Αν ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στα ζώα, ο δικός μας έχει αρχίσει να κάνει μικρά βήματα προόδου, κρίνοντας και μόνο από το γεγονός ότι μια νέα τηλεοπτική εκπομπή είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτά. Αυτή τη φορά η Τασούλα Επτακοίλη στα «Πλάνα με ουρά» συνάντησε την Ιωάννα Μάνδρου και τους σκύλους που έχει υιοθετήσει η δικαστική ρεπόρτερ με τον σύζυγό της, τρία πρώην αδέσποτα.

Υπήρχε και ένα τέταρτο, τυφλό τα δύο τρία τελευταία χρόνια όπως εξηγεί, το οποίο ωστόσο μέχρι τέλους είχε όρεξη για παιχνίδι, παραδίδοντας ένα από τα πολλά μαθήματα ζωής που μας δίνουν τα κατοικίδιά μας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της σκύλιτσας τους της Λίζας: «Την πέταξαν μπροστά μου, κουτάβι, από ένα τζιπ, το είδα βγαίνοντας από τον Alpha. Με ακολούθησε στο κανάλι και όταν βγήκα μετά από 2,5 ώρες δουλειά τη βρήκα απέναντι σε ένα βενζινάδικο. Είναι μαζί μας 11,5 χρόνια» θυμάται σήμερα η Μάνδρου, η οποία πρόσθεσε: «Αυτά που προσφέρουμε εμείς στα ζώα είναι ελάχιστα σε σχέση με ό,τι μας προσφέρουν εκείνα. Συντροφιά, συναισθηματικότητα, αφοσίωση, αγάπη, κίνηση, αποφόρτιση. […] Έχω μάθει πάρα πολλά ζώντας μαζί τους. Ευγνωμονώ την τύχη μου και τον άντρα μου, που είπε ότι πρέπει να πάρουμε [ζώα]. Εάν δεν τα είχαμε, θα είχαμε βαριά κατάθλιψη και συμπεριφορά πιο δύσκολη από ό,τι έχουμε ήδη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της σκύλιτσας τους της Λίζας: «Την πέταξαν μπροστά μου, κουτάβι, από ένα τζιπ, το είδα βγαίνοντας από τον Alpha. Με ακολούθησε στο κανάλι και όταν βγήκα μετά από 2,5 ώρες δουλειά τη βρήκα απέναντι σε ένα βενζινάδικο»

Πέρα από τα σκυλιά της, ωστόσο, έχει και πολλές γάτες, σε ένα κτήμα στο Λαύριο, τις οποίες επίσης θαυμάζει, για τον μοναδικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα τους. Μάλιστα, αν μπορούσε να επιλέξει ποιο ζώο θα ήταν, θα επέλεγε να είναι γάτα, όχι σκύλος.

Μεγαλώνοντας σε χωριό, στη δεκαετία του ’70, η Μάνδρου έζησε μια νοοτροπία όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα ζώα σαν εργαλεία για τις εργασίες τους, παρ’ όλα αυτά «δεν θυμάμαι κακοποίηση». Τι συνέβη και τα τελευταία χρόνια έρχονται τόσα περιστατικά στο φως;

«Αυτή η μετάλλαξη του Νεοέλληνα, που τώρα δεν του είναι χρήσιμο το ζώο και το ταλαιπωρεί και το βασανίζει, με αφήνει άναυδη. Όπως δεν σεβόμαστε το περιβάλλον, έτσι δεν σεβόμαστε και τα ζώα. Η Παιδεία τα τελευταία 30-40 χρόνια έχει ατονήσει. Έχει δημιουργήσει κοινωνικές συμπεριφορές που δεν έχουν σεβασμό και ευαισθησία, κυρίως προς τους πιο αδύναμους από εμάς».

«Η Παιδεία τα τελευταία 30-40 χρόνια έχει ατονήσει. Έχει δημιουργήσει κοινωνικές συμπεριφορές που δεν έχουν σεβασμό και ευαισθησία, κυρίως προς τους πιο αδύναμους από εμάς»

Κάτι, ωστόσο, έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, και σε επίπεδο δικαιοσύνης. «Ότι ορίζεται υπεύθυνος για να έχει αντικείμενο τους βασανισμούς και τις κακοποιήσεις είναι σημαντικό. Δεν είναι και λίγες οι δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν τιμωρία, παλιά ήταν ανύπαρκτες. Δεν είναι θέμα φιλοζωίας, αλλά πολιτισμού. Πρέπει να είναι ο νόμος αυστηρός και να δημιουργηθεί αστυνομία ζώων».

Δείτε τη συνέντευξη της Ιωάννας Μάνδρου στην Τασούλα Επτακοίλη:

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Glomex
 

TAGS