Η Άιρις Άπφελ σήμερα έχει την τιμητική της και αυτό γιατί στις 27 Αυγούστου του 1921 γεννήθηκε η πιο αυθεντική και iconic φιγούρα του κόσμου της μόδας. Το ενδιαφέρον προσωπικό της στυλ, η φιλοσοφία της για την νεότητα, αλλά και η λαχτάρα της για την δημιουργία είναι το μυστικό, που οδήγησε την Άιρις Άπφελ, να συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα ζωής. Εκατό χρόνια όρεξη να ζήσει όπως εκείνη επιθυμεί αλλά και να φέρει την αλλαγή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Και πράγματι η ανατροπή έγινε, αφού σε μια εποχή όπου η νεότητα αποθεώνεται, παραγκωνίζοντας τις υπόλοιπες ηλικίες, η Άπφελ έδωσε σάρκα και οστά στον μύθο πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και κυριάρχησε επίσημα στον κόσμο της μόδας σε ηλικία 97 ετών. Τρία χρόνια πριν, η «γιαγιά» της μόδας, υπέγραψε συμβόλαιο με το μεγαλύτερο πρακτορείο μοντέλων, IMG Models, χαρίζοντας απλόχερα τα φώτα της σοφίας της και της ιδιαίτερης αντίληψης για την βιομηχανία αυτή. «Η μόδα έχει αυτή τη μανία με τη νιότη. Αλλά οι 70χρονες δεν έχουν σώμα 18χρονης και οι 18χρονες δεν έχουν τα δολάρια μιας 70χρονης» ήταν μια απο τις χαρακτηριστικές φράσεις της. Βέβαια η ενασχόληση της με την μόδα ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, συγκεκριμένα 60, καθώς η Άιρις Άπφελ διατηρούσε μια κλωστοϋφαντουργική εταιρεία μαζί με τον σύζυγό της, Καρλ Άπφελ, όπου φρόντιζε την αποκατάσταση επίπλων και υφασμάτων. Το ανεπανάληπτο γούστο της, αλλά και η συνεχής αναζήτηση της να συνδυάζει το παλαιό με τον καινούργιο, την οδήγησε να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο για περίπου εννέα προεδρικές θητείες, αναλαμβάνοντας το ντιζάιν και τις εσωτερικής διακόσμησης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Το χάρισμα της Άπφελ να συνδυάζει με έναν πρωτότυπο τρόπο χρώματα, υφές, μοτίβα, χωρίς να την ενδιαφέρει αν πρόκειται για ακριβό ή φθηνότερο υλικό, την βοήθησε να ξεχωρίζει πάντα απο το συνηθισμένο. Χαρακτηριστικό αυτής της επιτυχίας είναι τα ογκώδη γυαλιά που επιλέγει αλλά και τα πληθωρικά βραχιόλια στα χέρια της, που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Μάλιστα, θεωρεί πως τα γυαλιά είναι αυτό το «κάτι» που την κάνει διαφορετική απο τους γύρω της, καθώς μισεί το πόσο όμοιοι δείχνουν οι άνθρωποι πλέον μεταξύ τους. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα γυαλιά μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την εμφάνιση, τη διάθεσή σας, την προσωπικότητά σας. Όταν τα φοράτε μπορείτε να εκφραστείτε με πρωτοτυπία. Οι άνθρωποι είναι πολύ ίδιοι σήμερα. Νομίζω ότι είναι απαίσιο. Νομίζω ότι ο Θεός έκανε τους πάντες τόσο διαφορετικούς. Δε μπορώ να φανταστώ γιατί θέλουν όλοι να μοιάζουν μεταξύ τους».

Οι άνθρωποι είναι πολύ ίδιοι σήμερα. Νομίζω ότι είναι απαίσιο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

H δροσερή, πολύχρωμη και αισιόδοξη ζωή της είναι πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που θέλουν να ξεπεράσουν τα ηλικιακά εμπόδια και να φτάσουν στα 100 της χρόνια. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Όμως η αγέραστη Άπφελ, μέσα απο το παράδειγμά της, διδάσκει πως όσο «τρελές» και εκτός πραγματικότητας μοιάζουν οι επιθυμίες για τους άλλους, τότε είναι που πρέπει να παλέψει κανείς για αυτές.

Κεντρική Φωτογραφία: @iris.apfel

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS