ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μωρό άσπρο σαν πανί ανασύρεται από τη Μεσόγειο: Νέα φωτογραφία-σύμβολο του μεταναστευτικού δράματος

Το βρέφος κατάφερε να επιβιώσει, παρά τη δυσοίωνη εικόνα του, όμως δεν έχουν όλοι την ίδια τύχη.

Μωρό άσπρο σαν πανί ανασύρεται από τη Μεσόγειο: Νέα φωτογραφία-σύμβολο του μεταναστευτικού δράματος

Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια από τότε που το άψυχο σώμα του τρίχρονου Αϊλάν ξεβράστηκε σε παραλία των τουρκικών ακτών, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη και λειτουργώντας σαν σύμβολο που υπενθυμίζει το μεταναστευτικό και προσφυγικό δράμα και τις τραγικές συνέπειές του, ιδιαίτερα στους πιο μικρούς και αδύναμους.

Πριν από λίγες μέρες μια νέα φωτογραφία, με ένα άλλο παιδάκι στη θάλασσα της Μεσογείου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ένα βρέφος τριών μηνών, άσπρο σαν το πανί, στην αγκαλιά ενός αστυνομικού στην ισπανική πόλη Θέουτα, έναν ευρωπαϊκό θύλακα στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Ευτυχώς το βρέφος επέζησε, αλλά θα ήταν θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί στη θέση του Αϊλάν, αν δεν είχε εντοπιστεί έγκαιρα από τον διασώστη του.

Ευτυχώς το βρέφος επέζησε, αλλά θα ήταν θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί στη θέση του Αϊλάν, αν δεν είχε εντοπιστεί έγκαιρα από τον διασώστη του.

Η φωτογραφία του μωρού δημοσιεύτηκε από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ, Eugenio Ambrosi, στο λογαριασμό του στο Twitter, με λεζάντα: «Στα σύνορα της Ευρώπης, χτες το πρωί. Το σκοτάδι συνεχίζεται».

Η Θέουτα ανήκει στην Ισπανία από το 16ο αιώνα και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πέρασμα για μετανάστες που έρχονται από το Μαρόκο και την υποσαχάρια Αφρική επιχειρώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Τον περασμένο χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 2.200 άνθρωποι διέσχισαν τη Θέουτα. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, όμως, το μεταναστευτικό κύμα είναι άνευ προηγουμένου. Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες γύρω στους 8.000 μετανάστες, ανάμεσα σε αυτούς 2.000 ανήλικοι, έφτασαν στην ισπανική πόλη είτε κολυμπώντας είτε σε μικρές βάρκες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, ένας άντρας πέθανε και δεκάδες νοσηλεύτηκαν με υποθερμία.

Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες γύρω στους 8.000 μετανάστες, ανάμεσα σε αυτούς 2.000 ανήλικοι, έφτασαν στην ισπανική πόλη είτε κολυμπώντας είτε σε μικρές βάρκες.

Δύο Μαροκινοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως το Μαρόκο χαλάρωσε τους συνοριακούς ελέγχους του ως αντίποινα κατά της Ισπανίας, που δέχτηκε να περιθάλψει σε νοσοκομείο της έναν αρχηγό στρατιωτικής ομάδας, τον Brahim Ghali, που πολεμάει για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι περίπου οι μισοί μετανάστες έχουν σταλεί πίσω στο Μαρόκο. Αλλά παρόλο που ισχυρίστηκε ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, αλλά οι τελευταίοι μπαίνουν σε καραντίνα σε καταφύγια του Ερυθρού Σταυρού, ρεπόρτερ του Associated Press υποστήριξε ότι το δρόμο της επιστροφής παίρνουν και πολλά παιδιά. Η νέα ανθρωπιστική κρίση της Ισπανίας έχει προβληματίσει αρχές και οργανώσεις, ξυπνώντας τις πολύ νωπές μνήμες του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ανθρωπιστική κρίση στην Ισπανία:

Μωρό άσπρο σαν πανί ανασύρεται από τη Μεσόγειο: Νέα φωτογραφία-σύμβολο του μεταναστευτικού δράματος

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτογραφίες: Reuters

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.