο. Το 2ο βήμα είναι η ολοκλήρωση της ταινίας, την οποία και δίνουμε ελεύθερα στον κόσμο και το επόμενο βήμα μας, είναι να φέρουμε το live show στην Ευρώπη» μου εξηγεί από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο Τζον Ψαθάς.

Φωτο: Gate Photography

Η μουσική αποτελείται από 6 parts. Το πρώτο το έγραψε ο συνθέτης με έναν φίλο του στην Ν. Ζηλανδία, και το τελευταίο είναι μια διασκευή από ένα κομμάτι του Τούρκου Deryan Turkan. Αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι με τα παιδιά που περπατούν στην παραλία. Τους στίχους έγραψε ο Serj Tankian (SOAD). «Η μουσική είναι μια συνεργατική σύνθεση» μου λέει ο κ Ψαθάς, «Δεν είναι μόνο δική μου» (αν και έγραψε όλα τα υπόλοιπα parts μόνος του).

Η συζήτησή μας φτάνει στο τέλος και δεν θα πορούσα να παραλείψω μια ερώτηση για τη μουσική και τους μουσικούς στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα έχετε ξεχωρίσει μουσικούς; τον ρωτάω.. «Μπορώ να μιλήσω μόνο για τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί» μου απαντά «Τους θαυμάζω πάρα πολύ. Αγαπώ πολύ στην Ελλάδα τους μοντέρνους παραδοσιακούς μουσικούς. Όπως ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος που παίζει κλαρίνο, η Σοφία Λαμπροπούλου που παίζει κανονάκι, ο Σωκράτης Σινόπουλος που παίζει λύρα, και ο Στρατής Ψαραδέλης που συμμετέχει στο No man’s land, και φυσικά ο Βαγγέλης Καρίπης που παίζει κρουστά. Αυτούς τους μουσικούς, δεν τους έχει γνωρίσει ο κόσμος έτσι όπως θα έπρεπε. Μου φαίνεται πολύ περίεργο, πώς τόσο σπουδαίοι μουσικοί δεν έχουν αναγνωρισιμότητα εκτός συνόρων της χώρας. Αν ζούσαν στην Αμερική, θα τους γνώριζε όλος ο κόσμος».

Δείτε φωτογραφίες από κάποια από τα μέρη που γυρίστηκε το μουσικό πρότζεκτ (Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Τουρκία), από το backstage στη Νέα Ζηλανδία καθώς και από την πρεμιέρα του live show στο Wellington:

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Mathew Knight

Φωτο: Κenyon Shankie

Φωτο: Κenyon Shankie

Φωτο: Κenyon Shankie

Φωτο: Κenyon Shankie

Φωτο: Κenyon Shankie

Φωτο: Gate Photography

Φωτο: Gate Photography

Φωτο: Gate Photography

Φωτο: Gate Photography

Δείτε όλο το εκπληκτικό πρότζεκτ και γνωρίστε τους μουσικούς του No man's land, στο website: nomanslandproject.org

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".