Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια από τότε που το άψυχο σώμα του τρίχρονου Αϊλάν ξεβράστηκε σε παραλία των τουρκικών ακτών, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη και λειτουργώντας σαν σύμβολο που υπενθυμίζει το μεταναστευτικό και προσφυγικό δράμα και τις τραγικές συνέπειές του, ιδιαίτερα στους πιο μικρούς και αδύναμους.

Πριν από λίγες μέρες μια νέα φωτογραφία, με ένα άλλο παιδάκι στη θάλασσα της Μεσογείου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ένα βρέφος τριών μηνών, άσπρο σαν το πανί, στην αγκαλιά ενός αστυνομικού στην ισπανική πόλη Θέουτα, έναν ευρωπαϊκό θύλακα στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Ευτυχώς το βρέφος επέζησε, αλλά θα ήταν θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί στη θέση του Αϊλάν, αν δεν είχε εντοπιστεί έγκαιρα από τον διασώστη του. 

Ευτυχώς το βρέφος επέζησε, αλλά θα ήταν θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί στη θέση του Αϊλάν, αν δεν είχε εντοπιστεί έγκαιρα από τον διασώστη του. 

Η φωτογραφία του μωρού δημοσιεύτηκε από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ, Eugenio Ambrosi, στο λογαριασμό του στο Twitter, με λεζάντα: «Στα σύνορα της Ευρώπης, χτες το πρωί. Το σκοτάδι συνεχίζεται».

Η Θέουτα ανήκει στην Ισπανία από το 16ο αιώνα και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πέρασμα για μετανάστες που έρχονται από το Μαρόκο και την υποσαχάρια Αφρική επιχειρώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Τον περασμένο χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 2.200 άνθρωποι διέσχισαν τη Θέουτα. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, όμως, το μεταναστευτικό κύμα είναι άνευ προηγουμένου. Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες γύρω στους 8.000 μετανάστες, ανάμεσα σε αυτούς 2.000 ανήλικοι, έφτασαν στην ισπανική πόλη είτε κολυμπώντας είτε σε μικρές βάρκες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, ένας άντρας πέθανε και δεκάδες νοσηλεύτηκαν με υποθερμία.

Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες γύρω στους 8.000 μετανάστες, ανάμεσα σε αυτούς 2.000 ανήλικοι, έφτασαν στην ισπανική πόλη είτε κολυμπώντας είτε σε μικρές βάρκες.

Δύο Μαροκινοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως το Μαρόκο χαλάρωσε τους συνοριακούς ελέγχους του ως αντίποινα κατά της Ισπανίας, που δέχτηκε να περιθάλψει σε νοσοκομείο της έναν αρχηγό στρατιωτικής ομάδας, τον Brahim Ghali, που πολεμάει για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι περίπου οι μισοί μετανάστες έχουν σταλεί πίσω στο Μαρόκο. Αλλά παρόλο που ισχυρίστηκε ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, αλλά οι τελευταίοι μπαίνουν σε καραντίνα σε καταφύγια του Ερυθρού Σταυρού, ρεπόρτερ του Associated Press υποστήριξε ότι το δρόμο της επιστροφής παίρνουν και πολλά παιδιά. Η νέα ανθρωπιστική κρίση της Ισπανίας έχει προβληματίσει αρχές και οργανώσεις, ξυπνώντας τις πολύ νωπές μνήμες του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ανθρωπιστική κρίση στην Ισπανία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτογραφίες: Reuters

TAGS