ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νέο, εντυπωσιακό μουσείο στον Αρκτικό Κύκλο: Σαν πτερύγιο φάλαινας που ξεβράστηκε στα βράχια

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν πάνω στη στέγη του για να θαυμάσουν τη θάλασσα και το καθρέφτισμα του ηλίου του μεσονυχτίου ή το Βόρειο Σέλας.

Νέο, εντυπωσιακό μουσείο στον Αρκτικό Κύκλο: Σαν πτερύγιο φάλαινας που ξεβράστηκε στα βράχια

Τριακόσια χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο νορβηγικό νησί Αντόγια βρίσκεται η Αντένες, μια μικρή πόλη, φωλιασμένη λίγα ναυτικά μίλια μακριά από μια θαλάσσια περιοχή που επισκέπτονται συχνά φάλαινες. Η Αντένες είναι λοιπόν ιδανική για να παρατηρήσει κάποιος από κοντά τα επιβλητικά αυτά πλάσματα. Στο κοντινό μέλλον όμως θα αποκτήσει ένα ακόμα αξιοθέατο: το μουσείο The Whale, αφιερωμένο στα γιγαντιαία θηλαστικά, σαν ένα τεράστιο πτερύγιο φάλαινας και το ίδιο, που ξεβράστηκε στις βραχώδεις ακτές του νησιού.

Το αρχιτεκτονικό πρότζεκτ του δανέζικου γραφείου Dorte Mandrup πάγωσε όταν στην τοποθεσία ανακαλύφθηκαν ερείπια ενός οικισμού των Βίκινγκς, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε ξανά, με προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης το 2023 – μέχρι τότε, ελπίζουμε, θα έχουμε βγει από την πανδημία και θα έχουμε αρχίσει ξανά να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.

Στο νορβηγικό νησί Αντόγια βρίσκεται η Αντένες, μια μικρή πόλη, φωλιασμένη λίγα ναυτικά μίλια μακριά από μια θαλάσσια περιοχή που επισκέπτονται συχνά φάλαινες

«Το τοπίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχήμα του κτίσματος. Η στέγη επενδύεται με φυσικούς, ακατέργαστους λίθους από την περιοχή, ενώ τα μεγάλα παράθυρα με θέα στο αρχιπέλαγος υπογραμμίζουν τη σύνδεση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο» όπως γράφουν οι αρχιτέκτονες.

Οι επισκέπτες, μάλιστα, θα μπορούν να περπατήσουν πάνω στη στέγη, για να θαυμάσουν τη θάλασσα και το καθρέφτισμα του ηλίου του μεσονυχτίου στην επιφάνειά της τα καλοκαίρια ή το Βόρειο Σέλας το χειμώνα. Ακούγεται υπέροχο.

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του μουσείου θα υπογραμμίζει τη σχέση ανάμεσα στη φάλαινα και τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό. Θα μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε το ταξίδι της φάλαινας σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ταξίδι «όπου τα σύνορα δεν καθορίζονται από την εθνικότητα ή από πολιτισμικές διαφορές» όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Γραφειακοί χώροι, ένα κατάστημα και ένα καφέ θα πλαισιώνουν τις εκθεσιακές αίθουσες, συνδεδεμένοι με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο δίκτυο διαδρόμων και μονοπατιών. Στόχος του Whale, να λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος έλξης στο μακρινό και παγωμένο νορβηγικό βορρά, όλες τις εποχές του χρόνου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το μουσείο:

Νέο, εντυπωσιακό μουσείο στον Αρκτικό Κύκλο: Σαν πτερύγιο φάλαινας που ξεβράστηκε στα βράχια

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Φωτογραφίες-πληροφορίες: www.dortemandrup.dk

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.