ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μυθιστορηματική» συζήτηση για δυο γυναίκες στην Τράπεζα της Ελλάδος

Οι Α.Μιχαλοπούλου και Κ.Λυμπεροπούλου μίλησαν για τη «διαχείριση» του ότι μεγαλώνουμε αλλά και για το αν μπορούμε να γίνουμε οι ήρωες του δικού μας μυθιστορήματος

«Μυθιστορηματική» συζήτηση για δυο γυναίκες στην Τράπεζα της Ελλάδος

Μια ποιοτική και δυναμική κουβέντα «θηλυκού γένους» σε μια ιστορική, κι εξαιρετικά υψηλής αισθητικής, σάλα. Στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της ΤτΕ που έμοιαζε με «χρονοκάψουλα» - παραμένοντας η ίδια από το 1938 (όπως εύστοχα παατήρησε ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, ΄Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Παναγάκης) - δυο γυναίκες πήραν θέση ενώπιον ενός ιδιαίτερα εκλεκτού κοινού - με πολλές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού - που τη γέμισε σχεδόν ασφυκτικά για να συζητήσουν γύρω από ένα θέμα το οποίο, λίγο-πολύ, μας αφορά όλους: «Το βίωμα κι η επινόησή του. Γιατί είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες».

Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας της κουβένας της συγγραφέως Αμάντας Μιχαλοπούλου με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου που ολοκλήρωσε τον φετινό κύκλο των Καταθέσεων Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος. Και γύρω απ' αυτόν, πολλά ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν. Για τη διαδικασία της συγγραφής, για την τροφή που μας δίνει η ανάγνωση, για τις μεταφράσεις των ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, για την ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής λογοτεχνίας στην περίοδο της κρίσης.

Ξεχωριστού ενδιαφέροντος, ωστόσο, υπήρξε και η συζήτηση γύρω από θέματα ηλικίας, χρόνου και πως «αγγίζει» τη γυναίκα στο πέρασμά του. Με αφορμή την ρήση της Γετρούδης Στάιν «We always have the same age inside», η δημοσιογράφος ρώτησε τη συγγραφέα για το αν η μνήμη είναι «ελιξήριο νεότητος» αλλά και για την «κρίση των 50» και για το αν αληθεύει πως μικρότεροι ζούμε για τους άλλους και μεγαλύτεροι για τον εαυτό μας. «Η μνήμη είναι καλή, χρήσιμη κι αποδοτική αρκεί να μην είναι στείρα νοσταλγική», είναι μια από τις χαρακτηριστικές απαντήσεις που έλαβε.

Στις πρώτες σειρές ήταν η πρώην υπουργός Λυδία Κονιόρδου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος και Ευάγγελος Χρόνης, το ζεύγος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης και άλλοι άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού.

«Μυθιστορηματική» συζήτηση για δυο γυναίκες στην Τράπεζα της Ελλάδος
Άποψη της, αναλλοίωτης από το 1938, αίθουσας Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνομιλίας

(Από αριστερά) Λόλα Νταϊφά, Βαγγέλης Χρόνης, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Παναγιώτης Παναγάκης

΄Αποψη της κατάμεστης αίθουσας της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις πρώτες θέσεις του κοινού η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, κι ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος

Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Παναγάκης, καλωσορίζει την Μαρίνα Θεοχαράκη. ΄Ορθιος διακρίνεται ο Βασίλης Θεοχαράκης

Αμάντα Μιχαλοπούλοτ - Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Ασπασία Λούβη, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Βένια Δημητρακοπούλου, Χρύσα Βέργη

Σπύρος Φράγκος, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Ελεάνα Κυρκιλή, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Κατερίνα Τερζοπούλου, Παναγιώτης Παναγάκης

Αμάντα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Καστανιώτης

Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Ελένη Καρκαζή-Πουρνάρα, Ντόρυ Ράλλη

΄Αποψη από τις θέσεις του κοινού, Τρίτος από ατριστερά, ο σύζυγος της Αμάντας Μιχαλοπούλου, γνωστός φωτογράφος, Δημήτρης Τσουμπλέκας

Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ρεβέκκα Καμχή, Φανή Καραβασίλη - Σαραντοπούλου, Γκρέτα Λυμπεροπούλου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Βίκυ Λάλου, Αθηνά Λυμπεροπούλου, Χριστίνα Μπονώρη

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου με τους σπουδαστές δημιουργικής γραφής τους οποίους διδάσκει

΄Αποψη του επιβλητικού χώρου της Τράπεζας της Ελλάδος που φιλοξένησε το κοκτέιλ το οποίο ακολούθησε

Η συζήτηση ολοκλήρωσε τον φετινό κύκλο των Καταθέσεων Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος

Φωτογραφίες: Β. Φραγκούλης

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.