ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί»: Όλα όσα αλλάζουν στην αναδοχή

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σε νέα συνέντευξή της εξήγησε πώς απλουστεύεται η διαδικασία και ποιοι μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον στη σχετική πλατφόρμα.

«Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί»: Όλα όσα αλλάζουν στην αναδοχή

Για τις νέες αλλαγές στο δυσκίνητο, μέχρι πρότινος, και εξαιρετικά αργό σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας στην Ελλάδα μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της, για όσες οικογένειες επιθυμούν να προσφέρουν ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και ζεστασιά σε κάποιο παιδί.

«Πριν από τον Ιούλιο, οπότε και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Νέου Εθνικού Συστήματος για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, ο υποψήφιος έπρεπε να περιμένει πάνω από 4 χρόνια, για να γίνει γονιός. Σήμερα, με το Σύστημά μας, μέσα από την πλατφόρμα anynet.gr, εξασφαλίζουμε ταχύτητα και, ακόμα πιο σημαντικά, διαφάνεια τόσο στις υιοθεσίες όσο και στις αναδοχές.

»Πλέον, το διάστημα από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξή του στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης για την αναδοχή δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες και για την υιοθεσία το ένα έτος.

»Με το νέο μας Σύστημα, μέσα σε 8 μήνες, από τον Ιούλιο του 2020, έχουν βγει 700 παιδιά από τα ιδρύματα και έχουν βρει την κατάλληλη γι' αυτά οικογένεια.

«Πλέον, το διάστημα από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξή του στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης για την αναδοχή δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες και για την υιοθεσία το ένα έτος».

»Χρειάζεται όμως να επισημάνω ότι σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα, μέχρι να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία ή μία αναδοχή, έχουν οι απαιτήσεις του υποψήφιου γονέα. Στις δομές φιλοξενούνται κυρίως παιδιά με επαφή με τη βιολογική τους οικογένεια και άρα κατάλληλα μόνο για αναδοχή και όχι υιοθεσία. Επίσης, φιλοξενούνται κυρίως παιδιά του Δημοτικού ή και του Γυμνασίου κι όχι βρέφη. Οπότε αν ο υποψήφιος γονιός στην αίτησή του ζητά αποκλειστικά για υιοθεσία ένα βρέφος έως 4 ετών, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά περισσότερο την ίδια ώρα που δεκάδες παιδιά από 6 έως 12 χρονών αναζητούν μία οικογένεια. Παιδιά που είναι σημαντικό, που είναι επείγον, να βγουν από τα ιδρύματα και να μεγαλώσουν με την αποκλειστική φροντίδα και την αγκαλιά μίας δικής τους οικογένειας».

«Αν ο υποψήφιος γονιός στην αίτησή του ζητά αποκλειστικά για υιοθεσία ένα βρέφος έως 4 ετών, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά περισσότερο την ίδια ώρα που δεκάδες παιδιά από 6 έως 12 χρονών αναζητούν μία οικογένεια»

«Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα:

»1. Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης - αυτόματα και ψηφιακά - μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Η πρώτη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου. Το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας. Το επίδομα φυσικά θα δοθεί και στους περίπου 500 σημερινούς αναδόχους, οι οποίοι χρόνια περίμεναν μία οριζόντια ενίσχυση από το κράτος.

»2. Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών, που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους.

»Λαμβάνοντας υπ' όψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένειά τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα, αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών.

»Η διαφορά ηλικίας που προβλέπουμε ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα είναι 60 έτη. Δηλαδή ένας υποψήφιος 70 ετών, εφόσον βέβαια περάσει με επιτυχία την κοινωνική έρευνα, μπορεί να γίνει ανάδοχος σε ένα παιδί 10 ετών και πάνω.

«Η διαφορά ηλικίας που προβλέπουμε ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα είναι 60 έτη. Δηλαδή ένας υποψήφιος 70 ετών, εφόσον βέβαια περάσει με επιτυχία την κοινωνική έρευνα, μπορεί να γίνει ανάδοχος σε ένα παιδί 10 ετών και πάνω».

»3. Τέλος, δημιουργούμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Yousef Espanioly / Unsplash

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.