Μέσα στην απαισιοδοξία της καθημερινής ειδησεογραφίας, ξεχωρίζει μια ευχάριστη είδηση που μας έρχεται από τη Ζάκυνθο. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου στην ΕΡΤ, φέτος καταγράφηκαν 1.444 φωλιές χελώνας Καρέτα Καρέτα, ένα ρεκόρ 25 χρόνων, που φαίνεται να έχει να κάνει τόσο με την πανδημία του νέου κορονοϊού όσο και με τις μακροχρόνιες προσπάθειες του Πάρκου να προστατεύσει το είδος.

Όπως είπε ο συντονιστής του φορέα διαχείρισης του Πάρκου Λ. Σούρβες, οι χελώνες έχουν αργό ρυθμό ζωής: έρχονται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, γίνεται ωοτοκία, φεύγουν και επιστρέφουν. Φέτος, λόγω της μειωμένης προσέλευσης κόσμου, βρήκαν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, μια πιο ήπια κατάσταση, με αποτέλεσμα να βγαίνουν κοντά στις ακτές. «Οι λουόμενοι έκαναν μπάνιο με τις χελώνες, αυτό είναι χωρίς προηγούμενο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει η εκκόλαψη και αν κρίνουμε από τον αριθμό-ρεκόρ που έχουν σημειώσει οι φωλιές, το νησί θα πλημμυρίσει με χελωνάκια, καθώς εκτιμάται ότι θα εκκολαφθούν συνολικά γύρω στα 150.000 μωρά. 

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου έχει θέσει ως στόχο, εδώ και δύο δεκαετίες, να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτές και φαίνεται πως ήδη το πετυχαίνει.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

TAGS