ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μοιάζουμε ακίνητα αλλά είμαστε συνεχώς παρόντα στην κάθε στιγμή, στην κάθε εποχή»

Εάν τα δέντρα, με την ακλόνητη υπομονή και επιμονή, μιλούσαν στους ανθρώπους τι θα έλεγαν;

«Μοιάζουμε ακίνητα αλλά είμαστε συνεχώς παρόντα στην κάθε στιγμή, στην κάθε εποχή»

Μοιάζουμε στα μάτια σας ακίνητα αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Είμαστε βαθιά ριζωμένα μέσα στη μητέρα γη και πλήρως ευθυγραμμισμένα με τον πατέρα ουρανό, συνεχώς παρόντα στη κάθε στιγμή, στη κάθε εποχή. Με ακλόνητη υπομονή και επιμονή.

«Μοιάζουμε ακίνητα αλλά είμαστε συνεχώς παρόντα στην κάθε στιγμή, στην κάθε εποχή»
«Είμαστε βαθιά ριζωμένα μέσα στη μητέρα γη και πλήρως ευθυγραμμισμένα με τον πατέρα ουρανό»

Δεν το κουνάμε, βρέξει, χιονίσει, έχουμε έργο να παράξουμε. Μοιάζουμε πιο ακίνητα απ’ όλους εσάς που κυκλοφορείτε με τη ταχύτητα φωτός, παρ’ όλα αυτά σφύζουμε από ζωή. Μέχρι τώρα η συμβίωση μεταξύ μας ήταν εξαιρετικά αρμονική, γι’ αυτό και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τον ανταγωνισμό, τον εγωισμό και τη διαμάχη που διέπουν τόσο έντονα το δικό σας είδος.

Καθετί μεταλλάσσεται και μεταμορφώνεται. Μας το δείχνει η ίδια η ζωή.

Η αδερφοσύνη για την οποία μιλάτε εδώ και αιώνες είναι για εμάς από τα σημαντικότερα ιδεώδη και την έχουμε ήδη κάνει πράξη. Στο δικό μας σύστημα δεν υπάρχουν πυραμίδες, λειτουργούμε οριζόντια. Αυτό ίσως να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, ο οποίος δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε μία περιοχή του σώματος όπως στη δική σας περίπτωση με τον εγκέφαλο-κυρίαρχο.

«Το σώμα μας όλο είναι συνείδηση. Λειτουργώντας έτσι ατομικά μάς είναι αρκετά πιο εύκολο να το εφαρμόσουμε και ομαδικά»

Το σώμα μας όλο είναι συνείδηση. Λειτουργώντας έτσι ατομικά μάς είναι αρκετά πιο εύκολο να το εφαρμόσουμε και ομαδικά. Η έννοια του συνόλου είναι βαθιά εγγεγραμμένη στους κορμούς μας. Γνωρίζουμε πως τα πάντα συνδέονται και είναι αλληλεξαρτούμενα. Κάτι σαν τη μικρή εικόνα μέσα στη μεγάλη εικόνα. Όλα είναι ροή, ενέργεια, τίποτα δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός. Καθετί μεταλλάσσεται και μεταμορφώνεται. Μας το δείχνει η ίδια η ζωή.

Τα φύλλα μας αναπτύσσονται χάρη στην ενέργεια του ήλιου, η βροχή χαρίζει τροφή στη γη, οι ρίζες μας βρίσκουν στέγη στους κόλπους της, εμείς με τη σειρά μας τρέφουμε τα πουλιά και επιστρέφουμε στη γη με ευγνωμοσύνη αυτά που μας δώρισε αφήνοντας τα φύλλα μας να πέσουν στην αγκαλιά της.

«Τι κι αν είναι πρωθυπουργός, γάτος, άγιος, κακοποιός, παιδάκι, ζητιάνος, εξίσου γενναιόδωρα την ίδια σκιά θα προσφέρουμε στον καθένα».

Νερατζιά, καουτσούκ, καρυδιά, έλατο, μπαομπάμπ, κερασιά, είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας, ο καθένας μας όμως έχει τον δικό του ρόλο να παίξει ατομικά και στον χώρο του. Η αυτοσυντήρηση, η αυτάρκεια και η αυτοκυριαρχία, μας είναι πολύ γνώριμες διότι εργαζόμαστε σε μικρές κοινότητες από πάντα. Παρόλα αυτά, διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά της γης, είτε ζούμε στη ζούγκλα του Αμαζονίου, είτε στις πλαγιές του Ολύμπου ή στο κέντρο του Τόκιο δεν ξεχνάμε ποτέ πως έχουμε όλα ανεξαρτήτως κοινό σκοπό. Ποιος; Η προσφορά στον πλανήτη και στους ένοικους του.

Προσφορά σε οξυγόνο, σε κάλλος, σε τροφή, σε άρωμα, σε ζεστασιά, σε δροσιά, σε στέγη. Άνευ όρων, όμως. Καμία σημασία δεν έχει για εμάς ποιος είναι ο επισκέπτης που έρχεται να απολαύσει την σκιά μας. Τι κι αν είναι πρωθυπουργός, γάτος, άγιος, κακοποιός, παιδάκι, ζητιάνος, εξίσου γενναιόδωρα την ίδια σκιά θα προσφέρουμε στον καθένα. Οι διαχωρισμοί αυτοί είναι δικές σας ανακαλύψεις.

«Μήπως ήρθε η στιγμή να αναλάβετε και εσείς τις ευθύνες σας, ατομικά και συνολικά απέναντι στη γη και στο όλον;»

Αγαπητοί μας συγκάτοικοι, εμείς το έργο μας το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο εσείς μας αφήνετε χώρο. Αυτή η κρίση αποτελεί για εμάς ευλογία. Όσο εσείς ήσασταν μέσα, μπορέσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας ανενόχλητοι. Ξεκίνησαν να υποφέρουν τα πνευμόνια σας κι εμείς αρχίσαμε επιτέλους ν’ αναπνέουμε.

Μήπως ήρθε η στιγμή να αναλάβετε και εσείς τις ευθύνες σας, ατομικά και συνολικά απέναντι στη γη και στο όλον; Μην πλανιέστε, ο φαύλος κύκλος μέσα στον οποίο έχετε αδίκως φυλακίσει τον πλανήτη και εσάς τους ίδιους πρέπει να σπάσει μια για πάντα. Μόνο τότε θα μπορείτε να εύχεστε σε εσάς και στους συνανθρώπους σας «καλή λευτεριά!».


Οι φωτογραφίες είναι της Άννας Ιακωβίδου, από την έκθεση Trees που έγινε στο fondationcartier.com στο Παρίσι, από 12 Ιουλίου του 2019 έως τις 5 Ιανουαρίου του 2020.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.